play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradska vijećnica zablistat će punim sjajem

Intenzivne radove na obnovi Gradske vijećnice Grada Varaždina danas, u četvrtak 23. veljače obišao je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj sa suradnicima i novinarima.

Nakon što je razgledao radove u podrumu vijećnice koji će biti temeljito obnovljen pa će dobiti i novu namjenu na gotovo 160 kvadratnih metara, gradonačelnik je u nazočnosti zamjenika Miroslava Markovića i stručnjaka koji su uključeni u projekt obnove vijećnice novinarima dao slijedeću izjavu:

Gradska vijećnica je uz Stari grad najznačajnija zgrada koju imamo u Varaždinu. Mislim da zaslužuje za svoju 500-tu godišnjicu temeljitu obnovu. Mi smo već 2021. godine počeli s obnovama krovišta, a u suradnji s ministarstvom kulture obnovili smo dva ulazna portala. Sada je na redu projekt energetske obnove vrijedan oko milijun eura od čega oko 300 tisuća eura sufinancira Fond za energetsku učinkovitost. Promijenit će se sva vanjska drvena stolarija i povući će se nove instalacije. Zgrada je vapila za obnovom jer od 1997. godine kad je zadnji put obnavljana fasada nije se vršila jedna ovakva cjelovita obnova. Mi se kao savjesni Varaždinci moramo odgovorno odnositi prema svojoj prošlosti. Nadam se da će vijećnica za šest mjeseci zablistati punim sjajem poslije ove obnove koja uključuje i renoviranje unutrašnjosti,  a na kraju i obnovu vanjske fasade. – rekao je gradonačelnik i prepustio riječ Vesni Pascuttini Juraga, pročelnici Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija koja je ukratko prepričala povijest zgrade u kojoj je smještena gradska uprava od 1523. godine.

Uz detaljniji prikaz povijesti i  informacije o dogradnjama vijećnice kroz stoljeća, pročelnica konzervatorskog odjela je naglasila: Ovom obnovom svi povijesni slojevi će biti očuvani i prezentirani. Svi radovi izvode se po smjernicama Konzervatorskog odjela i uz stalan konzervatorski nadzor. Možda će doći do još nekih novih nalaza i saznanja obzirom da se provodi arheološki nadzor kod svih radova kopanja.

Izvođač radova je Kontura d.o.o. a gradonačelnik je sa stručnim suradnicima ukazao na prisutnost vlage koja je počela nagrizati zidove posebno u prizemlju zgrade pa će morati biti pomno sanirana.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  U Lepoglavi prikupljeno 46 doza krvi

  Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za darivatelje sa lepoglavskog područja i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi. Akciji je pristupilo 47 darivatelja i prikupljene su 46 doze krvi. Prvi puta krv je darivalo troje darivatelja. Iz Gradskog društva Crvenog križa Ivanec pozivaju sve zainteresirane da se pridruže budućim akcijama DDK i na taj način naprave […]

  today23/03/2022 36

  0%