play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Marijin put u Klenovniku predvodi varaždinski biskup Bože Radoš

Marijin put u Klenovniku u utorak 31. listopada, predvodi varaždinski biskup Bože Radoš.  Pobožnost započinje okupljanjem u 14 sati na parkiralištu kod porte Bolnice za plućne bolesti i TBC. Okupljene hodočasnike pozdravit će prvi put uime organizatora, Župe Presvetoga Trojstva u Klenovniku, novi klenovnički župnik Nikola Bukovčan.
Po završetku pobožnosti, biskup Radoš predvodit će misno slavlje proslave spomendana sv. Vuka u istoimenoj kapeli, podignutoj 1508. godine, a koja je danas najjužnija kapela u Europi posvećenoj tom svecu.

Tijekom jedinstvene molitvene pobožnosti uz petnaest postaja otajstava krunice Blažene Djevice Marije, čitaju se razmatranja, moli krunica, pjevaju prigodne pjesme te se hodočasti u kapelu sv. Vuka Regensburškog (Volfganga, Bolfnika) u Vukovoj.

U povijesnom tijeku proteklih 350 godina, otkako je grof Ivan IV. Drašković, vlasnik Klenovnika, dao postaviti 15 kamenih postaja otajstava krunice Blažene Djevice Marije 1672. godine, klenovnički župljani i hodočasnici prisjećaju se 15. obljetnice početka obnove postaja i održavanja pobožnosti Marijina puta.

Sv. Volfgang je živio u 10 stoljeću, zaštitnik je Bavarske, grada Regensburga i Regensburške biskupije, posebno ga časte tesari, kipari, drvodjelci (pintari), drvari, ugljenari, brodari i pastiri, a zagovorom mu se utječu kod bolesti epilepsije, paralize, kapi, moždanih udara, očnih i želučanih bolesti, kostobolje i trbobolje, proljeva, krvarenja, bolesnih nogu i neplodnosti.

Iako hodočasnici dolaze na Marijin puta tijekom cijele godine, najveća okupljanja su u Marijinim mjesecima svibnju i listopadu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Varaždinska županija domaćin 3. Susreta registriranih Europskih talent točaka

  Europska mreža za podršku darovitima, od danas je bogatija za 13 novih europskih talent točaka u Hrvatskoj. Njihovim predstavnicima, a riječ je o predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova te udrugama certifikati su uručeni na 3. Susret registriranih europskih talent točaka u Republici Hrvatskoj u Hotelu Turist u Varaždinu. Svečanost je organizirana povodom treće obljetnice kako Centri izvrsnosti Varaždinske županije djeluju kao jedini Europski Talent Centar u Hrvatskoj (ETC) u sklopu Europske mreže […]

  today25/03/2022 152

  0%