play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kuća obitelji Andročec primjer sanacije obnove pročelja i krovova u Varaždinu

U obnovljenoj zgradi na Trgu bana Jelačića u Varaždinu, održana je konferencija za novinare o realizaciji programa sanacije i obnove pročelja građevina u Varaždinu.

U kući koju je obitelj Andročec obnovila uz sufinanciranje Grada Varaždina o realizaciji programa govorio je gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj te je između ostalog rekao: Meni je izuzetno drago da spomeničku jezgru prikupljamo i trošimo na uređenje centra grada. Prošle godine na natječaj se javilo dvadesetak, a odobreno je 14 projekata koji su realizirani u centru grada. Moramo biti svjesni da je „skupi sport“, da sređivanje jednog ovakvog građanskog objekta starog preko 200 godina iziskuje velika sredstva. Zbog toga Grad Varaždin svake godine raspisuje natječaje. To ćemo učiniti i ove godine, čim dobijemo proračun ide natječaj. Pozivam sve da pripremaju dokumentaciju svi koji žele uređivati pročelja ili sanirati krovove građevina u gradskoj jezgri. Moj osobni cilj je da ovakvih objekata imamo čim više. – rekao je gradonačelnik Bosilj te je dodao da je Grad Varaždin dobio građevinsku dozvolu za uređenje „Varaždinske kuće“ u Gajevoj ulici koja će postati turističko-interpretacijski centar. Tvrtka Kontura koje je uredila kuću u vlasništvu obitelji Andročec također je pobijedila na natječaju i obavlja radove na uređenju Gradske vijećnice. Završava se Ulica Vatroslava Lisinskog, a počelo je i uređenje Habdelićevog trga pa je gradonačelnik Bosilj na kraju izlaganja zaključio: Želimo imati centar grada koji priliči jednom građanskom Varaždinu. Drago mi je da postoje ovakvi investitori kao gospoda Andročec ida imamo ovakve objekte. Ovo je jedna prekrasna priča i ja im se zahvaljujem.

Otac i sin Zoran i Vladimir  Andročec, zahvalili su Gradu Varaždinu te ostalim sudionicima u projektu: Ova je zgrada građena kao varaždinsko rodilište prije 200 godina. Mijenjala je svoje namjene, a u njoj je rođen i Jurica Murai. – naveo je Vladimir Andročec i prisjetio se da je obnova počela prije 14 godina. Kuća je građena starom metodom kamenom i ciglom pa je obnova bila neophodna. Uređena je sada od podruma do krova, gornji dio namijenjen je stanovanja a prvi kat ima poslovnu namjenu. Obnova je obavljena po pravilima struke uz značajnu pomoć i sufinanciranje Grada Varaždina.

O stručnom nadzoru nad izvođenjem radova koje je izvela tvrtka Kontura, govorila je Jagoda Bistrović, a pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga pohvalila je sve sudionike ovog projekta koji je predstavila kao školski primjer dobre i uspješne suradnje grada, struke i privatnih vlasnika te konzervatora.

Od 2014. – 2022. godine obnovljena su u centru Varaždina  ukupno 72 objekta, a radovi su bili vrijedni 3,331.000,00 kuna ( 442.129 eura ).

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Kako napreduje obnova Vile Oršić?

  Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc.Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković dana 29. lipnja 2022. godine zajedno s dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof.dr.sc. Ninom Begičević Ređep i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale prof.dr.sc. Marinom Klačmer Čalopa, obišli su radove na uređenju Vile Oršić, povijesne zgrade u centru grada Varaždina koja će od jeseni biti u potpunosti obnovljena čime će se proširiti kapacitete Fakulteta organizacije i informatike […]

  today01/07/2022 122

  0%