play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kroz projekt „U tuđim cipelicama“ Udruge „Uz tebe sam“ o vršnjačkom nasilju

Potaknuti problematikom vršnjačkog nasilja, prvenstveno kada je u pitanju najranjivija skupina društva, djeca s teškoćama u razvoju, Udruga „Uz tebe sam“ započela je s provođenjem projekta „U tuđim cipelicama“. Projektom su obuhvaćeni učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola s područja grada Varaždina i Varaždinske županije, a Osnovna škola Šemovec bila je domaćin prvog predavanja odnosno radionice.

Projekt „U tuđim cipelicama“ osmislili smo s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja prema djeci s teškoćama u razvoju, jer su upravo ona zbog svojih primarnih teškoća žrtve nasilja. Projekt će trajati sve do kraja ove godine, a obuhvatit će 300-tinjak učenika iz šest osnovnih škola. Riječ je o OŠ Šemovec, OŠ Vinica, IV. OŠ, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, Katoličkoj OŠ Sveta Uršula Varaždin te OŠ Beletinec. Vrijednost samih radionica je u tome da su one iskustvene. Odnosno učenici će figurativno, ali i doslovno ulaziti u tuđe cipelice i na taj način osvješćivati toleranciju i različitosti” – objasnila je voditeljica projekta i dopredsjednica Udruge „Uz tebe sam“ Dijana Petek.

Voditeljica radionica je Jelena Dolenec, magistra edukacijske rehabilitacije s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i djecom s teškoćama u razvoju. „Sama predavanja i radionice traju dva školska sata. Kroz tih 90 minuta učenici će se upoznati s različitim oblicima vršnjačkog nasilja, načinom prevencije, načinom reagiranja u toj danoj situaciji. Zahtijevat će se jako puno sudjelovanja od samih učenika kroz diskusije, rasprave, želimo čuti njihova razmišljanja, a djeca će sudjelovati i u određenim igrama te ćemo im prikazati edukativne filmove na temu prevencije vršnjačkog nasilja. Nadamo se kako ćemo na taj način osvijestiti i potaknuti kod učenika tu toleranciju prema različitosti, a posebice prema učenicima s teškoćama u razvoju” – najavila je Jelena Dolenec.

Kako je Osnovna škola Šemovec škola s nultom stopom tolerancije prema nasilju – rado se uključuju u ovakve projekte koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života učenika kako bi oni izrasli u pozitivne i kompetentne osobe koje će sutra biti pozitivan primjer u društvu” – rekla je ravnateljica škole Marina Hižak, te pobrojala projekte u kojima škola sudjeluje, a sve kako bi potaknuli raspravu među djecom i mladima o različitosti, diskriminaciji, te o vrijednostima kako što su jednakost, solidarnost, pravda i poštenje. „Ne možemo reći da nasilje nije prisutno u školama, ali ono što je bitno i što je ključno da ono bude na vrijeme detektirano te je jako bitna pravovremena i pravodobna reakcija odgojno-obrazovnih djelatnika i samih roditelja u nekom konkretnom slučaju. Ukoliko dođe do nasilja naša dužnost je postupati po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među mladima i Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima. Isto tako potrebno je poduzeti i određene pedagoške mjere koje taj određeni slučaj zahtjeva” – objasnila je ravnateljica Hižak.

Prvoj radionici prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula zadovoljstvo što može prisustvovati jednoj takvoj radionici. „Projektom „U tuđim cipelicama“ želimo ukazati na ozbiljnost vršnjačkog nasilja. Mi kao Varaždinska županija i kao osnivač, ali i kao partner naših škola, udruga civilnog društva, imamo dužnost i obvezu preventivno djelovati i pravodobno ukazati na sve potencijalne probleme, odnosno o njima javno govoriti i osvijestiti javnost. Vršnjačko nasilje je prisutno, ono je među nama i nitko u datom trenutku ne smije zatvoriti oči, već mora ukazati na problem” – izjavila je zamjenica Zagorec uvjerena kako će nakon provedenih radionica učenici znati prepoznati oblike nasilja i pokušati promijeniti situaciju u kojoj se nalaze.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ u ukupnom iznosu od pet tisuća kuna. „Zaklada Sveti Mihael ove je godine odobrila 13 projekata, a među njima je i ovaj Udruge „Uz tebe sam“. Svi smo svjesni da je nasilje među nama, da ga ima unutar škola, vrtića, na igralištu, ulici, i bitno ga je spriječiti kako bi djeca bila što sretnija i imala što kvalitetnije djetinjstvo, a u budućnosti bolji život. Mislim da su sredstva došla u prave ruke, da će biti iskorištena za pravu namjenu, a sve s ciljem sprječavanja nasilja, ali i potencijalnog nasilja među vršnjacima” – zaključila je predsjednica Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Sandra Županić.

Radionici je nazočila i glasnogovornica PU varaždinske Marina Kolarić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Župan Stričak potpisao ugovor za projekt „Užina za sve“

  „Užina za sve IV“ naziv je projekta Varaždinske županije kojim će se s gotovo milijun kuna bespovratnog novca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i proračuna Republike Hrvatske u novoj školskoj godini financirati prehrana za 994 učenika u riziku od siromaštva. Županu Anđelku Stričaku je danas na svečanosti u Zagrebu ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Projekt „Užina za sve […]

  today31/08/2021 35

  0%