play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradonačelnik čestitao službenicima Gradskog muzeja Varaždin za iznimne rezultate

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj u ponedjeljak je ravnatelju Miranu Bojaniću Morandiniju i službenicima Gradskog muzeja Varaždin uputio čestitke povodom osvojene godišnje nagrade Hrvatskoga muzejskog društva za najbolju realiziranu izložbu u Hrvatskoj „Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“.

U osmišljavanju ove izložbe, koja je jedna od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih desetak godina, sudjelovali su svi kustosi i restauratori svih odjela Gradskog muzeja Varaždin, kao i više vanjskih suradnika.

Na izložbi „Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“ predstavljeno je više do 700 predmeta iz fundusa muzeja, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom u budućnost.

Gradonačelnik Neven Bosilj je zahvalio i čestitao svim djelatnicima koji su svojim trudom i angažmanom doprinijeli da izložba postigne ovakav uspjeh, veliku posjećenost, što je na kraju prepoznato i od Hrvatskog muzejskog društva. „Lijepo je čuti kad izložbu u Varaždinu hvale i naši Varaždinci i turisti i kad se možemo isticati nečim novim, jer sve to našem gradu daje još veću atraktivnost, šarolikost, a pogotovo kad iz svega toga zanimljive stvari mogu naučiti naši najmlađi, koje je izložba posebno oduševila.“ – rekao je gradonačelnik. Najavio je velike projekte u iduće dvije godine, energetsku obnovu Starog grada koja je već započela te obnovu palače Sermage za koju je u završnoj fazi izrada projektne dokumentacije. S projektom Sermage, napokon bi se riješio višedesetljetni problem stalnog postava slika Miljenka Stančića. Grad intenzivno radi i na pronalaženju novog prostora za Gradski muzej Varaždin koji 2025. godine slavi 100. obljetnicu, a jedna od mogućnosti je palača Patačić čime bi se Muzej i galerijski i izložbeno oplemenio. Također, nakon 4 godine, 2024. godine ponovno se intenziviraju radovi na sanaciji i uređenju prostora Žitnice, predviđene za Etnografski odjel.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Utrke s ciljem u Novom Marofu – promocija aktivnog turizma

  Atletski klub Varaždin i ove godine u suradnji s Gradom Novim Marofom i Turističkom zajednicom grada Novog Marofa organizirao je brdski maraton, utrku od 42 kilometra od Ivanca do Novog Marofa, koja je bila i državno prvenstvo. Uz nju su održane i utrke na 14 kilometara Fun&Pain trail od Završja Podbelskog do Marofa te za one malo manje spremne i rekreativce sad već i 2. Marofski Mini Trail dužine 5 […]

  today31/05/2021 76

  0%