play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradska vijećnica zablistat će punim sjajem

Intenzivne radove na obnovi Gradske vijećnice Grada Varaždina danas, u četvrtak 23. veljače obišao je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj sa suradnicima i novinarima.

Nakon što je razgledao radove u podrumu vijećnice koji će biti temeljito obnovljen pa će dobiti i novu namjenu na gotovo 160 kvadratnih metara, gradonačelnik je u nazočnosti zamjenika Miroslava Markovića i stručnjaka koji su uključeni u projekt obnove vijećnice novinarima dao slijedeću izjavu:

Gradska vijećnica je uz Stari grad najznačajnija zgrada koju imamo u Varaždinu. Mislim da zaslužuje za svoju 500-tu godišnjicu temeljitu obnovu. Mi smo već 2021. godine počeli s obnovama krovišta, a u suradnji s ministarstvom kulture obnovili smo dva ulazna portala. Sada je na redu projekt energetske obnove vrijedan oko milijun eura od čega oko 300 tisuća eura sufinancira Fond za energetsku učinkovitost. Promijenit će se sva vanjska drvena stolarija i povući će se nove instalacije. Zgrada je vapila za obnovom jer od 1997. godine kad je zadnji put obnavljana fasada nije se vršila jedna ovakva cjelovita obnova. Mi se kao savjesni Varaždinci moramo odgovorno odnositi prema svojoj prošlosti. Nadam se da će vijećnica za šest mjeseci zablistati punim sjajem poslije ove obnove koja uključuje i renoviranje unutrašnjosti,  a na kraju i obnovu vanjske fasade. – rekao je gradonačelnik i prepustio riječ Vesni Pascuttini Juraga, pročelnici Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija koja je ukratko prepričala povijest zgrade u kojoj je smještena gradska uprava od 1523. godine.

Uz detaljniji prikaz povijesti i  informacije o dogradnjama vijećnice kroz stoljeća, pročelnica konzervatorskog odjela je naglasila: Ovom obnovom svi povijesni slojevi će biti očuvani i prezentirani. Svi radovi izvode se po smjernicama Konzervatorskog odjela i uz stalan konzervatorski nadzor. Možda će doći do još nekih novih nalaza i saznanja obzirom da se provodi arheološki nadzor kod svih radova kopanja.

Izvođač radova je Kontura d.o.o. a gradonačelnik je sa stručnim suradnicima ukazao na prisutnost vlage koja je počela nagrizati zidove posebno u prizemlju zgrade pa će morati biti pomno sanirana.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Varaždinske Toplice među prva četiri hrvatska grada prijatelja poduzetništva

  U Varaždinske Toplice u utorak je stiglo novo, veliko i značajno priznanje. Naime, gradonačelnici Dragici Ratković u Ogulinu je uručena Povelja Grad prijatelj poduzetništva čime su se Varaždinske Toplice našle među prva četiri grada u Hrvatskoj koja nose ovu prestižnu titulu. Povelju je u sklopu održavanja Dana poduzetništva Hrvatske premijero dodijelila poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku, a činjenica da se Grad Varaždinske Toplice našao među samo četiri grada u Hrvatskoj koja […]

  today05/10/2022 29

  0%