play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Komemoracija povodom Dana stradanja i junaštva židovskog naroda

Povodom Dana stradanja i junaštva židovskog naroda, Jom haŠoa, danas u utorak, 18. travnja 2023. godine na židovskom groblju održana je komemoracija. U znak sjećanja na 6 milijuna članova židovske zajednice koji su izgubili živote u holokaustu, zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik županijske skupštine Josip Križanić. Svečanom činu odavanja počasti žrtvama holokausta nazočili su i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predstavnica Židovske općine Čakovec Lajla Benko, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te drugi građani.

Varaždin je pohvaljen kao primjer kako se treba odnositi prema židovskom narodu i očuvanju sjećanju na stradanje židovskog naroda. U Varaždinu je nekada živjela brojna židovska zajednica koja je činila prije drugog svjetskog rata gotovo desetak posto stanovništva.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj podsjetivši na projekt obnove sinagoge u Varaždinu, počasnu građanku Evu Akerman, zatim na nedavno snimljen film o Arturu Rosneru, te izložbe i koncerte kojima Grad Varaždin čuva uspomenu na nekada brojnu židovsku zajednicu koja je ostavila dubok trag u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Varaždina.

Predsjednik skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić ocijenio je stradanje židova u holokaustu najstrašnijim razdobljem u dvadesetom stoljeću te je istaknuo: „To je ono što se više nikada ne smije ponoviti i zbog toga obilježavamo današnji dan i s pijetetom se prisjećamo žrtava holokausta.“

Skupu se obratio i Milivoj Dretar u ime Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista te je ukazao na povijesni značaj i važnost obilježavanja Jom haŠoa, dana sjećanja na žrtve holokausta i Dana stradanja i junaštva židovskog naroda.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ivancu održano tematsko predavanje

  U sklopu priprema za projekt Sat povijesti iz Vukovara, u kojeg se učiteljica povijesti ivanečke škole dr. sc. Suzana Jagić sa svojom grupom povjesničara uključuje unatrag nekoliko godina, kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ivancu, tematsko predavanje održao je Ljudvek Cikač, potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije i predsjednik Ogranka Ivanec. Čija je bila zamisao, tko je prvi pokrenuo inicijativu izgradnje spomen obilježja u Ivancu, […]

  today15/11/2021 65

  0%