play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pred nama je 12. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Dvanaesto izdanje VAFI & RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je u Gradskoj vijećnici u Varaždinu. Hibridni program VAFI & RAFI festivala počinje danas, u četvrtak, 27. svibnja, u Rijeci, dok će varaždinski dio započeti u četvrtak, 3. lipnja, i trajat će sve do nedjelje, 6. lipnja.

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, ovogodišnji program prvih većih manifestacija u oba grada domaćina bit će održan hibridno. Službene projekcije, njih čak 14 posjetitelji će besplatno moći pogledati u novootvorenoj riječkoj Dječjoj kući, odnosno u varaždinskom gradskom kinu GAJ. Sve projekcije bit će online. Zainteresirani odgojno-obrazovni djelatnici pristup će moći dobiti od organizatora. Tako će osigurati da njihovi učenici sudjeluju u internacionalnom slavlju animacije djece i mladih. Dio programa bit će streaman putem internetskih stranica festivala, a gledatelji će moći pratiti dnevne kronike i TV reportaže koje su organizatori vrijedno pripremali zadnjih nekoliko mjeseci.

Domaćin riječkog dijela festivala (RAFI) je Art-Kino, gdje će projekcije filmova trajati od četvrtka do subote (27.-29. svibnja), dok će službeno otvorenje istovremeno označiti otvaranje izložbe postava animiranog filma „Neposlušne“ Maše Udovičić i Juliane Kučan, u produkciji Luma Filma iz Zagreba. Realiziran je tehnikom digitalne cut-out animacije likova čiji dizajn, zajedno s scenografijom, potpisuje Mirela Ivanković Bielen koja je ujedno i autorica izložbe. Cijeli program riječkog dijela festivala održavat će se u Dječjoj kući. Riječ je o prostoru nove kulture za djecu, roditelje i sve zainteresirane pojedince. Dječja kuća u art-kvartu “Benčić” djeluje u suradnji Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te ostalih. Njena je posebnost u načinu rada s djecom i roditeljima te područjima rada i temama kojima se djeca u njoj mogu baviti. Varaždinski dio festivala (VAFI) svoje izdanje započet će službenim otvorenjem u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4. Uz prigodni program bit će predstavljena izložba „Nigdar ni bilo“ mlade animatorice Mateje Štefinščak, nekadašnje članice udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA. Varaždinskoj publici ona se predstavlja izborom radova kroz koje prikazuje proces stvaranja njenog animiranog filma. Izložba se realizira u sklopu programa Podrum ponedjeljkom. – rekao je direktor Festivala Hrvoje Selec.

Kao i svake godine ogroman posao odradili su selektori Festivala – Kristinka Lazar i Mateja Štefinščak u VAFI sekciji, te Dubravka Kalinić Lebinec i Barbara Zupičić u RAFI sekciji. Na festival je pristiglo preko 800 filmova iz preko 90 zemalja svijeta. Riječ je o 218 filmova u VAFI sekciji te 627 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, u odabrano je 153 koji ulaze u službeni program festivala. Ukupno 80 u VAFI sekciji, te 73 filma u RAFI sekciji. Stručni žiri će uživo u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece. Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je Amerikanac Joshua Staub, nagrađivani animator iz Disney Studia, zatim Antonija Veljačić animatorica koja zadnjih nekoliko godina vodi „Malu školu crtanog filma“ u Zagreb filmu te prof.dr.sc. Dragan Milinković Fimon iz Srbije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala. Dio stručnog žirija 2. lipnja će imati gostujuće predavanje za studente na Sveučilištu Sjever.

U stalnom žiriju koji dodjeljuje Plavi VAFI filmovima koji najviše promoviraju dječja prava su savjetnica Ureda dječje pravobraniteljice Maja Flego, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Barišić Knežević i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr. One nam svake godine skreću pažnju na to koliko je važno dati djeci i mladima slobode u kreativnom izražavanju, u ovom slučaju putem animiranog filma kao medija, ali i napominju vrijednost Festivala koji ujedno ima i odgojnu notu. Uz to će sudjelovati u panel raspravi na temu „Dječje filmsko stvaralaštvo u kriznim vremenima“. – rekla je Dubravka Kalinić Lebinec, programska voditeljica Festivala.

VANIMA ove godine obilježava 35 godina postojanja i dvanaestu godinu VAFI festivala. Grad Varaždin ponosni je pokrovitelj jednog i drugog i podrška je cijeloj priči, a tu prvenstveno mislim na razvoj dječje kreativnosti i na mjesto okupljanja gdje se zapravo kroz animaciju progovara jedinstvenim jezikom koji obuhvaća cijeli svijet. Ponosna sam što se VAFI uspio održati i prošle godine, iako u virtualnom obliku. Vjerujem da će ove godine biti puno ljepše i puno lakše i da će nam kina biti puna djece.” – istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

„Festivalom započinjemo obilježavati ovu važnu obljetnicu. Uz stalne programe nastavljamo i s organizacijom 17. Ljetnih filmskih radionica koje će biti održane u srpnju. Jedni smo i od suorganizatora važne 23. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ koju Hrvatski filmski savez u Varaždinu organizira četvrtu godinu za redom, a najesen ćemo 35. obljetnicu i službeno obilježiti domaćinstvom 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.” – istaknuo je Ivan Todorović, predsjednik Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin, Grad Rijeka i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine, a pogotovo u ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Objavljena Odluka o dodjeli financijskih sredstava za javne potrebe u kulturi

  Na mrežnim stranicama Varaždinske županije objavljena je Odluka o dodjeli financijskih sredstava za javne potrebe u kulturi Varaždinske županije za 2024. godinu, a nakon raspisanog Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi. Sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća Varaždinske županije, odlukom župana odobrena je financijska podrška za 67 programa koji će se financirati iz županijskog proračuna. Ukupno je za javne potrebe u kulturi po navedenom pozivu odobreno 206.330 eura, a što […]

  today22/01/2024 21

  0%