play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Općina Petrijanec brine o zbrinjavanju otpada na svom području

Mještanima Općine Petrijanec nakon što su podijeljene žute kante za prikupljanje plastike podijeljeni su i komposteri te su nabavljeni kontejneri za tekstil i obuću te kante za razvrstavanje otpada po parkovima, trgovima i dječjim igralištima (papir, staklo, plastika), a na početku nove školske godine naše školarce u OŠ Petrijanec, područnim školama i vrtiću očekuju i nove kante za sortiranje otpada po učionicama i na hodnicima u obliku malih životinja.

Prvi se projekt odnosio na nabavu 894 žutih kanti za plastiku uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 85% dok je Općina kante sufinancirala sa 15%. Nabavku kanti provodio je Fond, a Općina je iste podijelila u suradnji s davateljem javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada Čistoćom Varaždin d.o.o.

Općina Petrijanec nastavila je sa projektima zaštite okoliša pa je tako prijavila i drugi projekt vezan uz razvrstavanje otpada, a u cilju zaštite okoliša. Taj se projekt odnosi na prikupljanje otpada na javnim površinama i na podjelu kompostera za kompostiranje biootpada te su postavljeni kontejneri zapremnine 350l za tekstil i obuću, a škola i vrtić također će dobiti svoje prigodne kante za razvrstavanje otpada.

Moram napomenuti da smo mještanima omogućili i odlaganje opasnog otpada i mobilno reciklažno dvorište koje se nalazi svake četvrte srijede, četvrtka i petka na lokacijama koje su dostupne na linku:

https://moja.cistoca-vz.hr/Public/PublicSchedule

Ili pak na poleđini računa Čistoće Varaždin d.o.o. te na mrežnim stranicama Općine Petrijanec, www.petrijanec.hr

Općina Petrijanec omogućila je i dva kontenjera tzv. zvona za prikupljanje stakla koja se nalaze u dvorištu Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157, Petrijanec. U dvorištu Općine Petrijanec možete besplatno zbrinuti i glomazni otpad, a odvoz glomaznog otpada po pozivu može se ostvariti i kontaktiranjem Čistoće Varaždin d.o.o.

Povratne informacije s terena jako su dobre, koliko čujemo mještani su iznimno zadovoljni. Zadovoljni će biti i učenici iz naše osnovne škole, područnih objekta škole i vrtića u kojima su postavljeni spremnici dizajnirani na način da djeca odlažu otpad kroz usta životinja što će njima biti iznimno interesantno. Očekujemo da će se pozitivno odraziti na prikupljanje otpada u općini, posebno na razvrstavanje otpada kao i na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada ali jednako tako da će pozitivno utjecati i na stjecanje navika među mještanima. Imali smo problema s odvozom tekstila gdje su jednostavno vreće tekstila nestajale preko noći, a prije dolaska ovlaštene tvrtke za prikupljanje i sada smo i taj problem riješili. Taj natječaj primjer je odlične suradnje jedinica lokalne samouprave i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zajedničkim trudom i sredstvima osiguravamo ljepši i kvalitetniji život našim mještanima.” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Ukupna vrijednost ovog projekta, nabavke 70-ak kompostera za mještane, 15 komada (3 seta) metalnih kanti zapremnine 75l za razvrstavanje papira, plastike i stakla, 10 kontejnera zapremnine 350l za tekstil i obuću te 4 kompleta po 3 seta za razvrstavanje smeća u školama i vrtićima je 324.050,00 kn s PDV-om a Fond za zaštitu okoliša je sufinancirao 40% od tog iznosa, odnosno 129.620,00 kn s PDV-om.

Spomenimo da je Općina Petrijanec prijavila još dva projekta na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedan se odnosi na sanaciju divljih odlagališta smeća oko naselja Donje Vratno – Dio (sufinanciranje 100%), dok se drugi odnosi na razne edukacije vezanih uz sortiranje i prikupljanje smeća.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Modernizirana 1300 metara duga prometnica u Hrastovcu

  Zahvaljujući odličnoj suradnji Grada Varaždinskih Toplica i Županijske uprave za ceste na topličkom području modernizirana je još jedna prometnica i to 1.300 metara duga cesta u Hrastovcu. Zahvalivši ŽUC-u na čelu s ravnateljem Tomislavom Osonjačkim što su prepoznali važnost asfaltiranja ove lokalne ceste, gradonačelnica Dragica Ratković poručila je kako na ovaj način povećavaju kvalitetu života građana. „Odličnom suradnjom s Varaždinskom županijom i svim institucijama, Varaždinske Toplice su jedno veliko gradilište […]

  today29/06/2022 144

  0%