play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na tradicionalnoj “Proljetnoj paradi” u Linzu i naši predstavnici

Prošle subote, 1. travnja u Linzu u Austriji svečano je održana tradicionalna “Proljetna parada”, u organizaciji 7. dragonerske pukovnije iz Linza. Na, većini postrojbi, prvom izlasku na otvoreno ove godine okupilo se sedamdesetak postrojbi iz Austrije, Njemačke, Italije, Češke. Poljske, Slovačke, Luksemburga, Nizozemske, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja.

Uz pripadnike Varaždinske građanske garde i naših Dama u povijesnim haljinama Republiku Hrvatsku zastupali su pripadnici Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA, kao jedina postrojba koja je proizašla iz Domovinskog rata i koja nastupa na takvim i sličnim okupljanjima povijesnih postrojbi u zemlji i inozemstvu.

“Proljetna parada” okupljanje je, uglavnom, postrojbi koje su bile u sastavu Austro-ugarske vojske i na neki je način najava aktivnosti na otvorenom. Osim što su tradicionalno vojnički nastupili na najvećem gradskom trgu u Linzu, Martin Luther Platz, uz pratnju vojne glazbe, pripadnici postrojbi iskoristili su zajedničko druženje za uspostavu novih kontakata, razmjenu mišljenja i ideja. Ono što treba posebno istaknuti je da su pripadnici Varaždinske građanske garde uvijek posebno dočekani u Austriji. I to ne bez razloga: Varaždinska građanska garda u Austro-ugarskoj vojsci nosila je oznaku “K. und K.” (kaiserlich und königlich), što znači da su bili pod direktnim zapovjedništvom cara, te taj status nema mnogo postrojbi, a to se u Austriji – ne zaboravlja.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najmlađi s oduševljenjem gazili Varaždinsko zelje      

      - Prvo smo obuli čizmice i onda smo gazili Varaždinsko zelje. Zakaj se gazi? Da bude fino! Malo se i posoli. I uopće nije bilo teško gaziti! – s velikim osmijehom na licu ispričali su nam mališani iz Dječjeg vrtića „Škrinjica“ iz Vidovca koji su na gospodarstvu obitelji Cafuk danas sudjelovali na radionici o kiseljenju Varaždinskog zelja za zimnicu.   Kako se iz autohtone sorte priprema zimnica na tradicionalan […]

  today18/09/2023 4

  0%