play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

I ove subote Advent u Županijskoj palači mjesto primamljivih okusa i mirisa

Članice Udruga žena Kelemen, Udruga žena „Maruša“ iz Maruševca, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ predstavile su se ove subote u sklopu manifestacije „Advent u atriju Županijske palače“ sa svojim božićnim kolačima, vraćajući nas u neka prošla vremena, kada su se primamljivi mirisi širili iz maminih i bakinih kuhinja. Štandove s kolačima obišli su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije. „Drago mi je što je i ove subote Atrij Županijske palače mjesto okusa i mirisa koji su nas vratili u djetinjstvo, a sve to zahvaljujući udrugama žena koje djeluju na području Varaždinske županije. Kao što je poznato na području naše županije imamo čak 17 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako na regionalnoj, tako i nacionalnoj, ali i europskoj razini. Od tog broja čak je 7 kolača te varaždinski klipič kao jedinstveno pecivo zaštićeno na razini Europske unije. Sve to nam govori da smo, zahvaljujući prvenstveno ovim vrijednim ženama uspjeli sačuvati našu tradiciju, običaje, naše proizvode i kolače od zaborava i prenijeti ga na mlađe naraštaje. Sudeći prema interesu naših građana, ali i turistima koji su posjetili našu manifestaciju” – smatram da se ne trebamo bojati za očuvanje naše tradicije i običaja – rekao je župan Stričak.

Svojim kučanskim koščičjakom koji je zaštićen jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo predstavile su se  članice Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“. „Bila je to prilika da predstavimo svoju tradicijsku baštinu koja je upravo vezana uz adventsko vrijeme i Božić. Kako je naš kučanski koščičjak napravljen od hajdine kaše, hajdinog brašna i koščica, odnosno ne sadržava životinjske masti, žene su ga tradicionalno spremale upravo za Badnjak. Drago mi je da ga i danas ovdje prezentiramo kao božićno jelo i da su mnogi, a prvenstveno turisti mogli uživati u našoj tradicijskoj baštini” – izjavila je predsjednica Udruge „Hajdina“ Ruža Levatić.

Događanje posvećeno tradicionalnim slasticama koje krase blagdanski stol i ovog puta održano je u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom i udrugama. Podsjetimo, kroz četiri subote u manifestaciji „Advent u atriju Županijske palače“ sudjelovali su predstavnici školskih vijeća učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije koji su okitili božićno drvce u Atriju, Mali slavuji“ iz  Društva „Naša djeca“. U organizaciji radija Megaton otvorena je izložba fotografija „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“. A božićnim kolačima  predstavile su se članice Udruga žena Općine Vidovec, Udruga žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruga „Lepoglavski pušlek“, Udruga žena „Cvijet“ Šemovec, Udruga žena Kelemen, Udruga žena „Maruša“ iz Maruševca, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Župan Stričak primio državne prvakinje, rukometašice ŽRK Koka

  Rukometašice Ženskog rukometnog kluba Koka starosti do 13 godina su prošli vikend u Poreču, na završnici 1. HRL U13, postale prvakinje Hrvatske. Ekipa sastavljena od 20 sjajnih mladih rukometašica je obranila naslov prvakinja Hrvatske pod vodstvom Maje Čop Andesilić, koja je proglašena najboljom trenericom. Na velikom uspjehu čestitao im je župan Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom za […]

  today14/06/2024 32

  0%