play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije“ predstavljena djeci iz Dječjeg vrtića „Novi Marof“

– Prvo trebaš zamijesiti kuglicu tijesta, onda ju izvaljati, malo rastegnuti, motati i tak’ se napravi varaždinski klipič – objasnio je postupak izrade klipiča šestogodišnji Petar iz Dječjeg vrtića „Novi Marof“ prilikom predstavljanja bojanke „Okusi i mirisi Varaždinske županije“.

 

 

Podjelom bojanki Varaždinska županija nastavila je provođenje projekta čiji je cilj na zanimljiv, edukativan i djeci pristupačan način predstaviti vrijednosti lokalne tradicije kroz proizvodnju domaće, zdrave hrane i pripremu autohtonih jela.

Varaždinska županija ima devet zaštićenih proizvoda na nacionalnoj i europskoj razini, što ju svrstava na visoko treće mjesto u Hrvatskoj, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Tradicionalna jela i autohtoni proizvodi Varaždinske županije nadaleko su poznati i priznati. To su jela i slastice koje su pripremale naše bake i sve nas odrasle vraćaju u neka prošla vremena, u naše djetinjstvo. Želja je i najmlađim žiteljima županije približiti našu tradiciju i tradicionalne proizvode, kao i autohtone pasmine. Važno je prenositi znanja i vještine na mlađe generacije kako bi usvojili tradicionalne vrijednosti, ali i zdrave prehrambene navike, te sutra kao potrošači birali i koristili upravo naše autohtone, tradicionalne proizvode i promicali njihovu kvalitetu – rekla je zamjenica Zagorec.

Ravnateljica DV „Novi Marof“ Karolina Fotak istaknula je zadovoljstvo što je i u njihovom vrtiću predstavljena bojanka te organizirana radionica izrade klipiča, koju su vodili profesionalni kuhari.

 

– Djeca su iskustvena bića, ona uče svojim iskustvom i zbog toga je ova prezentacija za njih novi doživljaj koji će pamtiti kroz cijeli život. Jako se trudimo njegovati našu tradiciju, običaje i vrijednosti u suradnji s udrugama s područja Novog Marofa, a u svoje aktivnosti često uključujemo roditelje, mame kuharice, bake u izradu kruha, kolača i naših domaćih štrukli. Osim što ima edukativan karakter, bojanka ima i dosta praktičnih zadataka. Drago mi je što je njena autorica odgojiteljica koja poznaje dječji rast i razvoj u ovoj životnoj dobi – naglasila je ravnateljica Fotak.

 

Uz predstavljanje bojanke, kuhari iz Hrvatskog kuharskog saveza s djecom su izrađivali varaždinski klipič. – Budućnost Varaždinskog klipiča ili nekog drugog zaštićenog proizvoda Varaždinske županije je nešto što ostaje na mladima. Stoga ovakvu prezentaciju varaždinskog klipiča organiziramo iz dva razloga. Jedan je da djecu upoznamo s našom tradicijom i tako ju očuvamo, a drugi razlog je što možda nekog od njih potaknemo da postane kuhar. Lijepo je što su u ovo današnje događanje uključeni svi, od djece, njihovih odgojitelja do roditelja, baka i djedova. Zajedno su izrađivali kuharske kape, pregače, kolače i klipiče te takvu dobru priču treba i dalje razvijati – rekao je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije“ tiskana je u 2.000 primjeraka i svoje prvo predstavljanje doživjela je prošle godine u Dječjem vrtiću u Donjem Kućanu. Bojanka sadrži proizvode koji su simboli poljoprivrede varaždinskoga kraja, a to su varaždinsko zelje, bučino ulje i buča, ludbreški hren, varaždinski klipič, šemovečka kelešica, kućanski koščičjak, trnovečka makovnjača, vidovečki gibanik, a sadrži i prikaz autohtonih životinja kao što su zagorski puran, siva pčela i kokoš hrvatica. Autorica bojanke je odgojiteljica predškolske djece Ivana Mikulec. Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša u svakodnevnom je kontaktu s ravnateljima odgojnih ustanova te je bojanka dostupna svim dječjim vrtićama na području Varaždinske županije. Predstavljanju bojanke u Novom Marofu prisustvovao je i pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sin prijetio policajcima smrću, a njegov 91-ogodišnji otac krenuo na njih sjekirom

  U srijedu, 24. srpnja u 8 sati policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su dojavu građanina da 65-godišnjak krši mjeru opreza uspostavljanja kontakta s njim te mu šalje poruke. Postupajući po dojavi, dvojica policijskih službenika zatekla su 65-godišnjaka na dvorištu obiteljske kuće te ga pozvali da im priđe radi obavljanja razgovora na okolnosti kršenja mjere. Isti se oglušio na pozive te se počeo udaljavati prema kući, zbog čega mu je […]

  today25/07/2024 3

  0%