play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

“Kaj je naša duša i naša popiefka”

U okviru Festivala „Ivan Kukuljević Sakcinski“ danas je putem ZOOM aplikacije održana smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festival se drugi put organizira pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, a operativne snage Festivala su mentorice u Centru izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole. Središnji događaj Festivala je recital kajkavske poezije učenika osnovnih škola na koji su bili pozvani svi zainteresirani učenici u Republici Hrvatskoj. Glavna propozicija je bila da pjesme budu pisane kajkavskim jezikom, a teme su mogle biti slobodne.

Smotru je uspješno organizirao Centar za izvrsnost iz hrvatskog jezika kako bi se osvijestila važnost očuvanja zavičajnog govora, potaknuo rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovne škole te se očuvala svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu. Na natječaj je pristiglo 217 pjesama učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz pet županija. Za objavu u popratnoj zbirci prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ljubica Ribić, Darko Foder i Valentina Šinjori izabralo je 40 kajkavskih pjesničkih radova, a tri su rada pritom i nagrađena. Prvu je nagradu osvojila Jana Krušelj, učenica 7. razreda Osnovne škole Bedekovčina za pjesmu „Ringišpil živlenja“, druga nagrada je pripala Vilimu Pintariću, učeniku šestog razreda Osnovne škole „Petar Zrinski“ iz Šenkovca za pjesmu „Moj beciklin“, dok je treću nagradu za pjesmu „Stareši i deca“ dobila Vanesa Šimunković, učenica sedmog razreda Osnovne škole Gornji Mihaljevec.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Obilježen Dan plavog irisa

  Ispred ulaza na Gradsku tržnicu u Varaždinu obilježen je Dan plavog irisa, a cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti o prevenciji karcinoma debelog crijeva i ukazivanje na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva i pružanje potpore osobama sa stomom. Tako su svi zainteresirani građani mogli izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a mogli su čuti i korisne informacije o simptomima bolesti te […]

  today27/05/2023 36

  0%