play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Lepoglava je ponovo čipkarsko središte Europe

Uz zvuke fanfara i raskošni vatromet u Lepoglavi je sinoć otvoren 25. Međunarodni festival čipke, na kojem će posjetitelji u tri festivalska dana moći razgledati neke od najljepših primjeraka čipke iz sedam zemalja svijeta, među kojima su i izvanredni primjerci čipke iz Mađarske, ovogodišnje zemlje – partnera festivala čipke u Lepoglavi.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić podsjetio je na svečanom otvorenju festivala u petak, 10. rujna, kako je ovaj grad kolijevka hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti, koja je poznata upravo po svojoj čipki, čiju je univerzalnu vrijednost prepoznao i UNESCO uvrstivši je na Svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

 

– Naša mala Lepoglava ovih je dana ponovo svjetski centar čipke i čipkarstva. Mjesto susreta čipkarica iz europskih zemalja – Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Malte. Na festivalu ćemo ove godine predstaviti čipke čipkarskih središta iz Hrvatske, iz Paga, Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevca, Trga kraj Ozlja, Svete Marije, Virovitice i Krašića. To su čipkarska mjesta koja, kao i Lepoglava, brižno njeguju i čuvaju svoju čipku, ponosni su na svoju vrijednu baštinu, svjesni kako je ona važan dio našeg identiteta. Ovogodišnji, jubilarni festival čipke prigoda je da na posebnoj, retrospektivnoj izložbi festivalskoj publici pokažemo najljepše primjerke lepoglavske čipke koje su izradile naše čipkarice, kojima zahvaljujem i na ogromnom trudu koji su uložile da vještinu izrade lepoglavske čipke prenesu na nove naraštaje čipkarica i tako ovu tradicijsku vještinu sačuvaju i za buduće generacije – istaknuo je na svečanom otvorenju Festivala Marijan Škvarić.

Gradonačelnik Lepoglave je tom prigodom posebno pozdravio goste iz Mađarske, koji će na ovogodišnjeg festivalu uz čipku predstaviti i svoj bogati folklor, ali i gastronomsku baštinu Mađarske.

– Prekrasne čipke iz Mađarske posjetitelji našega festivala imali su prigodu vidjeti i na ranijim festivalima, mađarske čipkarice bile su redovni gosti Festivala, no, zahvaljujući razumijevanju naših mađarskih prijatelja, Veleposlanstvu Republike Mađarske u Zagrebu i Mađarskom kulturnom centru u Zagrebu, gradonačelniku Kiskunhalasa, sada imamo prigodu vidjeti najljepše čipke iz cijele Mađarske. Zahvaljujući čipki i našoj iznimnoj kulturnoj baštini naša je Lepoglava danas – grad kulture, grad u koji se dolazi s radošću, a ne zato što se mora. Našim, sve brojnijim posjetiteljima iz cijeloga svijeta, doista imamo što pokazati. Na toj iznimnoj baštini i kulturnoj tradiciji Lepoglava gradi svoju budućnost – poručio je na svečanom otvorenju 25. Međunarodnog festivala u Lepoglavi gradonačelnik Marijan Škvarić.

O dugoj i bogatoj kulturnoj tradiciji Lepoglave na svečanosti je govorila Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije, koja je posebno istaknula kako je lepoglavska čipka važan dio naše bogate tradicijske baštine.

-Zahvaljujući čipkaricama očuvana je višestoljetna tradicija i umijeće izrade lepoglavske čipke. Njene fine niti spajaju gradove, krajeve i kontinente, stoga tradiciju izrade ovih prekrasnih rukotvorina zajedno moramo čuvati i dalje te njenu ljepotu predstavljati svijetu – naglasila je zamjenica župana Varaždinske županije.

 

Zadovoljstvo da je upravo Republika Mađarska ovogodišnja zemlja – partner festivala čipke u Lepoglavi na svečanom otvorenju istaknuo je mađarski veleposlanik, Njegova Ekscelencija Csaba Demcsak.

