play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana izložba Florijanki u Donjem Kućanu

Kaj se ženske roke moreju“ naziv je izložbe ručnih radova i kućnih predmeta iz prošlosti koju su povodom Međunarodnog dana žena organizirale članice Udruge žena „Florijanke“ iz Kućana Donjeg. Izložba je organizirana već po 16. put u Vatrogasnom domu u Kućanu Donjem, a uz prikaz života mještana Kućana organizirano je i mjerenje šećera u krvi i tlaka za posjetitelje izložbe.

Izložbu je razgledao i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković koji je pohvalio organizatorice: „Već desetak godina dolazim na izložbu Florijanki na poziv naše vrijedne Štefice Vidović. Ona sa svojim članicama održava jednu fenomenalnu stvar da se vidi kako se nekad živjelo u svim Kućanima, pogotovo u Kućanu Donjem. Meni je iskreno žao što mi kao Grad Varaždin nismo mogli ove godine malo više sufinancirati da bude još bolja izložbe jer nemamo proračun. No, snašli su se i ovaj put, iako u skromnijem izdanju, a sljedeće godine budemo isto tako podržali kao Grad ovu manifestaciju.”

Svake godine povodom Međunarodnog dana žena priredimo drugačiju izložbu. I dok je prošle godine glavna tema bila „stara kuhinja“ i naglasak je bio na hrani, ove godine tema je „Kaj se ženske roke moreju“. Kao što vidite ovdje, ženske ruke doista mogu izraditi sve” – rekla je Štefica Vidović, predsjednica udruge „Florijanke“.

Udruzi žena podršku je dala i zamjenica župana Silvija Zagorec: „Drago mi je što mogu prisustvovati ovoj izložbi kojom „Florijanke“ čuvaju lijepu tradiciju s ciljem da ju prenesu na mlađe naraštaje, što je najvažnije.”

Uz njih, izložbi je prisustvovala i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora: „Imam sreću svake godine pratiti aktivnosti Florijanki. Posebno mi je drago da ti ručni radovi i te kućne spretnosti se prenose na mlađe generacije. To je neobično važno jer bez tog prijenosa znanja naših baka i naših žena neće to kulturno blago biti moguće sačuvati.” – zaključila je Antolić Vupora.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Obilježavanje Dana Varaždinskih Toplica i blagdana svetog Martina uz „Martinjske špelancije“ i edukativnu šetnjicu

  Obilježavanje Dana Grada Varaždinskih Toplica i blagdana svetog Martina ovaj tjedan imat će svoj središnji dio.   Program je već ranije počeo prvim od tri koncerta u sklopu 2. Topličkih orguljaških večeri u organizaciji Matice hrvatske – ogranak Varaždinske Toplice. U župnoj crkvi sv. Martina nastupili su orguljaš Pavao Mašić i mezzosopranistica Cecilija Car Hrgović. U Varaždinskim je Toplicama održano i predstavljanje te degustacija nove vinske priče OPG-a Najman, a […]

  today10/11/2021 33

  0%