play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Koncert „Ireland meets Croatia“ Varaždinskih baroknih večeri oduševio publiku u Dublinu

Ove je godine zemlja partner 52. Varaždinskih baroknih večeri Irska, a koncert u Dublinu pod nazivom „Irska susreće Hrvatsku“ održan posljednje svibanjske večeri bio je najbolja uvertira u ovogodišnje festivalsko izdanje. U Saint Mary’s Church u Dublinu pred mnogobrojnom publikom nastupili su glazbenici okupljeni u Irski barokni orkestar kojima se pridružio vrsni hrvatski violinist i profesor barokne violine na Royal College of Music u Londonu Bojan Čičić, a kojeg je varaždinska festivalska publika imala već prigodu upoznati u baroknom Varaždinu. Za koncert „Ireland meets Croatia“ kojem su nazočili i predstavnici diplomatskog zbora , a održan je i u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, glazbenici su izabrali djela baroknih skladatelja Dubourga, Giordanija, te skladatelja rođenog u Zadru Giuseppea Michela Stratica. Okupljenima se prije koncerta obratio veleposlanik RH u Irskoj dr. sc. Davor Vidiš koji je istaknuo kako je koncert dio obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i tri desetljeća od međunarodnog priznanja Hrvatske, te kako Varaždinske barokne večeri nastavljaju uspješnu kulturnu suradnju između Hrvatske i Irske. Dugotrajnim pljeskom i ovacijama okupljeni su nagradili glazbenike koji će svoje vrsno umijeće izvođenja barokne glazbe predstaviti  Varaždincima i gostima na svečanom koncertu otvorenja 52. Varaždinskih baroknih večeri 23. rujna.

„Čast nam je što smo imali priliku predstaviti ovogodišnje 52. Varaždinske barokne večeri u Irskoj i nadamo se kako će ovo partnerstvo ponovno omogućiti našoj baroknoj publici da uživa u gostovanju stranih glazbenika i otkrivanju novih djela iz barokne glazbene riznice“, istaknuo je nakon koncerta ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić. „Imamo već podosta iskustva s organiziranjem koncerta Varaždinskih baroknih večeri u inozemstvu, a ovaj koncert kojeg smo ostvarili u partnerstvu s Veleposlanstvom RH u Irskoj okreće i novu festivalsku stranicu. Drago nam je što su se na koncertu okupili i ljubitelji barokne glazbe i veleposlanici, te predstavnici stranih veleposlanstava u Dublinu i zasigurno će neki od njih biti i dragi nam gosti u Varaždinu. Ostvarili smo niz kontakata koji će, vjerujem, doprinjeti još boljem predstavljanju Varaždinskih baroknih večeri u inozemstvu“, rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a.

Na koncertu u Saint Mary’s Church uz članove Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri bili su i čelni ljudi grada Varaždina-gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković. „Znamo da kultura je najbolja i najbrža poveznica među zemljama, Varaždinske barokne večeri i kontakti koji su proteklih godina ostvareni u inozemstvu upravo preko glazbe doprinose i prepoznatljivosti Varaždina na kulturnoj, ali i turističkoj karti Europe. Koncert je uistinu bio odličan i siguran sam da će brojni posjetitelji stići u rujnu u Varaždin i uživati na 52. Varaždinskim baroknim večerima“, poručio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Varaždinske barokne večeri bit će održane od 23. rujna do 9. listopada s Irskom kao zemljom partner.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Kreirajte koncert s Filipom Hozjakom!

  „KultOff – KultOn:Tradicijska kultura u online okruženju“ – naziv je projekta kojeg već dva mjeseca provodi Centar Tradicijske Kulture Varaždin s projektnim partnerima, Umjetničkom organizacijom Kerekesh Teatar te zagrebačkom udrugom SVIMA, a koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program“Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.) u iznosu od 382.279,13 kuna, a projekt će se provesti u razdoblju od veljače 2021. do prosinca 2021. Već od samoga početka ovaj se projekt […]

  today12/04/2021 179

  0%