play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održan prijem za robotičare i statističarke – osvajače i osvajačice medalja na Europskom i nacionalnom natjecanju

Povodom nedavno održanog European RoboCup Junior 2023 koje se održalo početkom lipnja u Varaždinu te ostvarenih odličnih rezultata Hrvatske, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak priredio je prijem za osvajače zlatne, srebrne i brončane medalje.

Tako su pod mentorstvom Ivice Kolarića prvo mjesto u CoSpace kategoriji osvojili Filip Smuđ, Gabrijel Kraljić i Petar Habek, Franko Prikratki osvojio je treće mjesto u kategoriji Soccer Lightweight Entry, a Borna Svržnjak osvojio je treće mjesto u kategoriji Soccer Lightweight, dok su Filip Melnjak, Barbara Prutki i Ivan Melnjak osvojili treće mjesto u kategoriji CoSpace Advanced pod mentorstvom Gorana Šporčića.

Uz župana prijemu su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, ravnateljica Prve Gimnazije Varaždina Janja Banić i ravnatelj VI. Osnovne škole Varaždin Mario Stančić, a prijem je bio prilika da župan čestita i učenicama Prve Gimnazije Varaždin Leoni Pačalat i Jeleni Nakić na vrhunskim rezultatima koje su ostvarile na jedinstvenom Statističkom natjecanju koje organizira Eurostat gdje su na nacionalnoj razini osvojile drugo mjesto, dok su u europskoj fazi natjecanja, u vrlo jakoj konkurenciji, osvojile treće mjesto pod mentorstvom profesorice Lare Novak.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo kako je Varaždinska županija bila organizator Europskog natjecanja u robotici na kojem je sudjelovalo oko 500 učenika i 200 mentora iz 18 država, a sve je prošlo u najboljem redu. „Veseli nas uspješno organizirano prvenstvo, a poglavito rezultati koje su ostvarili naši učenici. Svi naši učenici koji osvajaju medalje na Međunarodnim natjecanjima imaju prema Županijskoj odluci pravo na stipendije i na određene novčane nagrade. Osim robotičara, učenice iz Prve gimnazije ostvarile su odličan rezultat na održanom Europskom statističkom natjecanju te mogu reći da svjedočimo sjajnim rezultatima učenika i učenica, njihovih mentora i profesora. Vjerujem da smo ponosni na njihove uspjehe” – rekao je župan.

Pročelnik Miroslav Huđek se zahvalio roditeljima učenika jer bez njihove podrške i potpore ne bi bilo ovakvih sjajnih rezultata. „Ukupan sustav stvara uvjete, ali bez podrške obitelji ne bi bilo ničega. Centri izvrsnosti svakako igraju veliku ulogu, od 2007 godine do danas. Svake godine imamo nešto za pokazati i pohvaliti se. Svaka generacija stvara i daje nove osvajače medalja, ali po godini naši učenici osvajaju po dvadeset medalja” – rekao je Huđek.

Ivica Kolarić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku i mentor našim robotičarima zahvalio se županu i pročelniku na velikoj podršci i pomoći koju pružaju robotičarima. „Imali smo pravi spektakl i sigurno je da slijedećih deset godina Hrvatska više neće biti organizator takvog natjecanja. Još i danas primamo pohvale, zahvale i čestitke i zaista sam ponosan na uspješnu organizaciju. Osim samog natjecanja, natjecatelji i njihovi mentori imali su prilike razgledati i naš predivan Varaždin i vratili su se svojim kućama puni lijepih dojmova. Moram naglasiti kako uz roditelje, mentore i učenike ovaj stup uspjeha u robotici čini i Varaždinska županija koja nam puno pomaže”- rekao je Ivica Kolarić.

S puno sreće i zadovoljstva Jelena Nakić, koja je uz Leonu Pačalat osvojila drugo mjesto na Statističkom prvenstvu na nacionalnoj razini i treće mjesto na Europskoj razini, naznačila je kako se na nacionalnom prvenstvu natjecalo preko tisuću učenika, srednjoškolaca u dvije kategorije i bilo je jako zahtjevno. „Bila su dva kruga ispravljanja, imale smo testove, u vezi statistike i trebale smo napraviti rad u kojem smo morale analizirati statističke podatke – rekla je Nakić.

Franko Prikratki, osvajač trećeg mjesta u kategoriji Soccer Lightweight Entry je rekao kako je u njegovoj kategoriji robot igrao nogomet te se borio sa drugim robotom. „Izrazito sam zadovoljan ovim rezultatom, moram priznati da nisam očekivao ovakav uspjeh. Prvo i drugo mjesto je zauzela ekipa iz Njemačke, bili su prava konkurencija i zaslužili su uspjeh kojeg su postigli. Svo slobodno vrijeme uložio sam u postizanje ovog rezultata i nije mi žao” – rekao je Franko Prikratki.

   

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Na FOI-ju održan Alumni dan: bivši studenti ostvarili impozantne karijere nakon studija i podijelili svoja bogata iskustva u ICT-u

  Fakultet organizacije i informatike u utorak je, 28. svibnja u prostorijama Fakulteta u Varaždinu obilježio 15 godina od osnivanja svoje alumni udruge AMAC FOI. Obljetnica je protekla u znaku FOI Alumni dana, središnjeg događanja koji je u Varaždin vratio brojne bivše studente, nastavnike i prijatelje Fakulteta. Bila je to idealna prilika za umrežavanje i razmjenu iskustava, dok su u tematskom okruglom stolu gostovali i bivši studenti s izuzetnim karijerama u […]

  today31/05/2024 14

  0%