play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Kako podesiti tlak u zimskim gumama za vožnju u snježnim uvjetima

Možda ste čuli kako trebate češće kontrolirati tlak u gumama kada se temperature spuste u minuse, ali se pitate zašto? 

U nastavku saznajte što se točno događa s tlakom u gumama tijekom zimskih mjeseci, koja je idealna razina tlaka u gumama zimi te kako provjeriti i nadopuniti razinu tlaka u gumi.

Kako tlak u gumi reagira na različite temperature

Zbog visoke temperature zraka ljeti se molekule toplog zraka u gumi brže kreću. Pritom se sudaraju jedna s drugom i tako održavaju razinu tlaka u gumi. Zato je u ljetnim mjesecima dovoljno kontrolirati tlak jednom mjesečno jer je zbog brzog pomicanja molekula gubitak pritiska vrlo spor.

Kada temperatura zraka padne, molekule zraka u gumi se usporavaju, a posljedica toga je brže spuštanje tlaka zraka u gumama. Tlak zraka padne za između 0.07 i 0.14 bara sa svakih 10 °C.

Zato zimske gume provjeravajte svaka dva tjedna kako biste spriječili da tlak u njima padne ispod preporučene razine.

Preniski tlak zraka u gumi možete prepoznati po tome što guma izgleda blago ispuhano, tijekom vožnje se trese volan, a zaustavni put postaje duži.

Koja je idealna razina tlaka u gumama zimi

Razina tlaka u gumi trebala bi biti ista neovisno o godišnjem dobu, tj. ne postoje različiti brojevi za zimu i za ljeto kojih biste se trebali pridržavati.

Idealna razina tlaka u gumama je ona koju propisuje proizvođač vašeg vozila. Taj podatak potražite na naljepnici koja se nalazi na vozilu, najčešće s unutarnje strane karoserije, na okviru vrata ili kod spremnika za gorivo. U prosjeku se brojke kreću

 • od 1.9 do 2.1 bara za stražnje gume,
 • između 2.1 do 2.3 bara za prednje.

Postoji mišljenje kako su premalo napuhane gume bolje za vožnju u snježnim uvjetima jer više prianjaju za površinu. Izbjegavajte takvu praksu jer su istraživanja pokazala kako su šanse da ćete doživjeti prometnu nesreću čak tri puta veće vozite li vozilo s premalo napuhanim gumama.

Kako provjeriti razinu tlaka u gumama

Kontrola zraka u gumama vrlo je jednostavan proces, a najlakše ćete ga obaviti na stanicam za mjerenje tlaka koje se nalaze na benzinskim crpkama. Preporučljivo je napraviti to ujutro dok su gume hladne jer se tijekom vožnje gume zagrijavaju, što mijenja tlak u njima pa ćete mjerenjem dobiti nepouzdane rezultate.

Odvrnite zaštitnu kapicu s ventila na gumi, namjestite uređaj za punjenje gume preko ventila i očitajte vrijednost tlaka u gumi. Ako su vrijednosti niže od preporučenih, nadopunite gumu zrakom.

Iskoristite ovu priliku kako biste provjerili u kakvom su stanju gume, koliko su istrošene te ima li na njima vidljivih oštećenja. U tom slučaju odvezite vozilo vulkanizeru koji će gumu popraviti ili, ako joj nema spasa, preporučiti vam gdje kupiti zimske gume.

Prevencija je najbolji lijek

Olakšajte si vožnju u zimskim uvjetima vodeći računa o ispravnosti svojeg vozila, a posebnu pozornost posvetite auto gumama. One su točka kontakta vašeg vozila s kolnikom pa želite li sigurno stići do svoje destinacije, pobrinite se da je prianjanje optimizirano. Najbolji način kako to postići jest taj da zimi koristite zimske gume s tlakom unutar preporučene razine.

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Izveden “Srakarski Kerempuh” na pozornici parka Velika graba u Sračincu

    Jučer je na pozornici na otvorenom, u parku Velika graba u Sračincu, izvedena predstava "Srakarski Kerempuh". Glavnu ulogu Petrice Kerempuha igrao je Luka Vinter, iza kojeg je bogato iskustvo izvođenja ovog djela Miroslava Krleže na uprizorenju Seljačke bune u Donjoj Stubici. Predstava je bila odlično posjećena, perfektno izvedena, za što je glumcima zahvalio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec. Proslava Dana Miholja nastavlja se danas, Dječjim danom u parku Velika […]

  today27/09/2023 1

  0%