play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pčelarima iz četiri društva Varaždinska županija pomaže s 200.000 kuna

U Varaždinskoj županiji registrirano je 319 pčelara, koji su okupljeni u četiri pčelarska društva, a svi zajedno posjeduju gotovo 16.000 košnica i godišnje proizvedu oko 300.000 kilograma meda. Međutim, suočavaju se sa sve većim izazovima i ogromnim gubicima u prinosu meda.

Upravo je to bila glavna tema radnog sastanka župana Anđelka Stričaka, njegove zamjenice Silvije Zagorec i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutina Vinceka s predsjednikom Pčelarskog društva „Čmalico“ Bednja Danijelom Godinićem, predsjednikom Udruga pčelara “Pčelarsko društvo” Ludbreg Krešom Piljakom, predsjednikom Pčelarskog društva Varaždin Goranom Dankom i predsjednikom Udruge pčelara „Medarica“ Mađarevo Vladom Topolovcem.

– Svjedočimo klimatskim promjenama koje, osim sve učestalijih elementarnih nepogoda, imaju utjecaj i na postojeći ekosustav. Ekolozi ističu kako se na Zemlji svega 10 posto biljaka oprašuje uz pomoć vjetra, a 90 posto bilja oprašuju insekti, i to pretežno pčele. Upravo zbog toga je čak važnija uloga pčela za održavanje biološke raznolikosti, nego samih pčelinjih proizvoda. S obzirom da se naši pčelari suočavaju sa svim tim problemima, odnosno u pojedinim dijelovima županije u prošloj godini prinos meda je bio manji do 90 posto, odlučili smo im dodatno financijski pomoći. Za četiri pčelarska društva osigurali smo 200.000 kuna – rekao je župan Anđelko Stričak.

Sredstva su namijenjena za kupnju šećera, a bit će podijeljena na pčelarska društva na temelju broja košnica.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Maturantika od 23. do 25. svibnja

  Za maturante iz Varaždinske županije i ove će godine od 23. do 25. svibnja biti organiziran program Maturantika 2022. Događanja tijekom tri dana zajednički organiziraju Varaždinska županija, Grad Varaždin, Policijska uprava varaždinska i Koncertni ured Varaždin, a uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Varaždin, Savjeta mladih Varaždinske županije i Savjeta mladih Grada Varaždina, istaknuto je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u atriju Županijske palače. „Ove godine srednjoškolsko obrazovanje završava […]

  today13/05/2022 17