play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Potpisan ugovor o projektu „One Sun Connecting North and South“

One Sun Connecting North and South“ naziv je projekta za koji su u ponedjeljak 27. ožujka 2023. godine u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina,palači Patačić na Franjevačkom trgu potpisani ugovori o građenju te nadzor građevinskih radova na fotonaponskim elektranama u tri grada i osam općina vrijedni preko milijun eura.

Uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja, ugovore su potpisali gradonačelnici i načelnici, odnosno predstavnici gradova Koprivnica i Ludbreg, te općina Vidovec, Ljubešćica, Legrad, Ferdinandovac, Đelekovec, Novigrad Podravski, Virje te varaždinskog Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Regionalne energetska agencije Sjever.

Nakon svečanog potpisivanja novinarima se obratio gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj: „Potpisnici ugovora su uz podršku Regionalne energetske agencije Sjever aplicirali na norveške „grantove“  od koji smo dobili 85 posto bespovratnih sredstava. Na taj način će svi ovi gradovi i općine sudjelovati u zelenoj tranziciji. U ovo vrijeme divljanja cijena energije i električne energije, aktualnih događaja u Europi i rata u Ukrajini, svi ovi gradovi i općine odlučili su se za zelenu tranziciju. Na tome im čestitam, a pohvaljujem i Regionalnu energetsku agenciju Sjever koja je vrhunski odradila posao.” – rekao je gradonačelnik i pojasnio da će se u sklopu projekta u Varaždinu graditi dvije solarne elektrane i to na sportskim dvoranama Srednjoškolac i u Graberju čime će se značajno smanjiti troškovi energenata u tim objektima kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

Novinarima se obratio i Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnica: „Gradovi Koprivnica i Varaždin kao veliki partneri suradnjom kroz Regionalnu energetsku agenciju godinama stvaraju mnijenje koliko je bitno voditi brigu o okolišu i energetskim interesima. Bitno je da zajedno radimo ne samo promociju nego i velike projekte. Sada vidimo koliko nam je regionalna energetska agencija važna i koliko je bitno bilo objediniti sve ove gradove i općine. – rekao je Jakšić i zahvalio domaćinima što su organizirali sastanak kao bitnu prekretnicu u realizaciji projekta. Ponadao se da će Koprivnica i Varaždin i nadalje surađivati na velikom projektima.

Ravnatelj agencije Ivan Šimić pojasnio je da će se u sklopu projekta instalirati 28 elektrana 850 kilowata ukupne snage. Najavio je da će kroz 5 mjeseci elektrane početi proizvoditi struju. Osim 11 općina i gradova koji su danas potpisali ugovor, projektu se priključuje i dodatnih 7 općina i gradova iz cijele Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije. Kroz okrupnjavanje nabave postigli su se bolji uvjeti izvedbe projekta, napomenuo je Šimić.

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice. Vrijednost projekta je 1.004.000 € od čega je 85% iznosa bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana. Projekt One Sun Connecting North and South započeo je početnom konferencijom u kolovozu prošle godine a provodi se u okviru Memoranduma o suglasnosti o provedbi EGP financijskog mehanizma između Islanda, Kneževine Lihtenštajna, Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske te programskog sporazuma o financiranju programa „Energija i klimatske promjene“.

U okviru projekta, Grad Varaždin će izgraditi dvije fotonaponske elektrane i to na Sportskoj dvorani Srednjoškolac snage 20 kW te Sportskoj dvorani Graberje snage 50 kW. Ukupna vrijednost proračuna projekta koji se odnosi na Grad Varaždin je 67.400 € od čega je oko 57.000 € bespovratno. Ukupna vrijednost ugovora o građenju i ugovora za nadzor građevinskih radova koji će biti potpisani iznosi 60.812 € od čega je bespovratni iznos 51.690 €. Preostali dio iznosa od 9.121 € Grad Varaždin je osigurao Odlukom o financiranju nužnih rashoda i izdataka.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Osigurano je gotovo 27 tisuća eura za Društveni dom u Makojišću Gornjem

  Grad Novi Marof uspješno se prijavio na natječaj "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" te je Gradu kao nositelju projekta odobren maksimalan iznos potpore. Za uređenje društvenog doma u Makojišću Gornjem ukupno se Novom Marofu isplaćuje 26,659,57 eura, što iznosi više od 200 tisuća kuna. „Bilo da se radi o nacionalnim sredstvima ili o europskim […]

  today05/06/2023 6

  0%