play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ključno za poljoprivredu Sjevera: “Prestanak zlouporaba na štetu poljoprivrednika sjevera i hitno okrupnjavanje zemljišta!“

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević je u Saboru učestvovala u raspravi o Strategiji poljoprivrede do 2030. godine.

Martinčević je postavila i direktno pitanje ministrici Vučković o nadolazećim izmjenama u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu te istaknula kako je dosadašnji Zakon o poljoprivrednom zemljištu direktno pogodovao stočarstvu u odnosu na poljodjelstvo. „ To se pretvorilo u čistu zlouporabu koja je za naše poljoprivrednika na Sjeveru bila pogubna. Hoćete li takvo pogodovanje u novom Zakonu jasno ukinuti, bez ideje da se to na štetu poljoprivrednika Sjevera zakamuflira kroz razne sisteme bodovanja?“, naglasila je Martinčević.

 

Istaknula je kako u Strategiji nije prepoznata ključna pretpostavka za budućnost poljoprivrede a to je okrupnjavanje zemljišta  odnosno komasacija koju niti jedna vlast u zadnjih 60 godina nije imala ni političke ni financijske snage sprovesti.

„Ovo je posebno izraženo upravo na Sjeveru kod naših povrtlara koji imaju najveću dodanu vrijednost u poljoprivredi, a prosječna parcela u upisniku poljoprivrednika je veličine 0,38 hektara. Usporedbe radi 45% njemačkih proizvođače krumpira ima parcele veće od 50 ha, a kod nas svega njih 1,5% pa su razlike u mogućnosti primjene mehanizacije a samim time i razlike u konkurentnosti jasne.“, rekla je Martinčević.

Dakle, ova strategija se bez komasacije ne može zvati strategijom te Reformisti očekuju dopunu strategije sa:  programom,  rokovima , kontrolnim točkama i predvidivim budžetom komasacije. Martinčević je istaknula i kako samo 8% upisanih poljoprivrednika u Hrvatskoj osigurava svoje proizvodnje, a rješenje postoji i već je realizirano u Varaždinskoj županiji gdje je 2017. godine bilo osigurano svega 5 poljoprivrednih gospodarstava, a 2021. dosegnuta je brojka od čak 476 gospodarstava.

 

„Dakako da to povećanje od gotovo 100 puta nije slučajno i preporučam ministarstvu da prouči i prepiše taj model ili ako ono to ne učini, da to naprave ostale županije.

Radi se naime o tome da se kombinacijom europskog novca sa županijskim potporama,  uplata samih poljoprivrednika za premiju svodi na svega 4% vrijednosti premija. To je model koji su kao što se iz brojeva jasno vidi poljoprivrednici itekako prepoznali.

 

Nadam se jedino da i ovaj model kao i pilot projekt komasacije u Varaždinskoj županiji nova županijska vlast neće zaustaviti kao što je nažalost učinjeno sa nekim drugim projektima, pa molim ministarstvo da to ima na oku.“, rekla je Martinčević.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Uspješno realiziran jedan od najvećih projekata u povijesti Grada Varaždinskih Toplica

  Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice jedna je od najvećih i najznačajnijih investicija u povijesti Grada Varaždinskih Toplica, a pozitivni učinci projekta vrijednog preko 70 milijuna kuna već su vidljivi, naglašeno je to u srijedu na završnoj konferenciji projekta. Naime, glavni cilj bio je usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda u svrhu postizanja i očuvanja dobrog stanja voda radi zaštite života i zdravlja ljudi, […]

  today08/02/2023 6

  0%