play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na današnji dan prije 160 godina posvećena Varaždinska sinagoga

Na današnji dan, 16. kolovoza 1861. godine posvećena je Varaždinska sinagoga – prva monumentalna sinagoga u Hrvatskoj. Izgrađena je u duhu historicizma, a krasila su ju dva tornja s lukovičastim kupolama i raskošno ukrašena ograda.
Židove se u Varaždinu po prvi puta spominje 1771. godine kada su trgovci dolazili na sajmove, a od 1794. godine počinju se i trajno naseljavati te 1900. godine čine oko 5% gradskog stanovništva. Nemjerljiv je njihov utjecaj na sve segmente društvenog, kulturnog i gospodarskog života razvoj Grada. Nažalost 1941. godine Varaždin postaje „Judenfei“ grad, sinagoga biva uništena i gubi sakralnu funkciju. Od 1969. godine postaje Narodno sveučilište i kino dvorana, a od 1990. godine je zapuštena i izložena propadanju sve do 2019. godine kada je započela faksimilna obnova sjevernog pročelja – projekt vrijedan 2,3 milijuna kuna, nakon kojega, u godinama pred nama slijedi i unutrašnje uređenje.
„Varaždinska sinagoga zapravo je spomenik životu, smrti, uspjehu, stradanju, vjeri i nadi i ponosni smo da će postavljanjem rasvjete baš na današnji dan zasjati u punom sjaju. Rekonstrukcija i adaptacija će biti nastavljena čime će Grad dobiti novu kulturnu, ali i turističku točku. Dio će biti posvećen židovskoj kulturi, odnosno značaju Židova za naš Grad i sjećanju na sve što su dali Varaždinu te podsjetnik na stradanja koja su doživjeli kako se nešto slično nikada više ne bi ponovilo.“ – kazao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Izvanredno priopćenje Opće bolnice Varaždin

  Iz Opće bolnice Varaždin stiglo je priopćenje vezano uz današnju konferenciju za medije koju je održao župan Anđelko Stričak, a na kojoj je između ostalog rečeno kako ih je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić obavijestio da mu za plaće nedostaje 8,5 milijuna kuna i otišao na godišnji odmor. Priopćenje prenosimo u cijelosti: Tijekom današnjeg prijepodneva u Općoj bolnici Varaždin ravnatelj prim.dr.sc. Nenad Kudelić, dr.med. održao je jutarnji sastanak sa svojim suradnicima, […]

  today14/06/2021 423