play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Proslavljen 15. rođendan Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zaštitna radionica Strukovne škole Varaždin proslavila je 15 godina rada. S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola. Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Danas je u Radionici zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju. „Počeli smo s desetak zaposlenih, od čega je bilo šest osoba s invaliditetom, a od tada stalno rastemo. Isprva nije bilo nimalo lako naći poslove, jer smo bili nepoznati. Međutim, danas imamo dovoljno posla, dobro radimo i naši kupci su većinom tvrtke iz Varaždinske županije, no surađujemo i s onima iz Zagreba i drugih krajeva. Većina stalno zaposlenih su bivši učenici naše škole. Najstarija smo strukovna škola u Hrvatskoj koja je obrazovanje djece s teškoćama u razvoju uvrstila u redovni program. Bilo je to još 1968. godine. U te 53 godine obrazovali smo više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju” – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Čestitke na 15 godina uspješnog rada uputila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. – Impresivno je što ste postigli. Ova škola još od 1968. godine ima ono što u Hrvatskoj tek razvijamo posljednjih 20-ak godina, a to je inkluzija. U pravom smislu riječi ste još 60-ih godina prošlog stoljeća prepoznali koje sve sposobnosti imaju djeca s teškoćama u razvoju. Već tada ste imali viziju da su obrazovanje, a potom zapošljavanje jedini i najbolji način da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi zajednice – istaknula je Mira Pekeč Knežević.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo je da je važnost Zaštitne radionice iznimna. „U Varaždinskoj županiji smo ponosni što smo izvrsni i u ovom području, što osobe sa zdravstvenim i drugim teškoćama danas u Zaštitnoj radnici marljivo rade i zarađuju novac. Donijeli smo i odluku o osnivanju strukovnog centra izvrsnosti u sektoru kože i obuće. Zajedno s Tekstilno-tehnološkim fakultetom pokrećemo ulaganje vrijedno 30 milijuna kuna, kojim će biti osiguran dodatni prostor za Strukovnu školu i Fakultet, i to dogradnjom upravo ove zgrade u kojoj se nalazi Zaštitna radionica” – rekao je dr. sc. Huđek, koji je zahvalio svim institucijama i udrugama koje su u ovih 15 godina davale podršku Zaštitnoj radionici, a posebno je zahvalio ravnatelju Košćaku. 

Izuzetno veseli što je Hrvatski zavod za zapošljavanje sudjelovao u osnivanju Radionice, istaknula je Branka Šaško, predstojnica HZZ-a – Područnog ureda Varaždin. „U evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Varaždinskoj županiji je ovom trenutku prijavljeno 138 osoba s invaliditetom. U posljednje dvije godine se osobe s invaliditetom dobro zapošljavaju, tako da je u prošloj i tijekom ove godine zaposleno njih 210. Varaždinska županija ima najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj od 3,2 posto, radne snage kronično nedostaje i to je ponukalo naše poslodavce da daju priliku osobama s invaliditetom, koji su vrlo vrijedni i kvalitetni radnici. Štoviše, trude se čak i više od ostalih kad im je dana prilika da rade, primaju plaću i budu punopravni članovi društva” – rekla je Branko Šaško. 

Uz radnike Zaštitne radionice, na obilježavanju 15. rođendana bili su i predstavnici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Jasenka Sučec i Alen Kolar, predstavnik URIHO-a Zagreb, savjetnik u uredu ravnatelja Boris-Jakov Geričić, kao i savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Natalija Krajinović.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Savjetovanje – odluka o porezima Grada Varaždina

  Do 4. prosinca 2021. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja nove Odluke o porezima Grada Varaždina. U novoj Odluci visina prireza poreza na dohodak ostaje na istoj razini. Visina poreza na potrošnju se smanjuje s 3% na 2%. Porez na korištenje javnih površina u suštini ostaje isti s tim da se predlažu određene novine. Također se predlaže da se poveća porez za korištenje javnih površina za vrijeme […]

  today05/11/2021 19

  0%