play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije“ predstavljena djeci iz Dječjeg vrtića „Novi Marof“

– Prvo trebaš zamijesiti kuglicu tijesta, onda ju izvaljati, malo rastegnuti, motati i tak’ se napravi varaždinski klipič – objasnio je postupak izrade klipiča šestogodišnji Petar iz Dječjeg vrtića „Novi Marof“ prilikom predstavljanja bojanke „Okusi i mirisi Varaždinske županije“.

 

 

Podjelom bojanki Varaždinska županija nastavila je provođenje projekta čiji je cilj na zanimljiv, edukativan i djeci pristupačan način predstaviti vrijednosti lokalne tradicije kroz proizvodnju domaće, zdrave hrane i pripremu autohtonih jela.

Varaždinska županija ima devet zaštićenih proizvoda na nacionalnoj i europskoj razini, što ju svrstava na visoko treće mjesto u Hrvatskoj, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Tradicionalna jela i autohtoni proizvodi Varaždinske županije nadaleko su poznati i priznati. To su jela i slastice koje su pripremale naše bake i sve nas odrasle vraćaju u neka prošla vremena, u naše djetinjstvo. Želja je i najmlađim žiteljima županije približiti našu tradiciju i tradicionalne proizvode, kao i autohtone pasmine. Važno je prenositi znanja i vještine na mlađe generacije kako bi usvojili tradicionalne vrijednosti, ali i zdrave prehrambene navike, te sutra kao potrošači birali i koristili upravo naše autohtone, tradicionalne proizvode i promicali njihovu kvalitetu – rekla je zamjenica Zagorec.

Ravnateljica DV „Novi Marof“ Karolina Fotak istaknula je zadovoljstvo što je i u njihovom vrtiću predstavljena bojanka te organizirana radionica izrade klipiča, koju su vodili profesionalni kuhari.

 

– Djeca su iskustvena bića, ona uče svojim iskustvom i zbog toga je ova prezentacija za njih novi doživljaj koji će pamtiti kroz cijeli život. Jako se trudimo njegovati našu tradiciju, običaje i vrijednosti u suradnji s udrugama s područja Novog Marofa, a u svoje aktivnosti često uključujemo roditelje, mame kuharice, bake u izradu kruha, kolača i naših domaćih štrukli. Osim što ima edukativan karakter, bojanka ima i dosta praktičnih zadataka. Drago mi je što je njena autorica odgojiteljica koja poznaje dječji rast i razvoj u ovoj životnoj dobi – naglasila je ravnateljica Fotak.

 

Uz predstavljanje bojanke, kuhari iz Hrvatskog kuharskog saveza s djecom su izrađivali varaždinski klipič. – Budućnost Varaždinskog klipiča ili nekog drugog zaštićenog proizvoda Varaždinske županije je nešto što ostaje na mladima. Stoga ovakvu prezentaciju varaždinskog klipiča organiziramo iz dva razloga. Jedan je da djecu upoznamo s našom tradicijom i tako ju očuvamo, a drugi razlog je što možda nekog od njih potaknemo da postane kuhar. Lijepo je što su u ovo današnje događanje uključeni svi, od djece, njihovih odgojitelja do roditelja, baka i djedova. Zajedno su izrađivali kuharske kape, pregače, kolače i klipiče te takvu dobru priču treba i dalje razvijati – rekao je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije“ tiskana je u 2.000 primjeraka i svoje prvo predstavljanje doživjela je prošle godine u Dječjem vrtiću u Donjem Kućanu. Bojanka sadrži proizvode koji su simboli poljoprivrede varaždinskoga kraja, a to su varaždinsko zelje, bučino ulje i buča, ludbreški hren, varaždinski klipič, šemovečka kelešica, kućanski koščičjak, trnovečka makovnjača, vidovečki gibanik, a sadrži i prikaz autohtonih životinja kao što su zagorski puran, siva pčela i kokoš hrvatica. Autorica bojanke je odgojiteljica predškolske djece Ivana Mikulec. Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša u svakodnevnom je kontaktu s ravnateljima odgojnih ustanova te je bojanka dostupna svim dječjim vrtićama na području Varaždinske županije. Predstavljanju bojanke u Novom Marofu prisustvovao je i pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Međunarodni dan ljudskih prava: „U Varaždinskoj županiji više od 6.000 stranih radnika, ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu“  

    Dana, 10. prosinca, u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. U Varaždinskoj županiji obilježen je zahvaljujući udruzi Bedem ljubavi Varaždin, Koordinaciji za ljudska prava Varaždinske županije i Savjetu mladih Varaždinske županije. U petak su zajednički organizirali okrugli stol na temu „Položaj i problemi mladih, posebice pripadnika ranjivih skupina, u Varaždinskoj županiji“, u sklopu projekta "JEDNAKI Status, Mogućnosti, Odgovornosti" kojeg provodi Bedem ljubavi, a financira Središnji državni ured […]

  today11/12/2023 1

  0%