play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

play_arrow
Radio Megaton

Background

 

Radio Megaton se prvi puta u eteru oglasio 03. listopada 2002. godine na frekvenciji od 104,9 MHz na području Općine Vidovec u Varaždinskoj županiji. Radio Megaton je vrlo brzo zbog dinamičnog vođenja programa, kvalitetnog pristupa informacijama, ali i pomno birane glazbe, zauzeo visoko mjesto na ljestvici slušanosti, stekavši čvrstu poveznicu sa slušateljima. Vrlo bitnu sastavnicu čini kadrovski razvoj Radija, pa tako uz zaposlena 3 djelatnika i 2 honorarna suradnika na samom početku rada, danas, nakon gotovo 15 godina kontinuiranosti, Radio Megaton zapošljava 10 djelatnika.

Radio Megaton programske sadržaje objavljuje svakodnevno od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu, tijekom cijele godine. Govorni dio programa emitira se od 6 do 21 sat, dok noćni dio programa čini glazba, većinom domaće produkcije. Dnevni program Radija Megaton podijeljen je na: jutarnji, prijepodnevni, poslijepodnevni i večernji program.

Govorni dio programa može se svrstati na:

  • informativni program
  • edukativni program
  • zabavno – glazbeni program

Informativni program, stvaran u vlastitoj produkciji, najznačajniji je dio programa Radija Megaton koji obuhvaća dnevni pregled događanja u političkom, gospodarskom, kulturnom, sportskom, te u ostalim segmentima življenja stanovnika našeg koncesijskog područja. Uz pregled dnevnih aktualnosti, u različitim novinarskim formama, naši novinari, zadržavajući objektivnost i nepristranost, do slušateljstva brzo plasiraju informacije koje se prikupljaju na terenu odnosno putem konferencija za sredstva javnog priopćavanja, osobnih i telefonskih intervjua, anketa, a nije isključeno niti istraživačko novinarstvo.

Edukativni program uglavnom čine emisije koje kroz dnevne društveno – političke teme, te uz gostovanje relevantnih sugovornika, obrađuju određenu problematiku, nudeći različita gledišta, ali i rješenja problema.

Kroz zabavno – glazbeni program Radija Megaton cijelim nizom specijaliziranih autorskih emisija slušateljstvo biva upoznato o najnovijem glazbenom stvaralaštvu, uglavnom hrvatskih glazbenika. Ujedno, kreiraju se domaće i strane glazbene ljestvice, stvaraju reportaže sa zabavno – glazbenom tematikom, te biraju glazbeni brojevi.

Ponedjeljak

Utorak

Srijeda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedjelja

PROGRAMSKA ORIJENTACIJA

Kako bi zadovoljila sve zahtjevnije prohtjeve slušatelja, kojima više nije dovoljno plasirati samo informacije i glazbu, programska osnova Radija Megaton intenzivno se razvijala tijekom proteklih gotovo 15  godina, da bi danas zrelo i promišljeno, s vizijom, mogla kročiti ukorak s vremenom. Budući da je Radio orijentiran na lokalno informiranje, programske se smjernice prvenstveno baziraju na brzoj reakciji i istinitoj i profesionalno korektnoj informaciji koja se emitira u najkraćem mogućem roku, bilo u obliku izravnog javljanja u program, bilo u obliku snimljenog materijala koji se slušatelju prezentira kroz reportažni prikaz ili vijest, oblikujući slobodno mišljenje slušatelja. Biti sveprisutan medij u koji slušatelji imaju povjerenje zbog točnosti i brzine plasiranja informacija, biti medij koji sa slušateljem uz probranu glazbu kroči životnim stranputicama, ali i osvaja najviše životne vrhove – osnovna je programska orijentacija Radija Megaton.

