play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradonačelnik Bosilj podržao rad Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u petak je u palači Patačić održao sastanak s predstavnicima Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije te Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Uz članice udruga, sastanku su prisustvovali predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije Dalibor Đurđek, ujedno i inicijator sastanka te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Dalibor Đurđek je gradonačelniku predstavio aktivnosti koje udruge provode oko problema nestalih hrvatskih branitelja, njihovoj suradnji s institucijama i razgovaralo se o hrvatskom modelu traženja nestalih osoba. Gradonačelnik Neven Bosilj podržao je njihov rad i velik trud koji ulažu kako bi se otkrila istina o ukupno 1816 neriješenih slučajeva nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Grad Varaždin uključit će se u organizaciju obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu koji će se u Varaždinu održati 30. kolovoza 2023. godine.

Udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije osnovana je 17. studenog 1994. godine u Varaždinu s primarnim ciljem provođenja aktivnosti na pronalaženju i saznanju istine o sudbini svih nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, poticanja svih institucija države u pronalasku nestalih branitelja, obilježavanja sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje te pomaganja obiteljima i skrbi za djecu nestalih branitelja. Od 185 policajaca, djelatnika zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koji su 11. rujna 1991. godine upućeni na smjenu u Vukovar i gdje su ostali do njegovog pada, 119 ih je bilo zatočenih, 66 ranjenih, 21 poginulih, a petorica se još uvijek vode kao nestali – Ivan Đurđek, Marijan Levak, Marijan Vučak, Slavko Šantek i Ivan Oreški. Početkom studenog 1991. godine pokrenuta je akcija s ciljem proboja i oslobođenja Vukovara u kojem je sudjelovala i Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždinske „Roda“. U toj akciji četiri djelatnika smrtno su stradala dok se Vlado Štampar vodi kao nestali.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Počinje snimanje novog filma Kerekesh Teatra “Marginalci”

  Počinje snimanje novog filma Kerekesh Teatra "Marginalci" u režiji Ljubomira Kerekeša i koprodukciji s 24SATA Oriđiđi Produkcijom. Prva klapa će „pasti“ u ponedjeljak, 21. ožujka u 14 sati u Petrijancu u Društvenom domu gdje će se okupiti glumci iz filma, te cijela snimateljska i tehnička ekipa. Snimanje će trajati 16 dana na više od deset lokacija diljem Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, a u film je uključeno više od 30 glumaca […]

  today18/03/2022 508

  0%