play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na tradicionalnoj “Proljetnoj paradi” u Linzu i naši predstavnici

Prošle subote, 1. travnja u Linzu u Austriji svečano je održana tradicionalna “Proljetna parada”, u organizaciji 7. dragonerske pukovnije iz Linza. Na, većini postrojbi, prvom izlasku na otvoreno ove godine okupilo se sedamdesetak postrojbi iz Austrije, Njemačke, Italije, Češke. Poljske, Slovačke, Luksemburga, Nizozemske, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja.

Uz pripadnike Varaždinske građanske garde i naših Dama u povijesnim haljinama Republiku Hrvatsku zastupali su pripadnici Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA, kao jedina postrojba koja je proizašla iz Domovinskog rata i koja nastupa na takvim i sličnim okupljanjima povijesnih postrojbi u zemlji i inozemstvu.

“Proljetna parada” okupljanje je, uglavnom, postrojbi koje su bile u sastavu Austro-ugarske vojske i na neki je način najava aktivnosti na otvorenom. Osim što su tradicionalno vojnički nastupili na najvećem gradskom trgu u Linzu, Martin Luther Platz, uz pratnju vojne glazbe, pripadnici postrojbi iskoristili su zajedničko druženje za uspostavu novih kontakata, razmjenu mišljenja i ideja. Ono što treba posebno istaknuti je da su pripadnici Varaždinske građanske garde uvijek posebno dočekani u Austriji. I to ne bez razloga: Varaždinska građanska garda u Austro-ugarskoj vojsci nosila je oznaku “K. und K.” (kaiserlich und königlich), što znači da su bili pod direktnim zapovjedništvom cara, te taj status nema mnogo postrojbi, a to se u Austriji – ne zaboravlja.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Održana 10. Žetvena svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini

  Najbolji način da se običaji naših predaka spriječe od zaborava je njihovo oživljavanje i prenošenje s koljena na koljeno. Upravo su toga svjesni i u Udruzi Biserna dolina iz Grešćevine, gdje su se zahvaljujući mladim naraštajima stari običaji zadržali sve do danas. Naime, Udruga je ove subote, već desetu godinu zaredom organizirala Žetvenu svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini kod Varaždinskih Toplica, a u ručnoj žetvi raži, na onaj pravi […]

  today11/07/2022 57

  0%