play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradonačelnik Bosilj podržao rad Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u petak je u palači Patačić održao sastanak s predstavnicima Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije te Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Uz članice udruga, sastanku su prisustvovali predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije Dalibor Đurđek, ujedno i inicijator sastanka te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Dalibor Đurđek je gradonačelniku predstavio aktivnosti koje udruge provode oko problema nestalih hrvatskih branitelja, njihovoj suradnji s institucijama i razgovaralo se o hrvatskom modelu traženja nestalih osoba. Gradonačelnik Neven Bosilj podržao je njihov rad i velik trud koji ulažu kako bi se otkrila istina o ukupno 1816 neriješenih slučajeva nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Grad Varaždin uključit će se u organizaciju obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu koji će se u Varaždinu održati 30. kolovoza 2023. godine.

Udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije osnovana je 17. studenog 1994. godine u Varaždinu s primarnim ciljem provođenja aktivnosti na pronalaženju i saznanju istine o sudbini svih nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, poticanja svih institucija države u pronalasku nestalih branitelja, obilježavanja sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje te pomaganja obiteljima i skrbi za djecu nestalih branitelja. Od 185 policajaca, djelatnika zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koji su 11. rujna 1991. godine upućeni na smjenu u Vukovar i gdje su ostali do njegovog pada, 119 ih je bilo zatočenih, 66 ranjenih, 21 poginulih, a petorica se još uvijek vode kao nestali – Ivan Đurđek, Marijan Levak, Marijan Vučak, Slavko Šantek i Ivan Oreški. Početkom studenog 1991. godine pokrenuta je akcija s ciljem proboja i oslobođenja Vukovara u kojem je sudjelovala i Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždinske „Roda“. U toj akciji četiri djelatnika smrtno su stradala dok se Vlado Štampar vodi kao nestali.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinskim Toplicama modernizirana je još jedna prometnica

  Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju Županijske uprave za ceste u modernizaciju prometnica na području Grada Varaždinskih Toplica, još jedni radovi ovih su dana privedeni kraju. Riječ je o modernizaciji lokalne ceste Varaždinske Toplice – Jarki Horvatićevi koju je Županijska uprava za ceste sufinancirala u 75-postotnom iznosu. Ovo je nova potvrda da Grad brine o infrastrukturi na cijelom svom području i sukladno svojim financijskim mogućnostima ulaže u njezinu modernizaciju. „Zahvaljujem ŽUC-u što redovito […]

  today10/10/2022 25

  0%