play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predavanjem i koncertom u Varaždinskim Toplicama obilježena 50. obljetnica Hrvatskog proljeća

Hrvatsko proljeće, odnosno hrvatski kulturno-politički reformski pokret, povijesno je važan događaj za hrvatski narod. Bio je to pokret 70-ih godina prošloga stoljeća čiji je cilj bio dobiti pripadajuća prava Hrvatske u okviru tadašnje Jugoslavije, ostvariti veću samostalnost Hrvatske te se izboriti za poštovanje hrvatskog nacionalnog identiteta.

Povodom obilježavanja 50. obljetnice Hrvatskog proljeća, ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama organizirao je u petak svečani program koji je počeo predavanjem povjesničara doc. dr. sci. Željka Krušelja.

Hrvatsko je proljeće presudno utjecao na razvoj odnosa unutar bivše države i osiguranje suvereniteta Hrvata u bivšoj državi, kazao je Krušelj. „Ono što je bio apsurd u načinu funkcioniranja te države bilo je to što su se stvari uvijek događale suprotno željama i najavama. Tako se i dogodilo da oni koji su bili žrtve Hrvatskog proljeća, a to je bilo to reformsko rukovodstvo, ono je moralo pasti zato da bi pobijedile ideje Hrvatskog proljeća, u tom smislu da se ostvari ideja o konfederalizaciji odnosa u savezni Ustav iz 1974. koja je bila osnova za priznavanje suverene Hrvatske” – rekao je Krušelj. Dodao je kako, na žalost, nije bilo šanse da oni koji su se izravno borili za to i ostvare svoju ideju. „Smatrani su preopasnima za ideju tadašnje komunističke države, odnosno federalne Jugoslavije, ali oni koji su pobijedili nisu imali nikakvu alternativu nego boriti se za iste te ideje. U tome je, zapravo, najveći apsurd cijele te priče. Mi se moramo i dalje baviti tom temom kako bi vidjeli sve aspekte toga što se dogodilo i da bi to znali kritički valorizirati” – istaknuo je Krušelj.

Predavanje o Hrvatskom proljeću jedan je od programa koje je ogranak Matice hrvatske iz Varaždinskih Toplica uspio organizirati nakon prilično dugo vremena. Naime, zbog pandemije koronavirusa i oni su morali otkazati brojne aktivnosti, a predsjednik Ogranka, Stjepan Juranić, kazao je kako se, unatoč svemu, velika obljetnica ovog značajnog događaja za Hrvatsku morala obilježiti. „I sam sam kao gimnazijalac sudjelovao u tim previranjima u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića. Želja mi je bila malo osvježiti tu 1971. godinu s kojom uvijek povezujem i 1990. godinu. Tu se počeo značajnije buditi hrvatski duh i bunt koji se ostvario 90-ih godina osnivanjem hrvatske države i zato sam pozvao našeg povjesničara Željka Krušelja, jednog od petorice kvalificiranih u Hrvatskoj da govori baš o Hrvatskom proljeću.”– rekao je Juranić.

Aktivnostima, odnosno svime onime što rade članovi topličkog ogranka Matice hrvatske gradonačelnica Dragica Ratković vrlo je zadovoljna. „Stalno nastoje motivirati građane da očuvamo našu riječ i promoviramo kulturu, što je i zadaća Matice hrvatske. Bio je to doista veliki događaj kojega trebamo i dalje dostojno obilježavati i sjećati se svih naših velikana koji su zbog svega toga pretrpjeli velike posljedice” – kazala je gradonačelnica Ratković.

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima i povijesnim činjenicama, obilježavanju 50. obljetnice Hrvatskog proljeća dodan je i svečani „štih” – u topličkoj župnoj crkvi sv. Martina nakon predavanja održan je koncert na kojem je nastupila Antonia Dunjko – soprano, uz pratnju Edmunda Andlera Borića na orguljama i Igora Mrnjavčića na trubi.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Veliki interes za tečaj znakovnog jezika

  U prostorijama udruga u Graberju 33 počeo je tečaj znakovnog jezika. Već prvi susret polaznika pokazao je da vlada velik interes za stjecanje znanja komuniciranja znakovnim jezikom za glohoslijepe osobe. Četrnaest osoba koje su se javile na javni poziv raspisan nedavno na web stranicama  Grada Varaždina  pohađat će predavanja dva puta tjedno. Grad Varaždin osigurao je sredstva za  provedbu individualiziranog tečaja hrvatskog znakovnog jezika za potrebe osposobljavanja za poslove stručnih komunikacijskih […]

  today15/03/2022 136

  0%