play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Palača Patačić predana na korištenje Gradskom muzeju Varaždin

Ključeve palače Patačić, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj predao je  ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Miranu Bojaniću Morandiniju. Odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina prizemlje i prvi kat uz pripadajuće dvorište palače Patačić dani su na upravljanje i korištenje Gradskom muzeju za potrebe obavljanja osnovne djelatnosti. Drugi kat palače Grad Varaždin i dalje će koristiti za rad upravnih odjela.

Gradonačelnik Neven Bosilj djelatnike muzeja proveo kroz prostore palače Patačić koje će iskoristiti za izlaganje vrijedne muzejske građe. Napomenuo je da će u dogledno vrijeme Grad Varaždin pokrenuti  također obnovu drugih muzejskih prostora koji godinama nisu obnavljani.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin zahvalio se slijedećim riječima: Uoči velikog jubileja sljedeće godine, u kojoj Gradski muzej Varaždin obilježava 100. obljetnicu osnutka, zahvaljujem Gradonačelniku na velikom i značajnom poklonu – palači Patačić. Gradski muzej Varaždin, kao jedna od najvećih i najznačajnijih muzejskih institucija u Hrvatskoj, ovom novom akvizicijom otvorit će za javnost jednu od najljepših rokoko palača, ne samo u Varaždinu nego i u Hrvatskoj. U ovom reprezentativnom prostoru dinamičnim izložbenim sadržajima predstavit će se još jedan dio vrijedne građe iz fundusa GMV-a, zasad uglavnom pohranjene u muzejskim čuvaonicama.  Najsrdačnije zahvaljujem u ime svih zaposlenika Gradskog muzeja Varaždin na ovoj hvalevrijednoj donaciji Grada Varaždina.

Grad Varaždin daje navedene prostore muzeju bez naknade, a muzej će snositi troškove održavanja i čišćenja.  Palača Patačić koja je izgrađena tijekom 17. stoljeća i kasnije kroz stoljeća bila nadograđivana i uljepšavana detaljima na fasadi, jedan je od najljepših i najpoznatijih primjera  arhitekture rokokoa i baroka. Najznačajniji je zahvat bila velika obnova 1764. godine, za naručitelje grofa Franju Patačića i suprugu Katarinu, rođ. Keglević, središnje ličnosti plemićkoga društvenog života u Varaždinu toga doba. Bogato je ukrašena štukaturama i zidnim slikarijama. Krajem devedesetih prošlog stoljeća palača je također obnovljena te  se godinama koristila kao poslovni prostor banke. Posljednjih godina u njoj su bili smješteni upravni odjeli Grada Varaždina u vrijeme obnove Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava.

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Nikola Kosec nastupa na svjetskom prvenstvu u paraplivanju za Down sindrom u Portugalu

  Kako se redovitost, upornost, trud i rad isplate, ponovno je pokazao plivač PK Vidra, trostruki najbolji sportaš s invaliditetom Grada Varaždina, jedan od najboljih plivača s Down sindromom u Europi Nikola Kosec  isplivavši čak 6 normi; 50 m prsno, 50 m slobodno, 50 m leđno i 50 m delfin te 100 m slobodno i 100 m leđno za Svjetsko prvenstvo za plivače sa Down sindromom koje se održava od 15. […]

  today11/10/2022 17

  0%