play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na obilježavanju 33. obljetnice osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji i Plenković

Prije 33 godine, 20. veljače 1990. osnovana je Hrvatska demokratska zajednica Varaždinske županije, a ova velika obljetnica te za županijsku organizaciju važan datum obilježeni su u utorak prigodnom svečanošću u varaždinskoj Areni koju je svojim dolaskom dodatno uveličao predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Prvi čovjek HDZ-a u svom je govoru naglasio da je stranka u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske u proteklih desetak godina osnažena. „Prije dosta godina sam rekao, ako budemo vodili odgovornu politiku, državotvornu, domoljubnu, narodnjačku, demokršćansku, ali ne nikako na rubu političkoga spektra, ne u kutu, ne previše udaljenoj od onoga što je desni centar, što je prirodna pozicija HDZ-a na koju ga je postavio predsjednik Tuđman, da ćemo dobivati najveću potporu hrvatskoga naroda i hrvatskih birača. Ta činjenica se u potpunosti manifestirala na zadnjim parlamentarnim izborima 2020. godine. Naime, nikada do tada po ovom izbornom sustavu ovdje u trećoj izbornoj jedinici nismo dobili više od četiri mandata, a mi smo ih 2020. dobili pet” – rekao je Plenković dodajući kako je riječ o povijesnom rezultatu. „To znači da je veliki broj naših ljudi, birača, sugrađana ovdje na sjeveru Hrvatske prepoznao politiku HDZ-a. Dobro je čuo poruku o sigurnoj Hrvatskoj u uvjetima kriza bez presedana” – naglasio je predsjednik HDZ-a te kazao da je HDZ osnažen u svim dijelovima Hrvatske. „Kada to stavimo u kontekst zadnjih nekoliko godina i krize covida-19, potresa, energetske krize, prehrambene krize, inflatornih pritisaka, svih uzrokovanih brutalnom ruskom agresiju na Ukrajinu i njenih posljedica na naše živote, onda možemo reći da smo vodili politike koje su na primjeren, brz i učinkovit način odgovorile na sve izazove s kojima smo se suočili” – kazao je Plenković. Istaknuo je kako unatoč svim izazovima s kojima je Hrvatska bila suočena, nije došlo do socijalnoga, društvenoga raspuknuća ili frakture u hrvatskom društvu. Podsjetio je da su lani realizirani strateški ciljevi programa Vlade RH. „Suverenistički potez našeg vremena, spajanje državnog teritorija Pelješkim mostom, dovršetak pristupnih cesta u ovom dijelu oko Stona bit će za nekoliko tjedana, ostvarili smo članstvo u Schengenskom prostoru. Ušli smo u prostor potpune slobode kretanja, puna prava, afirmacija, legitimacija Hrvatske, u samo tri desetljeća od zemlje koja nije bila priznata, nije bila subjekt međunarodnog prava, bila je žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije, borila se da oslobodi svoje teritorije zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja, najedanput u samo 30 godina došla među 15 zemalja koje su i u NATO-u, i Europskoj uniji i Schengenu, a onda i u ovom drugom velikom cilju isporuke, euro području.” – rekao je predsjednik HDZ-a.

Plenković je naglasio da je Varaždin sveučilišni grad i to u suradnji s Koprivnicom, ali isto tako i grad kulture i mladih, regija bitna za malo i srednje poduzetništvo i poljoprivredu, regija koja pulsira svojim aktivnostima, odgovornošću i poduzetnim duhom ljudi na sjeveru. HDZ ne samo da je opstao, nego je u političkom smislu rejtinga i potpore i dalje najvažnija, najsnažnija i najutjecajnija stranka, naglasio je Plenković te poslao snažnu poruku da HDZ i u vremenima koja su pred nama mora biti odvažna, odlučna i angažirana stranka.

Svečanost u Areni bila je prilika za rekapitulaciju, ali i zahvalu svim članovima koji svakodnevno rade u cilju daljnjeg razvoja stranke.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako se aktualno županijsko vodstvo s ponosom prisjeća svih svojih prethodnika koji su gradili Varaždinsku županiju te se na tom tragu s velikim entuzijazmom priprema za još jedan iskorak. „Trenutačno pripremamo Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine, krećemo s četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana i paralelno s time pripremamo pet planova Upravljanja i zaštite ekoloških mreža, sve s ciljem da se taj prostor što optimalnije koristi, ali jednako tako i da se u što izvornijem obliku ostavi za buduće generacije” – kazao je Stričak.

Prisjetivši se riječi jednog od najpoznatijih njemačkih državnika poslije Drugog svjetskog rata, Konrada Adenauera, da smo svi pod ovim nebom rođeni jednaki, ali s različitim pogledom na horizont, Stričak je istaknuo da je ovom županijskom vodstvu cilj omogućiti svima iste startne pozicije. „Gradimo zajedno s ravnateljima naših osnovnih i srednjih škola, profesorima i učiteljima te roditeljima, sustav jednakih šansi, gdje od vrtićke dobi do visokoškolskih ustanova pratimo razvoj naših učenika, odnosno omogućujemo im da se bave onime što vole i žele. Jedino će na taj način dati najviše i najbolje od sebe” – naglasio je.

