play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kroz projekt „U tuđim cipelicama“ Udruge „Uz tebe sam“ o vršnjačkom nasilju

Potaknuti problematikom vršnjačkog nasilja, prvenstveno kada je u pitanju najranjivija skupina društva, djeca s teškoćama u razvoju, Udruga „Uz tebe sam“ započela je s provođenjem projekta „U tuđim cipelicama“. Projektom su obuhvaćeni učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola s područja grada Varaždina i Varaždinske županije, a Osnovna škola Šemovec bila je domaćin prvog predavanja odnosno radionice.

Projekt „U tuđim cipelicama“ osmislili smo s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja prema djeci s teškoćama u razvoju, jer su upravo ona zbog svojih primarnih teškoća žrtve nasilja. Projekt će trajati sve do kraja ove godine, a obuhvatit će 300-tinjak učenika iz šest osnovnih škola. Riječ je o OŠ Šemovec, OŠ Vinica, IV. OŠ, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, Katoličkoj OŠ Sveta Uršula Varaždin te OŠ Beletinec. Vrijednost samih radionica je u tome da su one iskustvene. Odnosno učenici će figurativno, ali i doslovno ulaziti u tuđe cipelice i na taj način osvješćivati toleranciju i različitosti” – objasnila je voditeljica projekta i dopredsjednica Udruge „Uz tebe sam“ Dijana Petek.

Voditeljica radionica je Jelena Dolenec, magistra edukacijske rehabilitacije s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i djecom s teškoćama u razvoju. „Sama predavanja i radionice traju dva školska sata. Kroz tih 90 minuta učenici će se upoznati s različitim oblicima vršnjačkog nasilja, načinom prevencije, načinom reagiranja u toj danoj situaciji. Zahtijevat će se jako puno sudjelovanja od samih učenika kroz diskusije, rasprave, želimo čuti njihova razmišljanja, a djeca će sudjelovati i u određenim igrama te ćemo im prikazati edukativne filmove na temu prevencije vršnjačkog nasilja. Nadamo se kako ćemo na taj način osvijestiti i potaknuti kod učenika tu toleranciju prema različitosti, a posebice prema učenicima s teškoćama u razvoju” – najavila je Jelena Dolenec.

Kako je Osnovna škola Šemovec škola s nultom stopom tolerancije prema nasilju – rado se uključuju u ovakve projekte koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života učenika kako bi oni izrasli u pozitivne i kompetentne osobe koje će sutra biti pozitivan primjer u društvu” – rekla je ravnateljica škole Marina Hižak, te pobrojala projekte u kojima škola sudjeluje, a sve kako bi potaknuli raspravu među djecom i mladima o različitosti, diskriminaciji, te o vrijednostima kako što su jednakost, solidarnost, pravda i poštenje. „Ne možemo reći da nasilje nije prisutno u školama, ali ono što je bitno i što je ključno da ono bude na vrijeme detektirano te je jako bitna pravovremena i pravodobna reakcija odgojno-obrazovnih djelatnika i samih roditelja u nekom konkretnom slučaju. Ukoliko dođe do nasilja naša dužnost je postupati po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među mladima i Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima. Isto tako potrebno je poduzeti i određene pedagoške mjere koje taj određeni slučaj zahtjeva” – objasnila je ravnateljica Hižak.

Prvoj radionici prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula zadovoljstvo što može prisustvovati jednoj takvoj radionici. „Projektom „U tuđim cipelicama“ želimo ukazati na ozbiljnost vršnjačkog nasilja. Mi kao Varaždinska županija i kao osnivač, ali i kao partner naših škola, udruga civilnog društva, imamo dužnost i obvezu preventivno djelovati i pravodobno ukazati na sve potencijalne probleme, odnosno o njima javno govoriti i osvijestiti javnost. Vršnjačko nasilje je prisutno, ono je među nama i nitko u datom trenutku ne smije zatvoriti oči, već mora ukazati na problem” – izjavila je zamjenica Zagorec uvjerena kako će nakon provedenih radionica učenici znati prepoznati oblike nasilja i pokušati promijeniti situaciju u kojoj se nalaze.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ u ukupnom iznosu od pet tisuća kuna. „Zaklada Sveti Mihael ove je godine odobrila 13 projekata, a među njima je i ovaj Udruge „Uz tebe sam“. Svi smo svjesni da je nasilje među nama, da ga ima unutar škola, vrtića, na igralištu, ulici, i bitno ga je spriječiti kako bi djeca bila što sretnija i imala što kvalitetnije djetinjstvo, a u budućnosti bolji život. Mislim da su sredstva došla u prave ruke, da će biti iskorištena za pravu namjenu, a sve s ciljem sprječavanja nasilja, ali i potencijalnog nasilja među vršnjacima” – zaključila je predsjednica Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Sandra Županić.

Radionici je nazočila i glasnogovornica PU varaždinske Marina Kolarić.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Završeni radovi, Ulica Stjepana Vukovića ponovo dvosmjerna

  Završeni su radovi u varaždinskoj Ulici Stjepana Vukovića koja je ponovo postala dvosmjerna. Nakon pomnog projektiranja, krajem rujna 2022. godine obavljeni su neophodni građevinski radovi i postavljena nova prometna signalizacija koja sada omogućava promet u oba smjera. Kako ističu iz Grada Varaždina ovakvo rješenje moglo se napraviti odmah. „Ovo novo rješenje napravljeno je na zahtjev mnogobrojnih nezadovoljnih građana tog kvarta koji su zbog prijašnjeg nekvalitetnog rješenja morali raditi krug kroz […]

  today30/09/2022 29

  0%