play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena aplikacija „Transparentni Varaždin”

Građani Varaždina, ali i sva zainteresirana javnost, mogu jednostavno putem računala i interneta dobiti sve podatke o isplatama iz varaždinskog gradskog proračuna unatrag 5 godina. Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković na konferenciji za novinare predstavili su aplikaciju „Transparentni Varaždin“ koja se može već otvoriti na linku https://transparentni.varazdin.hr/
Gradonačelnik je objasnio kako ovom aplikacijom želi vratiti povjerenje građana u politiku i sustav: „94 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija duboko ukorijenjena u naše društvo. Kako bismo probali vratiti povjerenje građana u politiku, u političare, u sustav, pokrenuli smo ovu aplikaciju koja je korak naprijed u odnosu na sve ostale aplikacije u drugim gradovima. Ovdje, ne samo da će se vidjeti svaki račun iz gradske riznice, nego se mogu vidjeti i bruto plaće svih zaposlenika Grada Varaždina. Uskoro će to biti vidljivo i za sve zaposlenike javnih gradskih ustanova. Svi računi koji su prošli i prolaze kroz gradsku riznicu u zadnjih 5 godina, od 2017. godine, bit će vidljivi svakom našem građaninu. Nemamo što skrivati i želimo da građani osjete da ne želimo ništa skrivati. Želimo vratiti povjerenje građana u politiku i u trošenje javnog novca.“ – rekao je gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković uz prezentaciju i on-line upisivanje podataka objasnio je da je aplikacija vrlo jednostavna za uporabu: „Dovoljno je pratiti upute na ekranu. Klikom se otvaraju polja, pretraživanje se može vršiti na različite načine – po prezimenu i imenu, OIB-u neke tvrtke, stavci i svrsi isplate kao što je primjerice reprezentacija, može se odabrati vremenski raspon. S obzirom na to da je ovo testna faza, molim za razumijevanje naših sugrađana, ako naiđu na nekakve poteškoće ili greške, molimo da nas obavijeste. Do 1. siječnja 2022. godine aplikacija će proći kroz sve probne faze i u potpunosti zaživjeti. Pretraživati se može do pet godina unatrag po ključnom pojmu, nazivu tvrtke, imenu službenika i dužnosnika, vremenskom periodu. Plaće su prikazane u bruto 1 iznosu što znači da se ne prikazuje neto plaća – zbog GDPR-a, već trošak koliko službenik košta Grad.“ – rekao je zamjenik.
Naglasili su da je time napravljena prekretnica, veliki korak naprijed u upravljanju Gradom Varaždinom te da su značajno pomaknuta mjerila i standardi transparentnosti rada jedinica lokalne samouprave. Softver koji omogućava uvid u sve te podatke vezano uz e-riznicu Grada Varaždina izradila je tvrtka Infomare d.o.o. koja već godinama surađuje s gradom na raznim programskim rješenjima.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Nestala je Mirjana Balažinec!

  U ponedjeljak, 15. ožujka, policijski službenici Policijske postaje Novi Marof, zaprimili su prijavu nestanka Mirjane Balažinec,  rođene 7. rujna 1961. godine u Ludbregu. Prema prijavi, ona se istog dana u vremenu od 10.30 do 16 sati, udaljila s adrese stanovanja u Donjoj Poljani, u nepoznato te joj se nakon toga gubi svaki trag. Mirjana Balažinec visoka je oko 165 cm, srednje tjelesne građe, prosjede kratke kose. Na sebi je u […]

  today16/03/2021 50

  0%