play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

“Kaj je naša duša i naša popiefka”

U okviru Festivala „Ivan Kukuljević Sakcinski“ danas je putem ZOOM aplikacije održana smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festival se drugi put organizira pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, a operativne snage Festivala su mentorice u Centru izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole. Središnji događaj Festivala je recital kajkavske poezije učenika osnovnih škola na koji su bili pozvani svi zainteresirani učenici u Republici Hrvatskoj. Glavna propozicija je bila da pjesme budu pisane kajkavskim jezikom, a teme su mogle biti slobodne.

Smotru je uspješno organizirao Centar za izvrsnost iz hrvatskog jezika kako bi se osvijestila važnost očuvanja zavičajnog govora, potaknuo rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovne škole te se očuvala svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu. Na natječaj je pristiglo 217 pjesama učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz pet županija. Za objavu u popratnoj zbirci prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ljubica Ribić, Darko Foder i Valentina Šinjori izabralo je 40 kajkavskih pjesničkih radova, a tri su rada pritom i nagrađena. Prvu je nagradu osvojila Jana Krušelj, učenica 7. razreda Osnovne škole Bedekovčina za pjesmu „Ringišpil živlenja“, druga nagrada je pripala Vilimu Pintariću, učeniku šestog razreda Osnovne škole „Petar Zrinski“ iz Šenkovca za pjesmu „Moj beciklin“, dok je treću nagradu za pjesmu „Stareši i deca“ dobila Vanesa Šimunković, učenica sedmog razreda Osnovne škole Gornji Mihaljevec.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Lepoglavi obilježen Dan antifašističke borbe

  Odavanjem počasti žrtvama fašizma te poginulim i preminulim pripadnicima narodnooslobodilačkog pokreta, u Lepoglavi je obilježen Dana antifašističke borbe. Počast su na Spomen groblju u Lepoglavi, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odali gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, članovi Gradskog vijeća te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec. "Prije 80 godina u šumi Brezovica kod Siska okupili su se ljudi koji su stvorili temelj otpora fašizmu […]

  today21/06/2021 51

  0%