play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana promocija slikovnice Darka Fodera „Betežni zdravoga nosi“

U Područnoj školi Tina Ujevića u Salinovcu, u petak 04. studenog održana je promocija slikovnice „Betežni zdravoga nosi“ koju je uredio Darko Foder, a ilustrirala Veronika Đurasek, učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin. Program predstavljanja je vodila i osmislila učiteljica Valentina Posavec Kovač, a o slikovnici baziranoj na narodnoj priči govorili su urednik Darko Foder, ilustratorica Veronika Đurasek i nakladnik Dejan Težak, dok su učenici scenski uprizoriti sadržaj slikovnice, a osim scenskog prikaza pripremljen je bogat program, od nastupa zbora Područne škole, predstave do čitanja stihova.

Urednik slikovnice Darko Foder pojasnio je kako je izradom slikovnice želio očuvati basnu koja se nekada prepričavala generacijama, a počela je odlaziti u zaborav jer ljudi više ne daju važnost pričama iz narodne predaje. Majka mu je pričala tu basnu, „ona je rodom iz Donje Voće, a njoj je pričala njena baka Ana Fotez koja je također bila iz Donje Voće, a njoj su opet basnu pričali njeni preci također rodom iz Donje Voće”- pojasnio je urednik Foder i dodao kako je slikovnica pisana na kajkavskom čime se doprinosi očuvanju ne samo narodne priče nego i kajkavskog narječja.

Na kraju podsjetimo kako je Darko Foder, idejni začetnik i urednik ove slikovnice, poznati ivanečki pjesnik, kolekcionar i strastveni čuvar zavičajne baštine. Svoj pjesnički put započeo je razvijati još u školskim danima. Inspiraciju za pisanjem vratila mu je njegova kćer koja je svojom pjesmom sudjelovala na recitalu Draga domača rieč. Foder je 2015. objavio svoju prvu zbirku pjesama Zviraj rieči. U njoj se nalazi 50 pjesama isključivo na ‘ivonjskom’ kaju. Svojim pjesmama obožava oživljavati stare i zaboravljene riječi, udahnuti im dah života i probuditi sjećanja na ispunjeno i sretno djetinjstvo provedeno u ivanečkom kraju. Okušao se i u pisanju haiku pjesama te izdao zbirku Cvjetovi sreće ili Ruože sreče koja je izašla 2021. godine. Svojim pjesmama sudjelovao je i na mnogim literarnim natječajima i osvojio mnogo nagrada, a među najdražim nagradama su zasigurno Zlatni kaj u Ludbregu koji je osvojio dva puta (2019. i 2021.), 1. nagrada osvojena na recitalu Senje i meteori u Varaždinu (2019.). Ove godine osvojio je nagradu publike na Festivalu Domjanićeve noći u Adamovcu za uglazbljenu pjesmu Mati, koja je ujedno dobila nagradu žirija za najbolji tekst. Naposljetku, dosad najveće priznanje mu je stiglo ove godine za pjesmu „Stihaklepski špalier“ na Susretu hrvatskih zavičajnih književnika Hrvatskog sabora kulture – Plaketa „Mihovil Pavlek Miškina“ za dijalektalno pjesništvo.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Isplata prve rate krenula dva dana ranije

  Dva dana ranije od najavljenog započela je isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 2,1 milijardi kuna. U ponedjeljak, 14. veljače 2022.  isplaćena je potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja -  Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13) i osnovno plaćanje EU dio u iznosu od 580 milijuna kuna. Sukladno dinamici odobravanja nastavlja se isplata za osnovno i preraspodijeljeno plaćanje, […]

  today15/02/2022 73

  0%