play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

25. Špancirfest u brojkama – oboreni svi dosadašnji rekordi!

Ovogodišnji, jubilarni 25. Špancirfest, koji je održan od 18. do 27. kolovoza u Varaždinu nastavio je višegodišnji pozitivni trend te su srušeni svi dosadašnji rekordi. Festival je tijekom deset dana prema procjenama PU varaždinske i organizatora, Turističke zajednice grada Varaždina, posjetilo oko 330 tisuća posjetitelja, što je 10 % više od dosadašnjeg rekordnog pretpandemijskog Špancirfesta 2019. kojeg je posjetilo 300 tisuća ljudi.

Prema podacima iz eVisitora, u gradu Varaždinu je tijekom deset festivalskih dana zabilježeno 2.946 dolazaka i 6.358 noćenja, što je 10 % više dolazaka i 1,5 % više noćenja u odnosu na prošlogodišnje festivalske dane. Špancirfest je privukao posjetitelje iz različitih dijelova svijeta, a najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

U Varaždinu je za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta, prema podacima Porezne uprave Varaždin, generiran turistički promet (u trgovini i ugostiteljstvu) u iznosu od 12.6 milijuna eura, što je za čak 20 % više nego za vrijeme prošlogodišnjeg festivala.

S programske je strane, na Špancirfestu 2023. održano više od 500 različitih programa. Izvedeno je više od 200 glazbenih programa, 70 umjetničkih uličnih programa te 150 dječjih programa u Parku kreative, a svoje je proizvode i usluge predstavilo više od 200 izlagača. Ovogodišnje su izdanje obilježili nastupi, između ostalih, škotskog rock benda Franza Ferdinanda, pred 15 tisuća posjetitelja i Parnog valjka feat. Igor Drvenkar, pred 18 tisuća posjetitelja, na glavnoj festivalskoj pozornici s dosad najboljom produkcijom na Špancirfestu. Posjetitelji su mogli uživati i u jedinstvenom plesnom spektaklu FACE T(W)O održanom kroz EU projekt “People Power Partnership” u kojem je sudjelovalo 32-oje plesača. Spektakularne ulične umjetničke nastupe predvodila je atrakcija Orkestar sirena, francuske kompanije Mécanique Vivante, koji su prvi put nastupili u Hrvatskoj. Jubilarno je izdanje donijelo i neke novitete, umjesto vatrometa održan je laser show, a za posjetitelje je osiguran besplatan parking na prostoru Auto kluba Varteks.

O iznimnom interesu posjetitelja za Špancirfestom govori i podatak o posjećenosti internetske stranice festivala, koja je imala više od 1.695.000 pregleda što je 16 % više nego prošle godine. Od srpnja do kraja kolovoza, kada je provođen najznačajniji dio promocije putem društvenih mreža, doseg (reach) organskih, dakle neplaćenih, objava na Facebook stranici Špancirfesta bio je 1.6 milijuna. Plaćene digitalne kampanje postigle su doseg od 1.1 milijuna, odnosno broj impresija (prikaza) od čak 3.9 milijuna. Objave o Špancirfestu na društvenim mrežama, u nešto više od dva mjeseca provođenja sustavne komunikacije i promocije, prikazane su više od 11.6 milijuna puta što je, u odnosu na 2022. godinu u kojoj je već bio ostvaren rekordan rast u ovom segmentu, novi rast od 31 %. Promocija kroz Google Ads postigla je doseg veći od 10 milijuna prikaza.

Špancirfest je u istom razdoblju provodio i druge medijske aktivnosti te je kroz medijska partnerstva, ali i distribuciju promo objava ostvario značajnu medijsku vrijednost na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Ukupno je zabilježeno čak 1703 medijskih objava vezanih uz Špancirfest (26 % više nego u 2022.), a vrijednost medijskog prostora se prema izvještaju kojeg je za potrebe Špancirfesta napravila tvrtka Briefing, procjenjuje na 4.27 milijuna eura, što je čak 33 % više nego u 2022. godini.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%