play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Jura Zeleni uz pjesmu i ples obišao svoj maruševečki kraj

U sklopu obilježavanja Dana Općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, zaštitnika Župe i općine, Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo je manifestaciju Jura Zeleni.

Manifestacija se tradicionalno organizira u suradnji s Općinom Maruševec, udrugama i građanima s područja općine u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja, 23. travnja.

Pjesmom i plesom članica i članova KUD-a Klaruš koji 25 godina njeguje i promovira folklornu tradiciju maruševečkog kraja u zemlji i izvan njenih granica započela je ovogodišnja manifestacija, a nastavila se kićenjem Jure Zelenog u dvorištu Etno kuće u Čalincu. Jura Zeleni je potom poveo zavidnu povorku građana i udruga prema naseljima Čalinec, Kapelec, Biljevec, Bikovec, Selnik, Greda i Jurketinec, gdje su dvorišne ograde bile okićene zelenilom, tradicionalno za kućanstva Općine Maruševec uoči Jurjeva.

Dobro raspoloženi Jura kojeg je i ove godine utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, plesao je cijelim putem okićen granama breze i bršljanom te takav uveseljavao mještane spomenutih naselja koji su ga tom prilikom darivali.

Dolaskom u Jurketinec gdje ga je dočekali mještani i članovi Mjesnog odbora 2 te članice Udruge žena Jurketinec s okrjepom za sve sudionike, za kraj manifestacije uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer „jurjevski krijes“ prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti. Događaj su uveličale i konjske zaprege udruge „Konj moj prijatelj“, članovi Kuburaške udruge Maruševec pucanjem iz kubura, kao i članice i članovi KUD-a Klaruš kulturno-umjetničkim programom.

Zahvaljujući prekrasnom proljetnom vremenu, u povorci Jure Zelenoga sudjelovali su brojni građani s područja Općine te članice i članovi DVD-a Maruševec i DVD-a Donje Ladanje, Kuburaške udruge Maruševec, Udruge Gmajna, Udruge “Konj moj prijatelj”, Udruge žena Jurketinec, Udruge žena Maruša, Udruge Prijatelji Maruševca, Lovačkog društva Fazan, Udruga umirovljenika Maruševec, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Maruševec.

Povorci su se pridružili načelnik Općine Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima, koji ističu važnost očuvanja materijalne i nematerijalne baštine, kojom je Općina Maruševec osobito bogata. „Očuvanje nematerijalne kulturne baštine te razvoj i očuvanje tradicijskih vještina sredine u kojoj živimo odraz je svakog društva, a način na koji brinemo o njima odaje našu svijest o povijesti, njegovanju običaja, naše poštovanje prema starijim generacijama i događajima. Drago nam je da u tome imamo podršku naših građana i udruga, naročito KUD-a Klaruš koji predano radi na očuvanju kulturne tradicije Jure Zelenog, što uz ostalo potvrđuje iz godine u godinu i duljina njegove povorke. Ovo je ujedno najpoznatiji događaj i najočekivanija manifestacija u našem kraju te zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u njezinu organizaciju, poručuju iz Općine Maruševec.”

     

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Klara Koščak drugu godinu zaredom najbolja sportašica Varaždina

  Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizirala je 59. izbor sportaša godine. Za 2021. godinu najbolja je sportašica Klara Koščak iz Atletskog kluba „Sloboda“, drugu godinu zaredom. Klara Koščak je na Prvenstvu Hrvatske u višeboju za seniorke osvojila naslov državne prvakinje u sedmoboju. Na Prvenstvo Hrvatske za seniorke članica je pobjedničke štafete 4×100 m, druga u skoku u dalj te treća u štafeti 4x400 m. Na Prvenstvu Balkana u dvorani za […]

  today03/02/2022 185

  0%