play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ključno za poljoprivredu Sjevera: “Prestanak zlouporaba na štetu poljoprivrednika sjevera i hitno okrupnjavanje zemljišta!“

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević je u Saboru učestvovala u raspravi o Strategiji poljoprivrede do 2030. godine.

Martinčević je postavila i direktno pitanje ministrici Vučković o nadolazećim izmjenama u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu te istaknula kako je dosadašnji Zakon o poljoprivrednom zemljištu direktno pogodovao stočarstvu u odnosu na poljodjelstvo. „ To se pretvorilo u čistu zlouporabu koja je za naše poljoprivrednika na Sjeveru bila pogubna. Hoćete li takvo pogodovanje u novom Zakonu jasno ukinuti, bez ideje da se to na štetu poljoprivrednika Sjevera zakamuflira kroz razne sisteme bodovanja?“, naglasila je Martinčević.

 

Istaknula je kako u Strategiji nije prepoznata ključna pretpostavka za budućnost poljoprivrede a to je okrupnjavanje zemljišta  odnosno komasacija koju niti jedna vlast u zadnjih 60 godina nije imala ni političke ni financijske snage sprovesti.

„Ovo je posebno izraženo upravo na Sjeveru kod naših povrtlara koji imaju najveću dodanu vrijednost u poljoprivredi, a prosječna parcela u upisniku poljoprivrednika je veličine 0,38 hektara. Usporedbe radi 45% njemačkih proizvođače krumpira ima parcele veće od 50 ha, a kod nas svega njih 1,5% pa su razlike u mogućnosti primjene mehanizacije a samim time i razlike u konkurentnosti jasne.“, rekla je Martinčević.

Dakle, ova strategija se bez komasacije ne može zvati strategijom te Reformisti očekuju dopunu strategije sa:  programom,  rokovima , kontrolnim točkama i predvidivim budžetom komasacije. Martinčević je istaknula i kako samo 8% upisanih poljoprivrednika u Hrvatskoj osigurava svoje proizvodnje, a rješenje postoji i već je realizirano u Varaždinskoj županiji gdje je 2017. godine bilo osigurano svega 5 poljoprivrednih gospodarstava, a 2021. dosegnuta je brojka od čak 476 gospodarstava.

 

„Dakako da to povećanje od gotovo 100 puta nije slučajno i preporučam ministarstvu da prouči i prepiše taj model ili ako ono to ne učini, da to naprave ostale županije.

Radi se naime o tome da se kombinacijom europskog novca sa županijskim potporama,  uplata samih poljoprivrednika za premiju svodi na svega 4% vrijednosti premija. To je model koji su kao što se iz brojeva jasno vidi poljoprivrednici itekako prepoznali.

 

Nadam se jedino da i ovaj model kao i pilot projekt komasacije u Varaždinskoj županiji nova županijska vlast neće zaustaviti kao što je nažalost učinjeno sa nekim drugim projektima, pa molim ministarstvo da to ima na oku.“, rekla je Martinčević.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Na području Grada Varaždina nastavlja se financirati program gerontodomaćica

  Nakon što se na nacionalnoj razini, radi nedostatka sredstava, prestao provoditi projekt „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“, gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj potpisao je ugovor kojim se na području Grada Varaždina nastavlja financirati program gerontodomaćica kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.   Grad Varaždin osigurao je sredstva za financiranje plaća pet gerontodomaćica, dugotrajno nezaposlenih žena, koje svakodnevno pružaju pomoć i podršku u kući starijim i nemoćnim osobama […]

  today28/01/2022 38

  0%