Informativni, edukativni i zabavno – glazbeni sadržaji koji su temelj programa, planiraju se nadopuniti. Tako lokalno informiranje ostaje primat, no način prezentiranja informacije bit će izmijenjen, osuvremenjen i prilagođen. Posebna se pozornost planira posvetiti, s jedne strane mladenačkoj populaciji, a s druge strane osobama treće životne dobi, ali i različitim kategorijama stanovništva, uključujući njihove potrebe, probleme, interese… Odgoj i obrazovanje, socijalna pitanja, poticanje kulturnog stvaralaštva, razvoj sporta i ljudskoga zdravlja, različiti dokumentarno – turistički prikazi, ali i emisije o gospodarskim kretanjima i stanju u poljoprivredi – rado su obrađivane i slušane teme, te će se nastaviti s njihovim emitiranjem i u narednom vremenskom periodu.

Radio Megaton je prepoznatljiv po biranoj glazbi, što podrazumijeva emitiranje aktualnih zabavnih i pop rock hitova domaće (80%) i strane (20%) glazbene produkcije, ali i emitiranje evergreena, odnosno glazbe koja je obilježila određeno vremensko razdoblje.

Biti svojevrsni informativno – zabavni servis slušatelju, uz učvršćivanje svoje dosadašnje pozicije na ljestvici najslušanijih radio postaja u Varaždinskoj županiji – glavna je smjernica budućeg rada Radija Megaton.

Osluškivanjem bila slušatelja, ali i potreba tržišta, programska shema Radija Megaton postupno se razvijala, nadopunjavala novim idejama, te dostigla visoku razinu komplementarnosti, prepoznate i dobro prihvaćene od strane slušateljstva, a što potvrđuju i najnovija istraživanja slušanosti. Objektivno, dinamično i zanimljivo – glavni su epiteti govornih sadržaja Radija Megaton, koji, popraćeni tonskim prilozima, otvorenim telefonskim linijama i biranim glazbenim brojevima stvaraju formu zanimljivu širem slušateljstvu. Istaknuto mjesto zauzimaju dnevne društveno – političke teme koje se obrađuju uz profesionalan pristup novinara, ali i neizostavno uključivanje slušatelja. Javljanja uživo s mjesta događaja, reportaže, ankete, gostovanja u programu – samo su neki sadržaji koji svakodnevno pružaju slušatelju da o svemu bude informiran pravovremeno i novinarski nepristrano. Svi se sadržaji emitiraju u vlastitoj produkciji, čineći cjelinu upotpunjenu glazbom i prepoznatljivim, kreativnim jinglovima.

 

U današnje doba kada Internet portali sve više preuzimaju primat pred ostalim elektroničkim medijima, Radio Megaton se zna nositi s potrebama i željama, sve zahtjevnijeg, slušatelja, pružajući mu brzu i točnu informaciju u najkraćem mogućem vremenu. Slijedom navedenog, koncipirana je i programska shema Radija Megaton koja, prilagođena dobnim i interesnim skupinama, obuhvaća sve segmente života, pa i rada našeg slušatelja. Shema se ponajprije temelji na programskim sadržajima lokalnog tipa u kojima obuhvaćamo općinu Vidovec, ali i okolne općine (Sračinec, Maruševec, Vinica, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Cestica…), te obližnje gradove Varaždin, Novi Marof, Lepoglavu i Ivanec, budući da su slušatelji našeg koncesijskog područja, zbog relativne blizine, ali i uslijed dnevnih migracija, svakodnevno kako direktno, tako i indirektno, u doticaju sa zbivanjima u pojedinoj sredini.

Informacije iznosimo kroz dnevne i tjedne informativne emisije, servisne informacije, ali i putem specijaliziranih emisija orijentiranih na lokalno informiranje, a tiču se izvješća sa sjednica jedinica lokalne samouprave, te rada mnogobrojnih udruga građana koje djeluju u bližoj okolici. Ujedno, obrađuju se i poljoprivredne, gospodarske, političke, kulturne, odgojno – obrazovne, sportsko – rekreacijske, turističke i ostale teme zanimljive slušateljima.


0%