play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pecik iz Varaždinskih Toplica proživio avanturu života, uspeo se do baznog logora Mount Everesta

Gradonačelnica Dragica Ratković u ponedjeljak je u prostorima gradske uprave u Varaždinskim Toplicama upriličila prijem za člana planinarske udruge ‘Tonimir’ iz Varaždinskih Toplica, 70-godišnjeg Josipa Pecika iz Svibovca koji se nedavno popeo do baznog logora Mount Everesta.

Radi se o zaista nesvakidašnjem poduhvatu, budući da se logor nalazi na 5,364 metara visine na Himalaji u Nepalu, a avantura uspona trajala je gotovo dva tjedna od glavnog nepalskog grada Kathmandua, do podnožja najviše planine na svijetu.

Kako je Pecik ispričao na prijemu, avantura je započela još sredinom listopada, kada je s još šestero članova krenuo put Nepala, gdje ih je čekao vodič koji je nekoliko godina svoje boravište imao u Hrvatskoj, točnije u Splitu.

Prvih dan, dva u Nepalu proteklo je u razgledavanju glavnog grada, upoznavanja s lokalnom kulturom i tradicijom te putovanja prema mjestu s kojeg se krenulo u avanturu prema najvišem vrhu na zemlji.

Na poduhvat sam se odlučio kada sam saznao da naš poznati alpinist Stipe Božić ima agenciju za takve izazove. Osobno sam se s njim upoznao za vrijeme njegovog predavanja u Novom Marofu. U kontaktu s njim vidio sam ozbiljnost i garanciju da se radi o vrhunskoj organizaciji, zbog čega sam se i odlučio krenuti u avanturu preko te agencije – pojasnio je Pecik.

Pecik je pričao o putu prema Nepalu koji je također bio velika avantura, budući da se od glavnog grada do lokacije, odakle se kretalo na uspon, sletjelo na pistu na koju smiju sletjeti samo dobro izučeni piloti. Naime, pista se, osim što je kratka, nalazi u blizini ponora tako da, kazao je Pecik, prostora za greške nema. No sve je prošlo sretno i uspon je počeo.

-U Nepalu u ekspediciji imao sam vodiča i nosača koji su bili zaduženi za mene. Uspon do spomenutog baznog kampa prehodaš 70 km te još 50 u povratku. Sam uspon nije nimalo lagan, ali kada se ima volje i odlučnosti, ništa nije teško. Uspon i povratak trajali su trinaest dana, odnosno osam dana uspona te još pet dana za povratak. Svakog dana savladalo se desetak kilometara – naveo je Pecik.

Gradonačelnicu Ratković je posebno zanimalo kakav je osjećaj savladati takav uspon i doći na visinu na kojoj i nije bilo previše Hrvata.

Nema specijalnog dočeka na toj visini, nema mažoretkinja, domjenka, već se samo poslikaš i vraćaš dalje, ali osjećaj je jedinstven – naglasio je Pecik. Rekao je da su pripreme trajale dugo i većinom su obiđene lokacije na sjeveru Hrvatske.  Dodao je i kako već postoje precizne upute što sve ponijeti sa sobom od lijekova do svega ostalog. – Na svu sreću nisam trebao ništa  od toga koristiti – ponosno je naglasio Pecik.

Inače, Pecik je, osim što je strastveni planinar i ljubitelj prirode, vrlo aktivan u tri udruge u Varaždinskim Toplicama. Osim u planinarskoj udruzi “Tonimir”, svoj trud i vrijeme ne štedi kada su u pitanju aktivnosti Udruge umirovljenika te Udruge vinogradara i voćara “Sveti Martin” Varaždinske Toplice. Ljubav prema prirodi, rekreaciji i avanturama Pecik je usadio i svojim trima kćerima kojima nije strano putovanje po cijelom svijetu.

Gradonačelnica Ratković nije krila oduševljenje avanturom i poduhvatom koji je savladao njen sumještanin Pecik.

-Zaista vam se divim, ne samo zbog činjenici da ste se popeli do baznog kampa na Mount Everest na visinu od 5.364 metara, već i na pozitivnoj energiji i volji koju nesumnjivo imate i koju prenosite na druge. Osim toga, predstavljali ste naše Varaždinske Toplice i na neki način bili i jeste naš ambasador na čemu također zahvaljujem – kazala je Ratković dodajući kako ne sumnja da će se uskoro pojaviti nova prilika za prijem i razgovor o novom poduhvatu u životu Josipa Pecika.

On je spremno odgovorio da je sljedeći izazov najviši vrh Afrike Kilimandžaro u Tanzaniji visok 5.895 metara.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%