play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana tribina o problematici nasilja nad ženama

U prostorijama 6. MO na Banfici održana je tribina pod nazivom „Život ispočetka – prepreke kod napuštanja nasilnog odnosa“ u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena Grada Varaždina čija je predsjednica Blaženka Beli, koja je ujedno i Gradska vijećnica Grada Varaždina.

Na tribini su sudjelovale stručnjakinje Danka Marić Paravinja, diplomirana psihologinja, zaposlena u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured Varaždin, te Gradska vijećnica Grada Varaždina, Irena Mađarić, magistra socijalnog rada i ravnateljica Utočišta Sveti Nikola u Varaždinu i Darinka Vrbanec, nastavnica predškolskog odgoja, te vanjska stručna suradnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Varaždin. Tribini su nazočili Miroslav Marković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Dražen Jagić, predsjednik Kluba vijećnika Grada Varaždina te gradske vijećnice Lidija Maček i Biserka Ivek. „Obiteljsko nasilje je rašireni, kompleksni problem pojedinca i problem cijelog društva koji ostavlja dalekosežne socijalne, zdravstvene i ekonomske posljedice“, rekla je u uvodnom dijelu Tatjana Kreč, moderatorica tribine, potpredsjednica Foruma žena Grada Varaždina i potpredsjednica Glavnog odbora Foruma žena Hrvatske koja je u ime SDFŽ Grada Varaždina pozdravila sve prisutne.

Žene žrtve obiteljskog nasilja su socijalno marginalizirane, zbog velikog broja predrasuda koje još uvijek vladaju našim društvom, nedovoljne podrške institucija i sustava, te činjenice da nasilnici vrlo često izoliraju žrtvu od njezine obitelji, njezinih prijatelja, te svih drugih izvora potencijalne podrške, kako bi nad njom imali potpunu kontrolu. Osim toga, žene žrtve nasilja u visokom su riziku od siromaštva, i zbog toga su dvostruko ranjiva društvena skupina.

Danka Marić Paravinja zaključuje da žene ne bi trebale ići van kuće, već nasilnici, međutim nažalost nije tako i žene su te koje odlaze od nasilnika u tzv. „sigurnu kuću“. Grad Varaždin ima sigurnu kuću, Utočište Sveti Nikola koja će iduće godine proslaviti 20 godina postojanja.

Irena Mađarić, ravnateljica Utočišta Sveti Nikola navodi da je kroz 20 tak godina kroz sigurnu kuću prošlo ukupno 930 života što nije malo te ističe da žene mogu ostati u sigurnoj kući maksimalno godinu dana.

Darinka Vrbanec napominje da je dosada radila sa 200 žena koje su bile zlostavljane, da „zlostavljač ne preuzima krivicu na sebe“ te da se u praksi često događa da obitelj ne daje podršku ženama koje su zlostavljane. Isto tako, ističe Darinka Vrbanec, djeca su traumatizirana što ima za posljedicu da takvo dijete postaje ovisnik o drogama, alkoholu i sl.

Prema statističkim podacima, dolazimo do poraznog podatka, a to je da je Hrvatska treća u Europskoj Uniji po broju femicida (ubojstava žena).

Naš zakonodavni okvir, nažalost ne poznaje femicid kao zaseban zločin motiviran mržnjom, željom za dominiranjem i kontrolom te je najopasnije mjesto za ženu upravo njezin dom, a trebalo bi biti najsigurnije. Prema istraživanju Autonomne ženske kuće iz 2003. godine svaka četvrta žena bila je žrtva fizičkog nasilja, a 50% žena doživjelo je psihičko nasilje – najčešće od strane supruga i partnera. Prema zadnjim podacima u prošloj godini bilo 1187 prijava za obiteljsko nasilje koje je policija podnijela državnom odvjetništvu što je za 37 posto više nego u 2021. godini. U odnosu na 2018. godinu npr. taj broj je porastao čak 3,5 puta – te je godine bilo „samo“ 350 prijava.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Bosilj: “Sve primjere dobre prakse voljeli bismo i mi implementirati u Varaždinu!”

  Od 2019. godine među gradove prijatelje Grada Varaždina upisan je i švicarski grad Schaffhausen. O budućnosti suradnje koja se može razvijati u nizu smjerova u dva po mnogočemu slična grada ovih dana u Švicarskoj razgovara s domaćinima varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj zajedno s ravnateljem Koncertnog ureda Varaždin Raymondom Rojnikom. Prije susreta s gradonačelnikom Schaffhausena Peterom Neukommom gradonačelnik Bosilj i ravnatelj Rojnik nazočili su svečanom otvorenju 29. internacionalnog Bachfesta, […]

  today27/05/2022 53

  0%