play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

HNS Varaždinske županije konstituirao Interesni odbor za znanost i obrazovanje

Na prijedlog Županijske organizacije HNS-a, 5. svibnja 2022.g. u Varaždinu je konstituir an Interesni odbor za znanost i obrazovanje za područje 3. izborne jedince. Za predsjednika Odbora izabran je doc.dr.sc. Igor Klopotan, koji je tu dužnost obnašao i u prošlom mandatu.

Konstituirajućoj sjednici nazočili su i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Krunoslav Lukačić, predsjednik Gradske organizacije Krapina Nenad Sikirica, Ana Kutnjak s varaždinskog FOI-ja te ravnatelji škola Nikola Žganec, Josip Šipek, Branko Sušec i Damir Kovačić.

Odbor je jednoglasno dao potporu prijedlogu novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji upravo ulazi u javnu raspravu, te će pripremiti svog saborskog zastupnika za raspravu o prijedlogu Zakona. Odbor je ocijenio pohvalnim uređenje prijedloga Zakona koje mandate rektora i dekana regulira na način da se ograničava višekratno ponavljanje mandata, pa tako rektor može biti biran samo jednom na šestogodišnji mandat, a dekan dva puta na trogodišnje mandate. Pozitivna je promjena prijedloga Zakona kojim se uvodi nadzorno tijelo u formi Sveučilišnog vijeća, članovi kojeg ne mogu biti zaposlenici Ministarstva, niti zaposlenici ili vanjski suradnici sveučilišta. U pogledu financiranja visokih učilišta iz programskih ugovora nadležno ministarstvo ostvarivat će veću kontrolu financijskog poslovanja ustanova visokog obrazovanja. Bitno je istaknuti da odredbe članka 74. prijedloga Zakona, na zadovoljstvo mnogobrojnih studenata, reguliraju stručne nazive koje studenti stječu završetkom studija, čime završetkom diplomskog studija na veleučilištu student postaje magistar struke (mag. ili mag.ing.), što je dugi niz godina bio kamen spoticanja između sveučilišta i veleučilišta. Nadalje, zakonsko uređenje prijedloga Zakona prema kojem se studentski predstavnici isključuju iz odlučivanja pri izboru rektora i dekana imat će pozitivan utjecaj na transparentnost rada budućih rektora, dekana i studentskih predstavnika. Zaključno, uređenje prema kojem će ubuduće Rektorski zbor činiti svi rektori svih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, a ne mala grupa odabranih, pozitivan je i pohvalan iskorak prijedloga Zakona koji će nedvojbeno doprijeti napretku i razvoju viskog obrazovanja i znanosti.

Kako je istaknuto na konstituirajućoj sjednici, Interesni odbor za znanost i obrazovanje u svom djelovanju ukazivat će na probleme u tom području, ali će aktivno nuditi i adekvatna rješenja.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Nadarena varaždinska stolnotenisačica na natjecanju u Portugalu

  Najbolja varaždinska juniorka šesnaestogodišnja Bruna Borovec i članica varaždinskog STK Starr, nastupit će za juniorsku reprezentaciju Hrvatske te ovog vikenda od 15. do 17. svibnja zaigrati na WTT Youth Contender Vila Real međunarodnom stolnoteniskom Turniru koji se igra u Portugalu. Bruna Borovec će braniti stolnoteniske boje Varaždina i Hrvatske u ženskim kategorijama U17 i U19 te pokušati izboriti što bolji plasman na prvome takvom turnirskom natjecanju u Europi nakon 15 […]

  today15/05/2021 44

  0%