play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predavanje o događajima iz Domovinskog rata za učenike Osnovne škole Svibovec

Udruga branitelja UDVDR Jalševec u Osnovnoj školi Svibovec održala je 28. svibnja promociju knjige „Istina o Domovinskom ratu”. Predavači su bili umirovljeni natporučnik Tihomir Buden, pripadnik 7. gardijske brigade Pume i predsjednik UDVDR-a – Ogranka Maruševec, zatim Slavko Štrlek iz specijalne jedinice PU varaždinske Roda, predsjednik UDVDR-a Jalševec Branko Posavec i član domaće udruge Branko Parabić.

Riječ je o predavanju za učenike 8. razreda, koji su sa zanimanjem pratili izlaganja gostiju.
Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i poučno, točno se vidjelo da djecu to zanima. Promovirali smo knjigu „Istina o Domovinskom ratu” te govorili o početku rata, prikazivanju povijesti od 1991. godine i o svojim iskustvima kako smo krenuli, gdje smo bili. Učenici nisu ni pisnuli, pratili su predavanje s velikim zanimanjem. Djeca su bila u Vukovaru i s nekim stvarima su bili upoznati, neke stvari su znali, ali kada su čuli živu istinu, iskustva iz prve ruke, ježili su se, jer Slavko Štrlek iz Roda je bio zarobljenik koji je proveo šest mjeseci u srpskim logorima – rekao je predsjednik Udruge Branko Posavec.

Dodao je da djeca moraju znati prošlost, povijest svoje zemlje.
Naglasili smo djeci kako se voli domovina. Mogli smo ići van zemlje, ali mi smo svi bili sudionici rata. Tihomir je snimio i dokumentarni film o braniteljima koji također promovira u školama sjeverozapadne Hrvatske. Stupio sam s njime u kontakt i sada zajedno podučavamo mlade – kazao je Posavec, inače bivši učenik svibovečke škole, koji je zajedno s drugim veteranima Domovinskog rata u školi napravio spomen sobu, među prvima u Hrvatskoj.

U spomen sobi djeca mogu vidjeti slike s ratišta i saznati da 12 poginulih branitelja dolazi upravo iz njihove škole.
Ne damo da se povijest zaboravi – poručio je Posavec.

Podršku ovom, ali i svim sličnim predavanjima na temu Domovinskog rata dala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.
Iznimno mi je drago što su u ovakva događanja uključeni naši učenici, što iz prve ruke uče o događajima iz tužnih, ali i ponosnih dana obrane i oslobođenja Lijepe naše. Učenici su čuli teške, ali poučne priče, što je vrlo važno kako se istina ne bi iskrivila i kako povijest nikada ne bi bila zaboravljena – kazala je gradonačelnica Ratković i dodala da će braniteljske udruge uvijek imati podršku Grada Varaždinskih Toplica.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  I u varaždinskoj bolnici obilježen Međunarodni dan sestrinstva

  U Općoj bolnici Varaždin u četvrtak je obilježen Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Ovaj se dan globalno obilježava 12. svibnja, zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale (1820-1910), utemeljiteljicu modernog sestrinstva koja je „sestrinsku slavu“  stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata. Ravnatelj OBV Damir Poljak rekao je kako je na Dan sestrinstva ispunjen ponosom, budući […]

  today12/05/2023 109

  0%