play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Polaznici Ljetne škole „Domovina“ i ove godine posjetili Varaždinsku županiju

I ove godine, polaznici Ljetne škole „Domovina“ posjetili su najstariju hrvatsku županiju. Svoj boravak u Varaždinskoj županiji iskoristili su za posjet Trakošćanu, razgled Varaždina, Muzeja hrvatskog vatrogastva, a imali su priliku upoznati se i sa Županijskom palačom te Centrom za posjetitelje u prisustvu domaćina župana Anđelka Stričaka i direktora Turističke zajednice Varaždinske županije Gorana Mališa.

Riječ je o projektu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je nastao u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko-američkih stručnjaka, a namijenjen je mladima od 18 do 30 godina. Projekt se održava u svrhu jačanja identiteta hrvatskog iseljeništva, poticanja globalnog umrežavanja Hrvata, kulturne i znanstvene suradnje s mladom generacijom potomaka hrvatskih iseljenika, razvoja i jačanja baštinskog turizma u Republici Hrvatskoj te jačanja svijesti o nedjeljivom hrvatskom narodu.

Raduje me da ste se i ove godine odlučili na ovo putovanje u svoju pradomovinu, jer smatram da je ovo odličan način povezivanja pripadnika hrvatskog naroda, ali isto tako i upoznavanje s tradicijom i kulturom vaših baka i djedova, kao i učenja hrvatskog jezika. Osim što se upoznajete s hrvatskom poviješću, kulturom, vi se upoznajete i sa izazovima i prilikama koje čine hrvatsku stvarnost, odnosno sa svime onime što čini hrvatski identitet. Nadam se da vam je boravak u Varaždinskoj županiji bio ugodan, zanimljiv i edukativan, da ste se upoznali s najbitnijim, a to su, osim kulturne i prirodne baštine, ljudi. Upravo oni našoj županiji daju posebnu draž. Hvala vašim bakama, djedovima, roditeljima što su vam usadili ljubav prema domovini, kao i prema čuvanju naše stoljetne kulturne baštine, te se nadam kako ćete dio onoga što ste vidjeli i naučili ponijeti u zemlje iz kojih dolazite – rekao je župan Stričak.

Polaznici Ljetne škole tijekom četrnaest dana posjetit će mnoštvo lokacija od kulturnog, vjerskog i povijesnog značaja za hrvatski narod širom svijeta, a upoznat će se s bogatstvom hrvatske gastronomije, glazbe, hrvatskog jezika te ljepotom života u domovini svojih predaka. Sudjelovanjem mladih potomaka hrvatskih iseljenika koji potječu iz Južne Amerike, Australije, SAD-a, Kanade, Južne Afrike, Europe i Ujedinjenog Kraljevstva, ovaj projekt kao dodatni cilj ima povezati hrvatske zajednice širom svijeta. Kroz dijalog i zajedničko otkrivanje Lijepe Naše, polaznici koji dolaze s različitih kontinenata moći će prepoznati sličnosti i razlike koje povezuju njihove i druge hrvatske zajednice udaljene od domovine. Uz Varaždin, polaznici će tijekom Ljetne škole posjetiti i Dubrovnik, Sinj, Zadar, Osijek, Vukovar, Šibenik, Split i Zagreb.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinskoj županiji održan radni sastanak s ministricom poljoprivrede

  Komasacija na području Varaždinske županije, porez na promet poljoprivrednim zemljištem, financiranje izgradnje infrastrukturnih projekta u cilju udruživanja i povezivanja poljoprivrednih proizvođača te problematika oko osnivanja proizvođačkih organizacija (PO), bile su samo neke od teme radnog sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predstavnika Varaždinske županije: zamjenice župana Silvije Zagorec i pročelnika za poljoprivredu dr.sc. Dragutina Vinceka. Zamjenica Zagorec istaknula je komasaciju kao jednu od najvažnijih aktivnosti koju je potrebno provesti i […]

  today02/08/2021 89

  0%