Dodao je kako su odlučili mijenjati i horizont, pa pripremaju 50 velikih investicija koje će biti na korist svim građanima županije, a da bi u svemu tome uspjeli, neophodna je pomoć i podrška Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića.

Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik istaknuo je kako nitko ne može osporiti da je u ključnim političkim trenucima hrvatske povijesti, počevši od oslobodilačkog Domovinskog rata te izgradnje i obnove ratom stradalih područja, pa do ostvarivanja svih ključnih nacionalnih interesa, Hrvatska demokratska zajednica odigrala značajnu ulogu. Dodao je i kako se ova HDZ-ova vlada u svakoj godini mandata suočila s nekom vrstom krize, a zbog uspješnog savladavanja svih situacija, građani ju prepoznaju kao jamac stabilnosti i sigurnosti. Osvrnuo se i na predstojeće, prijevremene izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina pitajući se je li ih isprovocirao upravo SDP i to zbog uskih stranačkih interesa. Dodao je kako su skori izbori prilika za građane da dobiju stabilnu vlast koja neće kalkulirati prilikom donošenja teških odluka i koja će koristeći vertikalu vlasti rješavati nagomilane probleme građana grada Varaždina.

Predsjednica županijske Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski”, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski osvrnula se na ove 33 godine postojanja HDZ-a gdje je narod, od osnutka, pa sve do danas, tijekom svih teških i izazovnih trenutaka, povjerenje davao upravo njima. Danas, u sedam godina mandata HDZ-ove vlade ostvareni su svi strateški ciljevi – od uvođenja eura do ulaska u Šengen i spajanja hrvatskog juga s ostatkom zemlje. „Napadani smo sa svih strana, te bi oni htjeli da smo MI tema, ali zaboravljaju da je HDZ tkivo

koje je stvorilo Hrvatsku – a da je to tako, dokazali smo i prije nepune dvije godine kada smo nakon 20 godina dobili župana i poručili da ništa nije nemoguće” – naglasila je Dreven Budinski dodavši kako je upravo HDZ bio najveće iznenađenje lokalnih izbora.

Da je rezultat pravi pokazatelj dobrog rada određene političke stranke potvrdio je Alen Runac, politički tajnik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije podsjetivši kako nakon parlamentarnih izbora 2011. godine županijski HDZ nije imao nijednog saborskog zastupnika, da bi ih 2020. godine imao tri, a nakon lokalnih izbora 2021. i župana Varaždinske županije. Istaknuo je i da je HDZ najjača i najstabilnija politička opcija, kako u Hrvatskoj, tako i u Varaždinskoj županiji.

Svečanosti u varaždinskoj Areni nazočili su i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, saborski zastupnik Žarko Tušek, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mario Šiljeg, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i pročelnik savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks. Na svečanosti je bio i počasni građanin Varaždinske županije general Mladen Markač.

Uz spomenute članove stranke, svečanosti su nazočili i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić kao i koalicijski partneri HSU-a, HSLS-a, HNS-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka odnosno Jadranka Bahlen, Dragica Ratković, Krunoslav Lukačić i Mario Lešina.

Povijest HDZ-a Varaždinske Županije

Hrvatska demokratska zajednica u Varaždinskoj županiji osnovana je 20. veljače 1990. godine, a prvi predsjednik Županijske organizacije bio je Branko Čep kojeg iduće godine na tom mjestu zamjenjuje Ratimir Čavlović. Nakon njega za predsjednika je izabran Marijan Mlinarić, kasnije župan te ministar unutarnjih poslova.

1993. novim ustrojem Republike Hrvatske dolazi do izbora i u stranci, a za vršitelja dužnosti predsjednika je imenovan Slavko Canjuga. Nakon njega do 1995. na mjesto predsjednika izabran je Zdravko Golub te potom Stjepan Bunić u periodu 1995.-1999. U jednogodišnjem mandatu do 2000. na mjestu vršitelja dužnosti predsjednika bio je Miroslav Huđek. U mandatu od 2000. do 2002. predsjednik je Krešimir Čop te Vladimir Kurečić u dva mandata u razdoblju od 2002. do 2008.

U mandatu od 2008. do 2012. na mjestu predsjednika bio je Tomislav Kezelj. 2012. za predsjednika je biran Anđelko Stričak koji je na tom mjestu i danas te je u 33-godišnjoj povijesti županijskog HDZ-a najdugovječniji predsjednik Županijske organizacije. Prije Stričakovog izbora povjerenik organizacije u periodu od nekoliko mjeseci bio je Josip Križanić.

 

 

    

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinskoj županiji 99 novih slučajeva zaraze koronavirusom

  U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 99 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 283, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 540. S ovakvom sedmnodnevnom incidencijom Varaždinska županija se nalazi na desetom mjestu među svim županijama i prema tom pokazatelju ima za 10-ak posto bolju situaciju nego što je nacionalni prosjek. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 78 […]

  today03/04/2021 106

  0%