play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježena 110. obljetnica osnutka DVD-a Petrijanec

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, prošle je subote svečano proslavljeno 110 godina od osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrijanec. Obilježavanje ovog visokog jubileja zapravo je započelo već dan ranije, svetom misom u župnoj crkvi, blagoslovom novog kombi vozila te polaganjem vijenaca i svijeća na mjesnom groblju.  U subotu ujutro održana je budnica da bi samo finale proslave nastavljeno u popodnevnim satima, najprije mimohodom vatrogasaca koji je vodio zapovjednik DVD-a Valentino Jovan, a zatim svečanom sjednicom ispred vatrogasnog doma.

Nakon državne i vatrogasne himne, na početku sjednice prisutnima se pozdravnim govorom obratio Darjan Lukaček, predsjednik DVD-a Petrijanec, nakon čega je tajnica Andrijana Kolarić pročitala prigodno izvješće o radu društva od osnutka do danas.  U svibnju 1911. godine u Petrijancu je izbio veliki požar u kojem je izgorjelo nekoliko zgrada te je to vjerojatno bio jedan od povoda da se osnuje vatrogasno društvo. 23.srpnja 1911.godine bilježi se kao datum osnutka društva, a na inicijativu općinskog bilježnika Franje Siegla, vlasnika trgovine Viktora Polacka, gostioničara Pavla Andrlića te još nekolicine mještana. Prvi zapovjednik je bio Franjo Siegl, a njegov zamjenik Pavao Andrlić.

Nakon toga vatrogascima su se obratili predsjednica Vatrogasne zajednice općine Petrijanec Nataša Šincek te zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, koji su slavljenicima predali prigodne plakete. U ime Općine Petrijanec, ali i Varaždinske županije, prisutnima se obratio načelnik Željko Posavec koji je zahvalio vatrogascima na njihovu radu i vremenu koje izdvajaju da bi pomagali svojim sumještanima te istaknuo da će Općina i dalje biti podrška vatrogascima, posebno što se tiče obnove voznog parka, ali i daljnjeg ulaganja u vatrogasne domove.

Uz vatrogasce iz susjednih i prijateljskih društava, svečanosti su prisustvovali i članovi iz pet vatrogasnih društava iz Republike Slovenije u ime kojih je Majda Kunčnik, predsjednica PGD-a Desenci, inače pobratimljenog s DVD-om Petrijanec, čestitala petrijanečkim vatrogascima na 110 godina dugoj tradiciji te im predala prigodan poklon.

Sjednica se nastavila podjelom odlikovanja, priznanja i zahvalnica članovima DVD-a, gdje valja istaknuti da je Pavao Leskovar primio priznaje za Posebne zasluge koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica, dok su Ivan Bačan, Josip Kranjčić, Vladimir Telebar i Franjo Žmegač primili zlatne medalje. Počasni predsjednik DVD-a Petrijanec, Zvonko Mikac, odlikovan je Poveljom i plaketom s likom Đure Deželića, što je najviše priznanje koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica, praktički nagrada za životno djelo. Podijeljene su i zahvalnice sponzorima, donatorima te udrugama s kojima DVD Petrijanec surađuje.

Također, sjednici su prisustvovali i zapovjednik VZVŽ Ivica Labaš, počasni predsjednik VZVŽ Zvonko Biškup, načelnici općina Sračinec i Vinica, predstavnici udruga iz općine Petrijanec te sponzori i donatori koji su pomogli u organizaciji ove proslave. Za glazbeni program pobrinuli su se Ženska vokalna skupina Erato i tamburaška sekcija KUD-a Petrijanec.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Osnovnoj školi Tužno otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj

    U Osnovnoj školi Tužno danas je svečano otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj. Uređena je i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole, a riječ je o globalnom standardu u obrazovanju iz područja računalstva i informatike. Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo. - Unutar mjesec dana smo u tri navrata bili prvi u Hrvatskoj. […]

  today15/04/2024 6

  0%