play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Azil Prijatelji Čakovec: “Ne koristite romska naselja kao deponije štenaca!”

Krajem prošle godine nastavljen je projekt zbrinjavanja, liječenja i kastracije pasa u romskim naseljima. Početkom studenog krenulo se s romskim naseljem Kuršanec. Od očekivanih 50 pasa koje je sklonište trebalo zbrinuti, pokupljeno je tri puta više odraslih pasa i štenaca i to ukupno 176. Ministarstvo poljoprivrede pokriva trošak sterilizacije tih pasa no ne i njihovo liječenje, hranu i skrb u skloništu. Tako su troškovi za zbrinjavanje ovih psa prešli već iznos od 200000,00 kn.

Većina tih pasa u zdravstveno je lošem stanju. Osim šuge, puni su i ostalih unutarnjih i vanjskih parazita, pothranjeni. Ima i onih sa starim ozljedama kostiju, a kujice su sve redom rađale nebrojeno puta i to uvijek velik broj štenadi.

U ovom trenutku u romskom naselju Kuršanec je napravljen red. Psi koji su ostali su označeni mikročipom, cijepljeni protiv bjesnoće, očišćeni od nametnika.

No, ono što su djelatnici i volonteri skloništa zamijetili na terenu je da stanovnici ostalih naselja svoj „višak“ štenaca zbrinjavaju u romska naselja i na taj način ponovo stvaraju problem.

Ovim putem Sklonište upućuje apel svim vlasnicima pasa i mačaka da ne koriste romska naselja kao deponije štenaca jer time ponovo stvaraju novi problem u kojem ti psi tamo žive zaista teško, često gladni, bolesni, prepuni buha i krpelja, mnogi i umiru, a kujice se nekontrolirano razmnožavaju te se romska naselja ponovo pune psima.

Svaki skrbnik psa ili mačke dužan je i prema Zakonu o zaštiti životinja voditi računa o kontroli razmnožavanja, a definitivno najraširenija metoda te istovremeno najjeftinija metoda te kontrole razmnožavanja je metoda trajne sterilizacije. Time se spašavaju mnogi životi, a pogotovo patnja jadnih štenaca koji završe posvuda pa i u romskim naseljima.

Sterilizacija se može obaviti u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti, zahvat je koji se obavlja jednom za života psa, a dobrobiti su velike, kako za zdravlje životinje, tako i u sprječavanju novih napuštenih životinja.

Sklonište je također kroz godine pomoglo mnogim skrbnicima pasa u različitim slučajevima te su i sad na raspolaganju pomoći, a sve u cilju da se smanji broj napuštenih životinja na području Međimurske županije. Svaki pas treba biti označen mikročipom, redovito cijepljen protiv bjesnoće, štenci trebaju biti cijepljeni protiv zaraznih bolesti, a sklonište i veterinarska struka preporučuju mjeru trajne sterilizacije kao uspješnu mjeru kontrole razmnožavanja.

Skloništu se uvijek možete javiti na 091 8988 004 ili putem e-maila info@prijatelji-zivotinja.org
Ukoliko ste pronašli napuštenu životinju, kontaktirajte svog komunalnog redara ili nadležnu osobu općine na čijem ste području pronašli životinju.

Rad skloništa možete pratiti putem njihove web stranice www.prijatelji-zivotinja.org ili Facebook Stranice Azil Prijatelji Čakovec, a podršku njihovom radu možete uputiti i putem donacije na račun:
HR3323400091116025375, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 1

  0%