play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana 10. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

Stanje u zdravstvenom sustavu Varaždinske županije te financijsko poslovanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Županija, Sporazum o financiranju dovršetka realizacije projekta Nacionalnog rehabilitacijskog centra Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, projekt obnove zgrade upravitelja kompleksa dvorca Šaulovec i izvršenje proračuna za 2022. godinu, bile su glavne teme danas održane sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije.

Županijski vijećnici su primili na znanje informacije o stanju zdravstvenog sustava, koji čini šest zdravstvenih ustanova čiji je Županija osnivač: Opća bolnica Varaždin, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Dom zdravlja Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije i Ljekarna Varaždinske županije. „Šest ustanova u zdravstvu djeluje na 60 lokacija, a u našem zdravstvenom sustavu je 3.059 djelatnika, od čega 427 liječnika, 35 magistara farmacije te 1.655 ostalog osoblja, od čega 804 medicinskih sestara i tehničara te drugih medicinskih radnika. O zdravstvu skrbimo kroz tri područja, prvo kroz specijalizacije liječnika, drugo putem izgradnje novog i adaptacije postojećeg potrebnog prostora te, treće, kroz nabavu potrebnih medicinskih aparata i opreme. Kad govorimo o specijalizacijama, naših šest ustanova je na usavršavanje uputilo 141 liječnika, do kraja ove godine planiraju ih uputiti još 39, a do kraja 2025. planirano je još 85 specijalizacija. Što se tiče ulaganja, ona u ovome mandatu iznose 117.402.000 eura ili 880 milijuna kuna” – naveo je župan Stričak.

Dodao je da su među najvažnijim investicijama nedavno otvoreni Objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija Opće bolnice Varaždin. „Predstoji potpisivanje ugovora za izgradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice, vrijednosti 45,7 milijuna eura, za što je već dobivena suglasnost Ministarstva zdravstva, a očekuje se i suglasnost SAFU-a. U Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice pri samom kraju je opremanje izgrađenog Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. Prijavili smo projekt unutarnjeg uređenja objekta Minerva Specijalne bolnice, dok je za izgradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo ishođena građevinska dozvola. Nabavljamo i opremu, među kojima su, primjerice, UZV i RTG uređaji za Dom zdravlja u Ludbregu, 13 novih vozila za Nastavni zavod za hitnu medicinu, samo u ovom mandatu. Uz to, u Općoj bolnici se provodi projekt cjelovitog uređenja zgrada oštećenih u potresu na lokacijama u Varaždinu, Novom Marofu i Klenovniku. Vjerujem da ovi podaci dovoljno govore koliko Varaždinska županija ulaže u zdravstvo i koliko joj je zdravstvo važno” – naveo je župan Anđelko Stričak.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i županijska vijećnica doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač navela je da se najviše primjedbi i problema zapravo odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu, na djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece, odnosno zdravstvene zaštite žena. „Kad je u pitanju djelatnost opće i obiteljske medicine, u Mreži javne zdravstvene službe utvrđena je potreba za 99 timova, a s HZZO-om ih je ugovoreno 86, što znači da je 13 mjesta nepopunjeno, odnosno da u 13 gradova i općina nedostaje po jedan tim opće/obiteljske medicine. Za djelatnost zdravstvene zaštite predškolske djece utvrđena je potreba za 13 timova, pri čemu ih je s HZZO-om ugovoreno devet, što znači da u četiri jedinice lokalne samouprave nedostaje po jedan pedijatar. Mrežom je utvrđena potreba za 13 timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena. Ugovoreno je osam timova, što znači da je pet mjesta nepopunjeno. Najveći nedostatak primarnih specijalista ginekologa je u Varaždinu, gdje su ugovorena četiri tima, a Mrežom ih je previđeno sedam” – izvijestila je doc. dr. sc. Kiđemet-Piskač.

