play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježen Svjetski dan multiple skleroze

Uvijek se to pripisivalo umoru, promjeni vremena, „mladost-lijenost“ – rekla je Renata Mesarić kojoj je multipla skleroza dijagnosticirana 2018. godine, kada je imala 28 godina, dok su prvi simptomi krenuli i deset godina ranije. – „Ima dana kada je lakše živjeti, ima dana kada je teže. Puno toga ovisi o promjeni vremena. Međutim, treba slušati savjete svog liječnika, svoje tijelo i treba ostati pozitivan i sam sebi reći: „Ja nisam bolestan, ja samo živim s MS-om“” – poručila je Renata Mesić, pozvavši sve osobe koje imaju multiplu sklerozu da se učlane u Društvo za multiplu sklerozu Varaždinske županije kako bi bili podrška jedni drugima i zajedničkim akcijama osvješćivali javnost o „bolesti s tisuću lica“.

Upravo s ciljem osvješćivanja javnosti o multiploj sklerozi, kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan multiple skleroze. Kampanju „Ja sam više od MS-a!“ zajednički su organizirali Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, Savez društva multiple skleroze Hrvatske, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije i županijski Savjet za zdravlje, dok su studenti Sveučilišta Sjever dijelili informativne materijale i narančaste ruže kao simbol multiple skleroze. Obilježavanje tog dana podržali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek, koja je ujedno i voditeljica Odsjeka za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb.

Predsjednica Savjeta za zdravlje varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, voditeljica Odjela za neurologiju OB Varaždin istaknula je kako Opća bolnica Varaždin raspolaže s najmodernijom opremom i liječničkim osobljem. „Multipla skleroza ima vidljive simptome, a to su npr. poremećaj ravnoteže, slabost određenog ekstremiteta, vrtoglavice i slično. Međutim, ima i brojne druge nevidljive simptome od kojih pate naši pacijenti, kao što su kroničan umor, depresija, dok oko  80% pacijenata pati od određene boli. S napredovanjem bolesti, ti svi simptomi i bolovi se pojačavaju. U našoj bolnici pacijenti mogu dobiti svu potrebnu skrb. Važno je na vrijeme doći i početi se liječiti jer uz terapije i adekvatno liječenje možemo usporiti njen napredak” – poručila je predsjednica Savjeta za zdravlje Kiđemet-Piskač.

Predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak rekla je kako na području Varaždinske županije ima evidentirano oko 300 oboljelih od multiple skleroze, a polovica njih članovi su Društva koje je prošle godine obilježilo i 20 godina kontinuiranog rada. „Provodimo dvije velike socijalne usluge – uslugu domaćice i osobnih asistenata koje financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U našem radu podržava nas i Varaždinska županija i Grad Varaždin, a od ove godine nas podržava i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Godinama provodimo kreativne radionice, psihološke radionice, imali smo čitav niz predavanja stručnjaka s različitih područja, u našem Društvu djeluje i Klub mladih, a sve s ciljem našeg osnaživanja” – rekla je predsjednica Društva Irena Vrdoljak.

Podršku varaždinskoj akciji dali su i članovi Saveza društva multiple skleroze Hrvatske. Tom prigodom izvršna direktorica Saveza Dijana Roginić istaknula je kako prema zadnjim podacima HZJZ u Republici Hrvatskoj živi preko sedam tisuća oboljelih od multiple skleroze.

      

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Održan prijem za osmero najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika varaždinskih osnovnih škola

  U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održan je prijem za osmero najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika varaždinskih osnovnih škola koji su za svoj rad, mentorstvo, objavu stručnih članaka, literature, izniman doprinos u unapređenju obrazovanja, vođenju i realizaciji međunarodnih projekata primili priznanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske povodom Svjetskog dana učitelja, 5. listopada 2022. godine. Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika na temelju Pravilnika o nagrađivanju odgojno-obrazovnih djelatnika izabralo je ukupno 513 najuspješnijih […]

  today21/10/2022 56

  0%