play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Počinje Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koja se već desetljećima održava od 15. listopada do 15. studenog, slaveći hrvatske autore i dajući poticaj čitanju. Ove godine okvir mu je Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske. Tema glasi „Hrvatski autori u Godini čitanja“, a  moto je: „Ajmo hrvati se s knjigom!“.

 

Moto ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate u koštac s knjigom i čitanjem.

 

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ iz Varaždina i Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu danas organiziraju otvorenje Mjeseca hrvatske knjige 2021. i svečanu dodjelu pjesničke nagrade “Zvonko Milković” 2021. za najbolju knjigu pjesama s intimističkom i/ili zavičajnom tematikom. Nagradu će dodijeliti i obrazložiti stručno ocjenjivačko Povjerenstvo u sastavu: Ernest Fišer, Monika Herceg i Robertino Bartolec. Program počinje u 19 sati u novim prostorima varaždinske Knjižnice. Program obilježavanja se nastavlja predstavljanjem knjiga autora: Denisa Peričića, Darka Pernjaka i Ivane Šojat, također održat će se i putopisno predavanje Gorana Blaževića, a program obilježavanja kulminirat će svečanom dodjelom Književne nagrade „Katarina Patačić“ za najbolju knjigu na kajkavskom jeziku što je najavljeno za 11. studeni, te proglašenjem najčitatelja za 2021. godinu.

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin Mjesec hrvatske knjige obilježava se prigodnim programom kroz 4 susreta promovirajući hrvatske katoličke autore. Otvorenje Mjeseca hrvatske knjige je danas u 19 sati u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije kada stiže Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik i dobitnik nagrade knjiga godine za knjigu „Metamorfoze kulture“. U Pastoralnom centru će 22. listopada gostovati don Damir Stojić, 5. studenog stiže suvremeni hrvatski autor Miro Gavran, dok će 12. studenog biti predstavljanje Zbornika o Ljubomiru Marakoviću.

 

Književnom večeri s Božicom Jelušić danas s početkom u 19 sati u svečanoj dvorani dvorca Bathyanny u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ u Ludbregu počinje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige. Književnica Božica Jelušić slavi trostruki jubilej: obilježavanje 50. obljetnice književnog stvaralaštva, 60 objavljenih naslova i 70. rođendan. Predstavit će se pet knjiga ove vrsne književnice, a uz autoricu, u programu će sudjelovati: Zdravko Seleš, Ksenija Mihin, Edita Kutnjak Zlatar, Aleksandar Horvat i „Pajdašice“.

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof organizira predstavljanje zbirke pjesama Mušmule je okitio snijeg pjesnikinje Ljiljane Vuglač. Program će se održati u velikoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin” u Novom Marofu, večeras s početkom u 19 sati.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Zamjenik Marković u sklopu Tjedna karijera na Sveučilištu Sjever sudjelovao u panel raspravi

  Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u utorak je u sklopu Tjedna karijera na Sveučilištu Sjever sudjelovao u panel raspravi „Logistika u zdravstvu te zdravlje kao dio pametnih gradova“. O tome razvija li se Varaždin u smjeru pametnog grada, na koji način se Grad Varaždin brine o kvaliteti života svojih građana i kako sve to utječe na zdravlje stanovnika, razgovarao je s ostalim sudionicima panela, ravnateljem Opće bolnice Varaždin Damirom […]

  today18/05/2022 107

  0%