Kad se gledaju sve djelatnosti primarne zdravstvene zaštite, u Varaždinskoj županiji je popunjeno 93 posto Mreže javne zdravstvene službe. „To jest problem, no u tome nismo usamljeni jer se u drugim županijama susreću i s većim nedostatkom liječnika. Izobrazba liječnika traje deset godina, tako da se, nažalost, deset godina kasni s rješavanjem ovog problema. To je posebno izraženo u djelatnosti opće i obiteljske medicine, gdje je većina liječnika u privatnoj praksi u dobi između 50 i 60 godina. Primijećeno je i da se mladi liječnici nakon specijalizacije iz obiteljske medicine često ne vraćaju u Varaždinsku županiju, dok je u Općoj bolnici Varaždin, Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice i Nastavnom zavodu za hitnu medicinu ipak veći broj mladih liječnika. Jedan od razloga tome su bile i nejednake plaće, no Vlada RH je Uredbom izjednačila koeficijente složenosti poslova specijalista u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Uz to i sami trebamo pokušati naći rješenje kako zadržati mlade doktore medicine” – istaknula je doc. dr. sc. Kiđemet-Piskač.

Županijski vijećnici su većinom glasova prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju svih šest zdravstvenih ustanova za 2022. godinu. „Zdravstvene ustanove na primarnoj razini završile su 2022. s pozitivnim rezultatom. Krajnji pozitivan rezultat ostvarili su Zavod za javno zdravstvo, Ljekarna i Nastavni zavod za hitnu medicinu, dok je kod Doma zdravlja prijenosom manjka iz ranijih godina krajnji rezultat još uvijek negativan. Kod obje bolnice značajan dio manjka još je uvijek posljedica rada bolnica u uvjetima pandemije Covida-19, što je utjecalo na manje ostvarenje prihoda, ali je došlo i do značajnog porasta materijalnih rashoda uslijed stanja na tržištu” – istaknuto je u izvješću.

Vijećnici su zaključkom prihvatili prijedlog Sporazuma o financiranju dovršetka realizacije projekta “Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice”.

S obzirom da je došlo do povećanja cijena građevinskih materijala te povećanja cijena vantroškovničkih radova, koji nisu mogli biti predviđeni u vrijeme projektiranja zbog provedbe projekta unutar povijesne jezgre Specijalne bolnice, nepredviđenih okolnosti i nedostataka u samom projektu, Vlada RH je osigurala dodatna sredstva, 2.936.740,06 eura, odnosno sada ukupno 6.603.502,51 eura. Da bi Bolnica povukla sredstva osigurana u Državnom proračunu, od Ministarstva zdravstva je zatraženo da Varaždinska županija kao osnivač te Specijalna bolnica potpišu Sporazum kojim će se regulirati davanje pomoći.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i izvršenje proračuna Varaždinske županije za 2022. godinu, koji je realiziran u iznosu od 303 milijuna kuna. Iz izvješća je vidljivo da je Varaždinska županija u plusu od 6.840.773,84 eura, pa su članovi Županijske skupštine usvojili i Odluku o raspodjeli rezultata za 2022. i načinu korištenja viška prihoda.

Prihvaćen je i Projekt obnove zgrade upravitelja kompleksa dvorca Šaulovec. „Ovime se kreće s uređenjem bivše pomoćne zgrade vinarije i njezinom prenamjenom u javnu i društvenu namjenu. Zgrada će, osim administrativnog sjedišta javne ustanove ETC Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, ustanove za obrazovanje odraslih, biti u funkciji za provođenje programa obrazovanja, te prezentacijskog prostora dvorca Šaulovec. Procijenjena vrijednost investicije je 350.000 eura” – izvijestio je župan Stričak.

Na sjednici Županijske skupštine prihvaćeno je i izvješće o radu ŽUC-a Varaždinske županije za 2022. godinu, izvješće o radu i financijskom poslovanju za 2022. Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište sv. Nikola“ Varaždin, Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije te Saveza športova Varaždinske županije.

Dodajmo da su na današnjoj sjednici prisegnuli novi vijećnici, Željko Šprem koji je zamijenio vijećnika Marija Milaka koji je podnio ostavku, te Luka Brezovec koji je zamijenio Roberta Vugrina, koji je stavio mandat u mirovanje.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Inspekcija zabranila imenovanje ravnatelja IV. Osnovne škole u Varaždinu – slijedi novi natječaj

  Zamjenik gradonačelnik Grada Varaždina Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić održali su konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli sve okolnosti koje su dovele do toga da je služba prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja zabranila IV. Osnovnoj školi u Varaždinu imenovanje ravnatelja. Zamjenik gradonačelnika je uvodno naveo sve programe kojima se pokazuje da su mladi u samom vrhu prioriteta aktualne gradske politike te je […]

  today24/10/2023 42

  0%