play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Nakon godinu dana uklanjaju se skulpture „Crkveni redovi Varaždina“

Poštujući propise i pravne procedure i nakon što su iscrpljene sve mogućnosti sporazumnog rješavanja spora s autorom Nikolom Šanjekom u ponedjeljak, 5. rujna  započelo je uklanjanje skulptura iz Parka Ivana Pavla II. Ugovorom iz lipnja 2021. godine autor je trebao isporučiti tri skulpture „Crkveni redovi Varaždina“ izvedene u kamenu St. Margarethen Dolomiti. Nalaz vještaka je bio da „skulpture nisu izvedene u kamenu St. Margarethen iz Dolomita već su izvedene u poliesteru tehnikom lijevanja i punjene nekim drugim materijalom“ te je Grad preko Odvjetničkog ureda Brlečić i partneri pokrenuo postupak raskida ugovora s obvezom uklanjanja skulptura od strane autora. S autorom se u više navrata i razgovaralo te se nastojalo mirno riješiti spor, poštujući sve pravne propise i procedure te kada su sve iscrpljene, pristupilo se uklanjanju skulptura iz Parka Ivana Pavla II.

Iste će biti odgovarajuće skladištene i autor će ih moći preuzeti petnaest dana od dana uklanjanja, nakon čega Grad nema obvezu daljnjeg čuvanja istih. Grad Varaždin, s obzirom na to da ugovor nije ispoštovan, nije izvršio uplatu. Skulpture se uklanjaju na trošak Grada Varaždina.

Grad Varaždin u priopćenju je poslao kronologiju ovog događaja:

Kronologija:

Umjetnik Nikola Šanjek podnio je Gradu Varaždinu prijedlog za postavljanje skulpture „Crkveni redovi Varaždina“ (u naravi tri redovnika) na javnu površinu Grada Varaždina početkom 2021. godine. Njegov prijedlog s prilozima (skica skulpture, diploma i reference umjetnika) razmatralo je Povjerenstvo za postavljanje skulptura na javnim površinama u vlasništvu Grada Varaždina te na sjednici od 23. veljače 2021. godine prihvatilo prijedlog umjetnika, a na sjednici od 24. svibnja 2021. godine Povjerenstvo je utvrdilo i lokaciju za postavljanje skulpture.

 

Temeljem navedenog, pokrenut je postupak javne nabave za nabavu umjetničkog djela – skulpture „Crkveni redovi Varaždina“ autora Nikole Šanjeka. Kao ekonomski najpovoljnija ponuda u provedenom pregovaračkom postupku bez prethodne objave poziva na nadmetanje male vrijednosti za izradu i postavu umjetničkog djela – skulpture „Crkveni redovi Varaždina“, odabrana je ponuda ponuditelja mag. art. Nikole Šanjeka. Cijena odabrane ponude iznosila je 352.098,00 kn bez PDV-a, odnosno 440.122,50 kn s uključenim PDV-om te je sklopljen Ugovor o izradi i postavi umjetničkog djela – skulpture „Crkveni redovi Varaždina“ dana 12. srpnja 2021. godine (KLASA:  406-01/21-01/4; URBROJ: 2186/01-09/4-21-11). Ugovorom su ugovorne strane uredile međusobne odnose u vezi s izradom i postavom umjetničkog djela – skulpture „Crkveni redovi Varaždina“ sukladno Troškovniku za izradu i postavu umjetničkog djela – skulpture „Crkveni redovi Varaždina“, uvjetima provedenog postupka javne nabave i podnesene ponude Izvršitelja NS7-2021 od 28. lipnja 2021. godine.

Prema Troškovniku, skulptura je trebala biti izrađena od kamena St. Margarethen, Dolomiti. Međutim,  dana 24. rujna 2021. godine, autor je postavio skulpturu koju su pregledali odgovarajući stručnjaci te su isti utvrdili da nisu ispunjene obveze u skladu sa sklopljenim Ugovorom, odnosno da je posao obavljen suprotno izričitim uvjetima sklopljenog Ugovora zbog čega je autor skulptura dana 15. listopada 2021. godine obaviješten o pokretanju postupka raskida Ugovora i pozvan da o svom trošku u roku od osam dana ukloni skulpture iz Parka Ivana Pavla II. u Varaždinu.

Kako do danas skulpture nisu uklonjene s predmetne lokacije, a odvjetničko društvo Brlečić i partneri preuzelo je predmet na rješavanje, Povjerenstvo za postavljanje skulptura na javnim površinama Grda Varaždina donijelo je na sjednici održanoj 11. kolovoza 2022. godine odluku da se skulpture, na kojima su već uočene pukotine i propadanje radi korištenja neadekvatnih materijala, uklone do pravnog razrješenja situacije.

Gradonačelnik Bosilj: „Javni novac se neće razbacivati, a ugovori se moraju poštovati!“

„Ne ulazim u umjetničku vrijednost, niti želim zadirati u umjetničke slobode i izričaje jer o tome su struka, javnost prethodnih mjeseci sve rekli, kao i relevantni predstavnici Varaždinske biskupije koji su se od projekta ogradili. Ovdje je riječ o ugovorenom poslu, a ugovor nije ispoštovan. S obzirom na to da je u pitanju javni novac, ne mogu i neću dozvoliti da Grad i građani ne dobiju ono što su platili, da ih se obmanjuje. Skulpture su uklonjene, a autor sljedećih petnaest dana može svoje uratke preuzeti i da završimo trakavicu koja traje godinu dana.“ – izjavio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Policija izvijestila o tri krađe na području Općine Vidovec

  Policijska uprava Varaždinska izvijestila je o tri krađe koje su se dogodile na području Općine Vidovec. U razdoblju od 4. do 5. ožujka u Nedeljancu, nepoznati počinitelj je na parkiralištu iz automobila u vlasništvu 65-godišnjaka ukrao novac da bi potom provalio u ugostiteljski objekt i iz istog ukrao novac. Jučer je u Nedeljancu nepoznati počinitelj provalio u ugostiteljski objekt i u aparat za klađenje te je također ukrao novac. Visine […]

  today06/03/2024 37

  0%