play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Saborski zastupnik Jenkač o slobodnoj nedjelji i dostojanstvenom radnom vremenu

Saborski zastupnik HDZ-a Siniša Jenkač sudjelovao je na okruglom stolu „Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme” posvećenom raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini koji je održan u organizaciji predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir.

Okrugli stol održan je s ciljem da se ukaže kako prema dosadašnjem Zakonu rad nedjeljom nije u skladu s ustavnim vrednotama koje Hrvatsku definiraju kao socijalnu državu. Jenkač je ustvrdio kako će novi Zakon ujediniti Sabor, ali da će se saslušati i oni koji imaju drugačiju perspektivu. „Uvjeren sam da će se ovim izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i ljevica i desnica ujediniti, ali pratit ćemo i one koji će imati drugačije mišljenje. Dapače, to je demokracija. Napominjem kako je novi Zakon dobar – uvaženi su svi prijedlozi udruga poslodavaca i svih partnera te sve ide u pozitivnom smjeru” – rekao je Jenkač.

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini želi se osigurati slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme, što dosad trgovački lanci nisu osiguravali svojim zaposlenima.

Jenkač se na okruglom stolu dotaknuo i teme kako nema većih i bogatijih investitora od trgovina i trgovačkih lanaca te da im nitko ne može parirati. „Jedino trgovina i trgovci mogu za kvadrat zemlje za izgradnju trgovačkog centra dati velike novce, a ne može ih pratiti niti industrija. Na taj način oni remete odnose cijena zemljišta koje postoje na tržištu, a posebno se to ističe na malim tržištima jer za kvadrat zemlje koji košta 20 eura, oni mogu ponuditi i 100 eura, pa i više” – izjavio je Jenkač.

Na okruglom stolu napomenuto je da je trgovačkim lancima teško vratiti kupca u trgovinu, a Jenkač je ponudio i svoj prijedlog rješenja tog problema. „Trgovački lanci bi se trebali koncentrirati na smanjenje cijena te na taj način ponovno privući kupce u trgovinu. Smanjenje cijena sa sobom donosi i zadovoljne kupce. Ovako naši kupci odlaze preko granice, pošto je roba tamo jeftinija nego u Hrvatskoj” – utvrdio je Jenkač.

Spomenuo je Jenkač i kako su Hrvati najdeblja nacija u Europskoj uniji te smatra da će zabrana rada nedjeljom pomoći u suzbijanju tog problema. „Građani nedjelju koriste za šetnje po trgovačkim centrima. S obzirom na to da smo jedna od najdebljih nacija u Europi, nadam se da ćemo iskoristiti tu neradnu nedjelju za rekreaciju, za odlazak u prirodu i za neke druge aktivnosti koje će koristiti našem zdravlju i kvaliteti življenja” – zaključio je Jenkač.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Josip Cestar izabran za predsjednika Savjeta mladih Varaždinske županije

  Na konstituirajućoj sjednici Savjeta mladih Varaždinske županije, Josip Cestar jednoglasno je izabran za predsjednika, dok će funkciju njegovog zamjenika vršiti Božo Kvesić. Sjednicu je otvorio predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić koji je članovima Savjeta čestitao na društvenom angažmanu te im poželio puno uspjeha, kreativnosti i energije u radu dok je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo kako članovi Savjeta mogu svakako računati na pomoć i podršku kako izvršne tako […]

  today20/10/2021 50

  0%