play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Objavljena knjiga Miljenka Županića „Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije“

Ljepota, ekološka očuvanost krajolika i biološka raznolikost neprocjenjiva je vrijednost Varaždinske županije. To je prostor na kojem su svoje sigurno okruženje u suglasju s čovjekom našle stotine životinjskih i biljnih vrsta čiju vrijednost u sustavu prostora u kojemu živimo rijetko prepoznajemo ili malo cijenimo. Stanje i na tome polju sve je bolje jer je Varaždinska županija kroz sustavno pomaganje rada udruga koje promiču boravak u prirodi i rade na istraživanju, zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti napravila mnogo tako da možemo reći da je na dobrom putu da ljepotu i snagu prirode koju smo posudili od generacija što dolaze da ćemo ostaviti u stanju koje će im biti na radost i veselje. Na tome tragu je knjiga „Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije“ autora mr. sc. Miljenka Županića objavljenja u nakladi Terra vox, udruge za zaštitu i promicanje vrijednosti ruralnog prostora. Izdanje urednički potpisuje Kristijan Skočibušić.

Knjiga je tiskana u sunakladništvu i novčanu pomoć Varaždinske županije i Saveza udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije i prvo je takvo izdanje koje na popularan (publicistički) način fotografijom i riječju otkriva podrijetlo, izgled i ljekovite vrijednosti jestivih plodova „najčešćih izvornih i udomaćenih vrsta“ (pitomi kesten, glog, divlja ruža, bazga, trnina, divlja kruška i dr.) te poziva na odgovornost kad rekreativno istražujemo ili gospodarski iskorištavamo šume na području Varaždinske županije. To je knjiga koja poziva sve, od najmlađih do najstarijih, na boravak u prirodi, potiče istraživački duh i traganje za zdravim i ukusnim jestivim plodovima drveća i grmlja.

Dr. sc. Dragutin Vincek, u pregovoru knjige napisao je: „Ljudska sudbina neraskidivo je vezana uz biološku raznolikost koju čini raznolikost šuma, biljaka, gljiva i životinja, kao i ogromna raznolikost životnih staništa i različitih krajobraza. Biološka raznolikost nam osigura-va hranu, vodu, lijekove i energiju. Njezino poznavanje i očuvanje ključ je opstanka života na Zemlji, jer ona predstavlja mrežu života.“ U nastavku Vincek navodi da Županićeva knjiga predstavlja svojevrsni vodič te smanjuje generacijski jaz u prijenosu informacija koji se je dogodio u zadnjih nekoliko desetljeća. Pod prijenosom informacija misli se na poznavanje i prepoznavanja jestive hrane koja se nalazi u našem okruženju.

Recenzent dr. sc. Tomislav Dubravac navodi da je knjiga strukturirana kroz tri tematske cjeline. U prvoj Županić naglašava specifičnost prostora Varaždinske županije od nizinskih područja uz rijeke do vrhova rubnih panonskih gora, Ravne Gore, Kalnika i Ivanščice. Veliki raspon biološke raznolikosti područja odražava se i u bogatstvu šumskih zajednica, od šuma vrba i topola uz rijeku Dravu, do šuma bukve i jele na Ravnoj gori, Ivanščici i oko Trakošćana. Bogatstvo i raznolikost drvenastih biljnih vrsta u šumama uvjetovalo je pogodnim staništem za prirodni rast vrlo vrijednih jestivih šumskih plodova.

U drugoj i trećoj cjelini, autor nam daje detaljan pregled jestivih plodova na drveću i grmlju. Navodeći trinaest vrsta drveća i osam vrsta grmlja, autor jasno i nedvosmisleno u podnaslovu knjige, naglašava „najčešće“. Uz latinski naziv vrste, autor navodi engleski i njemački naziv, što je posebno važno i mnoge inačice narodnih (hrvatskih) naziva. Knjiga ima informacijsko-edukativni karakter i predstavlja vrijedan doprinos poznavanju biološke raznolikosti Varaždinske županije, a svoju primjenu će zasigurno naći, kako u stručnoj javnosti, ali i još više u široj javnosti kod ljubitelja prirode i zdravoga života.

Dr. sc. Dubravac na kraju sve nas poziva da Županićevu knjigu uzmemo „pod ruku i ravno u šumu, jer je šuma idealno mjesto za opuštanje. Napunimo svoje baterije ljepotom prirode i mirisom šume u njezinoj raskošnoj, odmjereno izbalansiranoj formi. Usput uberimo pokoji jestivi, zdravi plod, ne previše, skromno koliko nam treba. Čuvajmo prirodu, čuvajmo šumu, jer s prvim drvećem koje je palo, započela je kultura, sa zadnjim koje će pasti, završava. Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku!”

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Vijećnici Županijske skupštine održali prvu radnu sjednicu

  Na prvoj radnoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije jednoglasno je prihvaćen drugi rebalans županijskog proračuna kojim su osigurana inicijalna sredstva za pripremu novih projekata u školstvu te sanaciju ukazanih potreba u zdravstvu. Njime su korigirane vrijednosti projekata koji nisu ocijenjeni od strateškog značaja za razvoj Županije, a ključne korekcije od 7,2 milijuna kuna odnose se na obustavu projekta natkrivanja Atrija Županijske palače vrijednog 6,7 milijuna kuna te umanjenje troškova dekorativne […]

  today23/09/2021 27