play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Sadnjom medonosnih stabala u Novom Marofu obilježen Svjetski dan pčela

U organizaciji Udruge pčelara “Medarica” obilježen je Svjetski dan pčela. Pokraj biste Ive Tomašeca, osnivača Hrvatskog pčelarskog saveza, zasađeno je stablo sofore. Stablo su zasadili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Župan Anđelko Stričak čestitao je svim pčelarima dan pčela te naglasio njihovu važnost. „Svjetski dan pčela se obilježava 20. svibnja od 2017. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda, a s ciljem povećanja svijesti o važnosti pčela. Naime, čak 90 posto bilja oprašuju insekti, i to pretežno pčele. Taj podatak dovoljno govori koliko su bitne i važne. Unatrag nekoliko mjeseci sam imao nekoliko sastanaka s predstavnicima pčelarskih udruga iz Varaždinske županije, u kojima je oko 320 članova, a posjeduju oko 16.000 košnica. Odlučili smo im pomoći s 200.000 kuna, proveli smo sve potrebno i jučer su im ta sredstva isplaćena, tako da je Županija odradila sve što je bilo dogovoreno proteklih mjeseci” – rekao je župan Stričak.

Zahvaljujući pomoći Grada Novog Marofa i udruge „Medarica“, Osnovna škola Podrute dobila je pokazni pčelinjak s pet pčelinjih zajednica. Službenom otvorenju pčelinjaka i predstavljanju pčelarske grupe prisustvovali su i učenici Osnovne škole Podrute koji su goste zabavili prigodnim glazbenim programom. Svi prisutni imali su prilike degustirati domaće proizvode od meda.

U toj školi djeluje Pčelarska grupa, u koju su uključena djeca od prvog do osmog razreda, što je posebno vrijedno jer su to sve potencijalni pčelari. Na području tog pčelinjaka smo dosad posadili 16 lipa, a danas su župan Stričak i gradonačelnik Jenkač posadili i 17. lipu koja je medonosno drvo. Bilo bi lijepo da svaka škola ima nešto slično za edukaciju učenika, jer sve počinje od malih nogu. Ako naučimo malu djecu da konzumiraju med domaćih proizvođača, pčelarima bude lakše i više pčela će biti” – rekao je Vlado Topolovec, predsjednik Udruge pčelara „Medarica“.

Udruga djeluje službeno od 2016. godine, broji 82 člana, a imaju registrirane ukupno 3.274 pčelinje zajednice.

Gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je da je ponosan na to da je osnivač Hrvatskog pčelarskog saveza rodom iz Novog Marofa te je pohvalio aktivnost Udruge pčelara “Medarica”. „Drago nam je da imamo pčelarsku udrugu na području Novog Marofa, koja je aktivna i koja provodi različite aktivnosti vezane uz edukacije, posebno mladih, te promoviranje medarstva i njegovog približavanja građana, a uz to doniraju med našim dječjim vrtićima. Čestitam im na svemu što čine, lokalna samouprava ih već godinama financijski podupire, Županija također, tako da poziv svima onima koji su zainteresirani za pčelarstvo, uvijek se mogu obratiti nama, a posebno udruzi i krenuti polako s pčelarenjem” – rekao je Jenkač.

Obilježavanju Svjetskog dana pčela prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek te predstavnici Udruga pčelara s područja Varaždinske županije, Goran Danko predsjednik Pčelarskog društva Varaždin i Milan Vukovski tajnik Pčelarske udruge „Čmalico“ Bednja.

Izuzetno sam sretan što danas slavimo Dan pčela. Ovdje smo da odamo počast pčelama koje rade za nas i za održivost u prirodi, jer da nema pčela ne bi bilo ni nas. Koristim ovu prigodu da zahvalim županu Anđelku Stričaku koji nas je proljetos pozvao na sastanak i odlučio je pomoći svim pčelarima Varaždinske županije, čuti naše probleme te nam financijski pomoći” – rekao je Vukovski koji je zahvalio i gradonačelniku Novoga Marofa na pomoći i povezivanju pčelara ovog područja sa saborskim odborom za poljoprivredu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Nastavlja se obnova javne rasvjete na području Općine Petrijanec

  Uz velike projekte na uređenju i izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture kao i na javnim objektima, od vrtića do društvenih domova, u Općini Petrijanec nastavlja se i obnova javne rasvjete. Tako je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije upućen zahtjev za sufinanciranje projekta “Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Petrijanec primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja – faza 3”, vrijednog 621 tisuću kuna. Nakon što je projekt ocijenjen iznimno dobrim, […]

  today08/11/2022 28

  0%