play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Koncert „Ireland meets Croatia“ Varaždinskih baroknih večeri oduševio publiku u Dublinu

Ove je godine zemlja partner 52. Varaždinskih baroknih večeri Irska, a koncert u Dublinu pod nazivom „Irska susreće Hrvatsku“ održan posljednje svibanjske večeri bio je najbolja uvertira u ovogodišnje festivalsko izdanje. U Saint Mary’s Church u Dublinu pred mnogobrojnom publikom nastupili su glazbenici okupljeni u Irski barokni orkestar kojima se pridružio vrsni hrvatski violinist i profesor barokne violine na Royal College of Music u Londonu Bojan Čičić, a kojeg je varaždinska festivalska publika imala već prigodu upoznati u baroknom Varaždinu. Za koncert „Ireland meets Croatia“ kojem su nazočili i predstavnici diplomatskog zbora , a održan je i u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, glazbenici su izabrali djela baroknih skladatelja Dubourga, Giordanija, te skladatelja rođenog u Zadru Giuseppea Michela Stratica. Okupljenima se prije koncerta obratio veleposlanik RH u Irskoj dr. sc. Davor Vidiš koji je istaknuo kako je koncert dio obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i tri desetljeća od međunarodnog priznanja Hrvatske, te kako Varaždinske barokne večeri nastavljaju uspješnu kulturnu suradnju između Hrvatske i Irske. Dugotrajnim pljeskom i ovacijama okupljeni su nagradili glazbenike koji će svoje vrsno umijeće izvođenja barokne glazbe predstaviti  Varaždincima i gostima na svečanom koncertu otvorenja 52. Varaždinskih baroknih večeri 23. rujna.

„Čast nam je što smo imali priliku predstaviti ovogodišnje 52. Varaždinske barokne večeri u Irskoj i nadamo se kako će ovo partnerstvo ponovno omogućiti našoj baroknoj publici da uživa u gostovanju stranih glazbenika i otkrivanju novih djela iz barokne glazbene riznice“, istaknuo je nakon koncerta ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić. „Imamo već podosta iskustva s organiziranjem koncerta Varaždinskih baroknih večeri u inozemstvu, a ovaj koncert kojeg smo ostvarili u partnerstvu s Veleposlanstvom RH u Irskoj okreće i novu festivalsku stranicu. Drago nam je što su se na koncertu okupili i ljubitelji barokne glazbe i veleposlanici, te predstavnici stranih veleposlanstava u Dublinu i zasigurno će neki od njih biti i dragi nam gosti u Varaždinu. Ostvarili smo niz kontakata koji će, vjerujem, doprinjeti još boljem predstavljanju Varaždinskih baroknih večeri u inozemstvu“, rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a.

Na koncertu u Saint Mary’s Church uz članove Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri bili su i čelni ljudi grada Varaždina-gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković. „Znamo da kultura je najbolja i najbrža poveznica među zemljama, Varaždinske barokne večeri i kontakti koji su proteklih godina ostvareni u inozemstvu upravo preko glazbe doprinose i prepoznatljivosti Varaždina na kulturnoj, ali i turističkoj karti Europe. Koncert je uistinu bio odličan i siguran sam da će brojni posjetitelji stići u rujnu u Varaždin i uživati na 52. Varaždinskim baroknim večerima“, poručio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Varaždinske barokne večeri bit će održane od 23. rujna do 9. listopada s Irskom kao zemljom partner.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Povodom Međunarodnog dana mladih, zamjenica župana Silvija Zagorec uputila je prigodnu čestitku

  Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obilježava svake godine 12. kolovoza, zamjenica župana Silvija Zagorec uputila je prigodnu čestitku mladima te najavila skoro raspisivanje Javnog poziva za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Varaždinske županije. "Čestitam svim mladima Vaš dan. Znam koliko vam je svima bilo teško i izazovno ovo razdoblje izoliranosti, zabrinutosti i ograničenja, stoga vam želim poručiti da ste važni, da čujemo i slušamo […]

  today12/08/2021 52