-S velikim smo zadovoljstvom prihvatili poziv gradonačelnika Škvarića da upravo Mađarska bude zemlja – partner jubilarnog festivala u Lepoglavi. Veze Mađarske i Lepoglave sežu dugo u prošlost, zahvaljujući pavlinima. U lepoglavskoj crkvi počivaju Ivaniš i Krsto Korvin. Iako nam se jezici kojima govorimo razlikuju, uvjeren sam da naša dva naroda, koje povezuje duga povijesti, ista vjera i kultura, suradnju mogu dodatno unaprijediti. Najbolji primjer za to je upravo prekrasna Lepoglava. Odnose iz prošlosti valja nam čuvati i na njima razvijati suradnju u budućnosti – poručio je Veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj.

 

O značaju lepoglavske čipke i Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi govorila je i Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

-Tradiciju ovoga festivala, koja je duga već četvrt stoljeća, nije prekinula ni korona. Iznimno smo ponosni na ovaj projekt očuvanja naše bogate tradicijske kulture, svjesni kako stari običaji žive zahvaljujući marljivim čipkaricama – rekla je Sandra Herman i naglasila značaj ovakvih manifestacija za razvoj kulturne i turističke ponude kontinentalne Hrvatske.

Na svečanom otvaranju festivala gradonačelnici Lepoglave i Kiskunhalasa – Marijan Škvarić i Robert Fülöp razmijenili su pismo namjere, kojim će suradnja između ova dva čipkarska središta biti proširena i na sportsku te gospodarsku suradnju.

Gradonačelnik Škvarić i izaslanik Predsjednika Republike, varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, uručili su diplome počasnih majstorica čipkarstva lepoglavskim čipkaricama – Verici Dubovečak, Ani Škvarić, Vesnici Ježek i Štefici Špiljak.

-Lepoglavska čipka je naše neprocjenjivo bogatstvo, stoga i u budućnosti moramo čuvati i prezentirati taj vrijedan dio naše tradicijske baštine. Ona nas podsjeća što smo i tko smo, ona je pravi temelj na kojem treba graditi budućnost. S velikim ponosom mogu reći kako je Varaždin trajni i vjerni prijatelj lepoglavske čipke i Grada Lepoglave – poručio je Neven Bosilj, izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića, i otvorio ovogodišnji, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

 

Atraktivni program ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi bit će nastavljen danas, kada će u 10 sati, na terasi restorana Ivančica biti otvoren 12. Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a u 17 sati, u atriju pavlinskog samostana, bit će upriličeno predstavljanje zemlje – partnera s atraktivnim kulturno – umjetničkim programom, u kojem će nastupiti romski sastav Puszta Band, u kojem sviraju romski glazbenici iz Budimpeštanskog plesnog ansambla te poznatog Orkestra Rajko. U subotu će posjetitelji festivala imati prigodu kušati i pravi – mađarski gulaš te druga tradicionalna jela mađarske kuhinje, a „Mađarski dan“ na Festivalu čipke završit će koncertom ozbiljne glazbe u lepoglavskoj župnoj crkvi. U 19 sati će koncert održati ansambl Musica Antiqua, koji je za ovu prigodu pripremio glazbeni program – Nekoć bijaše dobri kralj Matijaš, koji će uključiti i skladbe iz doba kralja Matijaša Korvina i njegovog sina Ivanuša, te glazbu s mađarskog kraljevskog dvora od 15. do 17. stoljeća.

Jubilarni, 25. Međunarodni festivač čipke u Lepoglavi održava se pod visokim pokriviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Odlična posjećenost projekta Bok susjedi na Malom placu u Varaždinu

  „Bok susedi“ naziv je događanja koje je u subotu, 14. listopada 2023. godina na Malom placu u Varaždinu, trgu uz stambeno naselje uz Trakošćansku ulicu okupilo mnoštvo građana uz brojne zanimljive sadržaje. Riječ je o aktivnostima u sklopu europskog projekta BLUE SAMM - Blueprints for Local Green Deal in Small and Medium Municipalities na kojem su Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN partneri s još šest partnera iz Italije […]

  today16/10/2023 65

  0%