play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Veliki potencijal za dodatne prihode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Turistička zajednica Varaždinske županije i Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad organizirali su radionicu u velikoj skupštinskoj dvorani Varaždinske županije na kojoj su zainteresiranim nositeljima OPG-ova predstavljene i mogućnosti financiranja razvoja turističke ponude na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Na području Varaždinske županije registrirano je više od osam tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pa je županijska turistička zajednica, nakon uspješnog projekta – Kuće za odmor s pričom, pokrenula novi projekt – Agroturizam s pričom, kako bi potaknula snažniji razvoj agroturizma u Varaždinskoj županiji. „Agroturizam je definitivno trend u turističkoj ponudi, stoga županijska turistička zajednica nastoji potaknuti obiteljska poljoprivredna gospodarstva na bavljenje turizmom. Turisti danas traže doživljaj, žele uživati u autohtonoj ponudi, koja uključuje lokalne, baštinske posebnosti, prije svega domaću, tradicijsku kuhinju, ali i niz drugih mogućnosti, koja će obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućiti i dodatni izvor prihoda. Razvojem agroturizma čuvamo i predstavljamo našu tradicijsku kulturu i baštinu, a ujedno potičemo i održivi razvoj na ruralnom prostoru. Varaždinska županija primjerice, u sljedećoj godini u turistički razvoj planira uložiti više od milijun kuna, što će biti i zamašnjak snažnijem razvoju agroturističke ponude.” – istaknuo je na radionici Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Novi projekt županijske turističke zajednice -Agroturizam s pričom, nadogradnja je vrlo uspješnog projekta – Kuće za odmor s pričom, zahvaljujući kojem je značajno obogaćena ponuda i kvaliteta smještajnih objekata u Varaždinskoj županiji. „U ovo pandemijsko vrijeme svjedočimo – novom turizmu. Gosti danas traže bliža odredišta, lokalne posebnosti, očuvani i raznolik krajolik, oni traže drugačiji doživljaj i vlastito iskustvo. Kako bismo što bolje iskoristili taj veliki potencijal naše županije želimo potaknuti i razvoj turističke ponude u ruralnom prostoru, prvenstveno kroz ponudu zainteresiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. OPG-i razvojem ove, dodatne djelatnosti, mogu poboljšati svoju produktivnost i konkurentnost te značajno povećati prihode na svojim gospodarstvima” – naglasila je Branka Tropp, voditeljica projekta – Agroturizam s pričom.

Nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na radionici je mogućnosti financiranja turističkog razvoja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske predstavio mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad. „Iz Programa ruralnog moguće je financirati razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na ruralnom području, kroz Tip operacije 6.2.1., pri čemu korisnici mogu ostvariti bespovratnu potporu i do 50 tisuća eura, te kroz Tip operacije 6.4.1., gdje maksimalna veličina potpore iznosi 200 tisuća eura. Tip operacije 6.2.1. odnosi se na ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja svoju osnovnu djelatnost žele proširiti i na turističku ponudu, dok se Tip operacije 6.4.1. odnosi na OPG-e koji već imaju neki oblik turističke ponude i žele je dodatno razviti ili unaprijediti. Razvojem turističke ponude obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu značajno povećati svoje prihode, što pokazuju i brojni primjeri iz nama susjednih zemalja, primjerice, Austrije ili Slovenije. Ovi natječaji iz Programa ruralnog razvoja bit će na nacionalnoj razini raspisani sredinom sljedeće godine, dok će LAG Sjeverozapad svoj natječaj za ovaj tip operacije raspisati u novom programskom razdoblju. No, kako bi se potencijalni korisnici što bolje pripremili za ove natječaje, pozivamo ih da već sada počnu s pripremom potrebne dokumentacije.” – naglasio je Emil Tkalec, tajnik LAG-a Sjeverozapad.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Traje masovnije cijepljenje za građane

  Od danas do subote će u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu ponovno biti organizirano masovnije cijepljenje za građane. Danas, sutra i u četvrtak, odnosno od 8. do 10. lipnja, primjenjivat će se cjepivo Pfizer za prethodno naručene građane, i to od 8 do 18 sati. U četvrtak, 10. lipnja, drugom dozom Pfizera bit će cijepljeni građani koji su prvu dozu primili 29. travnja. U petak, 11. lipnja, dan je […]

  today08/06/2021 54

  0%