play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Počinje projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin za područje pet županija

U prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u Županijskoj palači u Varaždinu je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak potpisao je ugovore za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin.

Centar za Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku te Bjelovarsko-bilogorsku županiju bit će bruto površine oko 6.000 četvornih metara, a objedinit će tehnička sredstva, opremu i ljudske resurse sustava civilne zaštite na regionalnoj razini. Izgrađen će biti na zemljištu koje je ustupila Općina Gornji Kneginec, na prostoru križanja istočne i jugoistočne varaždinske obilaznice, a u njemu će se nalaziti prostor za Operativno-komunikacijski centar 112, Vatrogasni operativni centar, garažno-skladišni prostori i drugi sadržaji. I dok je vrijednost ugovora za izradu dokumentacije nešto viša od 217.000 eura, procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja cijelog Centra je 14.200.000 eura.

– U prosincu 2021. godine je upravo ovdje u Županijskoj palači potpisan Razvojni sporazum Sjever koji se odnosi na pet županija sjevera Hrvatske. Tim sporazumom definirani su razvojni prioriteti, a jedan od njih je izgradnja Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin koji će obuhvaćati područje na kojem živi oko 600.000 stanovnika. Od potpisivanja tog Sporazuma do danas trebalo je naći primjerenu lokaciju, riješiti imovinsko-pravne odnose, pripremiti projektne zadatke, raspisati natječaj i prići projektiranju. U svemu tome smo uspjeli te očekujem da bi natječaj za gradnju mogli raspisati iduće godine, a 2025. godine početi sa samom gradnjom – istaknuo je župan Stričak.

Napomenuo je da slični centri već postoje diljem Europe. – Kod pripreme projektnog zadatka vodili smo se upravo iskustvima europskih zemalja, Austrije, Slovenije, Češke. Po izgradnji Regionalnog centra sve sastavnice domovinske sigurnosti ili žurne službe bit će puno bolje opremljeni i imati daleko bolje uvjete za rad i obuku. Sigurnost naših građana je na prvom mjestu – naveo je Stričak.

Ugovore o izradi projektno-tehničke dokumentacije potpisao je s tvrtkama izabranima u postupku javne nabave, a to su: Vektra d.o.o. (Iva Novak Cikač), Geokon-Zagreb d.d. (Renato Lisica), Viz-ex d.o.o. (Ivica Vizinger) i Complex project d.o.o. (Silvije Krsnik).

Prije potpisivanja ugovora, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te župan Stričak održali su sastanak s načelnicima i gradonačelnicima s područja Varaždinske županije, na kojem su prisustvovali i saborski zastupnici Damir Habijan i Siniša Jenkač te eurozastupnica Sunčana Glavak.

– Želim istaknuti da će Vlada Republike Hrvatske riješiti 18 godina dugu sagu, balirani otpad u Brezju, baš kao što sam i istaknuo na Danu Varaždinske županije. To je naš doprinos rješavanju velikog problema ovog dijela Hrvatske. Vlada još jednom potvrđuje privrženost razvoju sjevera Hrvatske – istaknuo je premijer Plenković.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%