play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Hrvatska domaćin najvećeg europskog natjecanja u robotici

Sve je spremno za najveće europsko natjecanje u robotici, a koje će se u Varaždinu održati od 7. do 10. lipnja u varaždinskoj Areni – moglo se između ostalog čuti na konferenciji za medije održanoj u Županijskoj palači. Riječ je o 4. European RoboCup Junior natjecanju koji se po prvi puta organizira u Hrvatskoj i koje će okupiti oko 730 sudionika iz 18 zemalja.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako je samo natjecanje veliko priznanje za samu županiju, ali i za sve učenike, profesore i mentore, odnosno za sve koji su poticali djecu i mlade na bavljenje robotikom. „Naši učenici već više od deset godina postižu fantastične rezultate na robotičkim natjecanjima diljem svijeta, od Meksika, Brazila, Japana, Kine, Australije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Rusije, do Tajlanda i brojnih drugih zemalja. Zbog njihovih uspjeha na natjecanjima u robotici, u ovih 10-tak godina, dodijeljeno im je 117 Oskara znanja, što je najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za njihove postignute uspjehe na natjecanjima. Sve to govori u prilog da su naši centri izvrsnosti opravdali svoje povjerenje, da su međunarodno prepoznati i da osim što daju jednu dodanu vrijednost znanju našim učenicima da su i odlični promotori Varaždinske županije” – rekao je župan Stričak.

Glavni organizator natjecanja Ivica Kolarić, ujedno voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije istaknuo je kako je ovo natjecanje najvećI uspjeh u njegovom životu. „Uspjeli smo dovesti u Hrvatsku točno 159 timova, 507 učenika iz 18 zemalja. Drago mi je što osim europskih zemalja imamo i sudionike iz udaljenijih zemlja, kao što su Južna Koreja, Egipat, Izrael itd. Oni će se natjecati u tri kategorije: ON Stage, Rescue i Soccer. To su tri vrlo zahtjevne kategorije u 15 potkategorija gdje ćemo dobiti 15 europskih prvaka” – objasnio je Kolarić.

Predsjednik Hrvatskog društva za robotiku Darko Pongrac rekao je kako je ovo natjecanje kruna dosadašnjeg rada Društva. „Veselimo se natjecanju i koliko god je iza nas puno neprospavanih noći, ovo je trenutak kad ćemo uživati u dostignućima natjecatelja” – rekao je Pongrac pozvavši sve zainteresirane da tih dana dođu u varaždinsku Arenu kako bi se upoznali sa svijetom robotike.

Na njegove riječi nadovezao se tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjaić podsjetivši kako su 2011. godine hrvatski natjecatelji se prvi puta pojavili na međunarodnim natjecanjima i odmah postigli zapažene rezultate. „Iako put nije bio lagani, to je ipak jedna slijed događaja u koje je utkano puno vremena, emocija, rada, truda, tako da smo svi sretni što je Hrvatskoj pripalo domaćinstvo ovog 4. po redu europskog natjecanja u robotici” – rekao je Krnjaić.

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep istaknula je kako joj je izuzetna čast što je FOI izabran kao partner ovog događanja. „Koliko je ovo natjecanje važno za cijelu obrazovnu vertikalu i razvoj obrazovanja u Republici Hrvatskoj; informatike, robotike, umjetne inteligencije, IT-a i svega onoga što je danas izuzetno visokog prioriteta u razvoju informacijsko komunikacijske znanosti, pokazuju teme koje će se obrađivati i kategorije natjecanja koje su sastavni dio ovog projekta. Veselim se što su u natjecanje uključena i djeca iz vrtića čime se pokriva cijela obrazovna vertikala. Sigurna sam da ćemo u sljedećim godinama uključiti i naše studentice i studente i krenuti u natjecanja na svjetskoj razini” – rekla je, između ostalog, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep naglasivši kako će i volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-a pomoći da natjecanje protekne u najboljem redu.

Boje Hrvatske, sa svojim kolegama na natjecanju će braniti i Franko Prikratki, polaznik Centra izvrsnosti za robotiku i učenik Elektrostrojarske škole Varaždin. „Nadamo se najboljem. Pripremali smo se svakodnevno. Uz školovanje svladavati robotiku je izazov, ali mi smo ustrajni i trudimo se najbolje što možemo. Pripremao se na različite načine, s različitim varijantama robota, uspoređujemo robote s kolegama, unaprjeđujemo ih, međusobno si dajemo ideje, rješavamo probleme. Osobno za samo natjecanje nisam spreman, ali ne u tehničkom smislu, već je više prisutan taj psihički element. Bojim se, ali tko prizna, pola mu se prašta” – iskreno je otkrio Franko Prikratki.

Konferenciji za medije prisustvovali su pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, njegova zamjenica Sanja Herceg, ravnatelj Javne ustanove „Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ mr. sc. Robert Kelemen, tajnica Hrvatskog društva za robotiku Jelka Hrnić. Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

Program European RoboCup Junior 2023., Varaždin 7. – 10. 6. 2023.

Arena – Gradska sportska dvorana Varaždin

Utorak, 6. lipnja 2023.

 • Registracija sudionika 17,00 – 20,00

Srijeda, 7. lipnja 2023.

 • Registracija sudionika 8,00 – 12,00
 • Svečana ceremonija otvorenja 11,00 – 12,00
 • Natjecanje 12,00 – 18,00

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

 • Natjecanje 10,00 – 18,00

Petak, 9. lipnja 2023.

 • Natjecanje 10,00 – 18,00

Subota, 10. lipnja 2023.

 • Finale 9,00 – 13,00
 • Svečana ceremonija zatvaranja 14,00 – 15,00

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Glazbena “Srijeda u Muzeju” 12. listopada predstavlja instrument iz Glazbene zbirke GMV-a

  Nakon koncerta pijanistice Terezije Cukrov, održanome u rujnu na povijesnom klaviru Hammerflügelu iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, na rasporedu je još jedna glazbena Srijeda u Muzeju, na kojoj se 12. listopada također predstavlja instrument iz Glazbene zbirke GMV-a. Riječ je o raritetnom glazbalu, gitari graditelja Franza Finka iz 1829. godine, jednoj od šest sačuvanih i, među njima, zasad najstarijoj poznatoj iz njegove radionice. O Franzu Finku (1790. – 1872.), prvom […]

  today07/10/2022 99

  0%