play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održane 4. dječje seoske igre pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali“

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „MAK“ Trnovec, te pod pokroviteljstvom Općine Trnovec Bartolovečki i Varaždinske županije, ovog su vikenda u Trnovcu održane 4. dječje seoske igre pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali“. Više desetaka mališana oprobalo se u igrama koje su nekada bile uobičajene, a danas manifestacije poput ove pokušavaju sačuvati sjećanja na te dane.

– Općina Trnovec Bartolovečki uvijek je podržavala događanja koja su usmjerena na očuvanje naše tradicije i baštine. Još kada su u pitanju najmlađi koji na taj način dobivaju spoznaju koji su njihovi korijeni i kako se nekada na ovim prostorima živjelo, naporno radilo, ali i zabavljalo, onda su ovakve manifestacije pun pogodak – izjavio je član Općinskog vijeća i imenovani zamjenik načelnice Općine, Zdravko Hudler, koji je i otvorio manifestaciju.

A nekoliko desetaka mališana, okupljenih u četiri ekipe, natjecali su se u nošenju jaja u žlici, kotrljanju guma, vožnji živih tačaka, gađanju limenki, bacanju loptica u korpu, slaganju kocki od kocija, pretakanju vode te nezaobilazne igre skakanje u vreći.

– Cilj dječjih seoskih igara je upoznati mlađe naraštaje s tradicijskim igrama našeg kraja te ih potaknuti na što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena u igri i druženju u prirodi na svježem zraku. Dječje seoske igre natjecateljskog su karaktera, a tijekom njihovog održavanja potiče se zajedništvo unutar tima, poštovanje suparničkih timova te poštivanje pravila igara i fair play – pojasnila je u ime organizatora tajnica KUD-a „Mak” Mirjana Vugrinec.

Iako je rezultat i plasman svakako bio u drugom planu, treba istaknuti da je prvo mjesto osvojila ekipa KUD-a „Mak“ Trnovec Makači 1. Druga je bila ekipa KUD-a „Mak“ Trnovec Makači 2, dok su se na treće mjesto plasirali mališani iz ekipe KUD Martijanec. Ekipa Dječjeg vrtića „Zeko” Trnovec zauzela je četvrto mjesto.

Uz zabavu mališana, nije nedostajalo ni zabave i sportskih sadržaja za roditelje koji su se oprobali u potezanju užeta te vožnji živih tačaka.

– Iza nas su još jedne dječje seoske igre koje su u nekoliko sati zabave i smijeha spojile najmlađe, roditelje ali i djedove i bake. Upravo to je cilj ove manifestacije – druženje, dobra zabava te očuvanje sjećanja na nekadašnji način života u našem kraju – zaključio je predsjednik KUD-a „Mak” Miro Koren.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dnevnim bolnicama do smanjenja lista čekanja i broja dana hospitalizacije

  Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti. Da već sada svjedočimo tom povećanju govori broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke + imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2.674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522. Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb […]

  today27/11/2023 5

  0%