play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradonačelnica Ratković:“Ne smijemo zaboraviti našu tradiciju!“

Tradicija je skup najboljih trenutaka i najljepših vrijednosti koje su naši djedovi i očevi sačuvali za nas. Želimo li zadržati svoj identitet, tradiciju trebamo poštivati i čuvati, a to možemo učiniti i njegujući stare običaje.

Znaju to dobro u Udruzi Biserna dolina iz Grešćevine, ekološkoj i etno udruzi osnovanoj prije desetak godina, čiji je cilj poboljšati kvalitetu života u ruralnim sredinama, ali i očuvati tradicijske vrijednosti.

 

Udruga je ove subote organizirala već 9. Žetvenu svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini kod Varaždinskih Toplica, a u ručnoj žetvi raži, na onaj pravi starinski način na koji su to radili naši pradjedovi, mogli su se okušati svi zainteresirani.

Biserka Vudrag, predsjednica Udruge Biserna dolina istaknula je da su odlučili i ove godine nastaviti tradiciju, iako u smanjenom obimu.

– Ovo je sada deveta žetva raži, a druge godine, za jubilarno 10. izdanje manifestacije, očekujemo normalnu situaciju. Danas su s nama članovi Udruge Gotali iz Budinščine, žene iz Poljane Gornje i iz Tuhovca te naše žene iz Grešćevine. Nismo pozivali puno ljudi, više domaći puk, a Udruga Gotali tu je da nam prikaže svoju zagorsku tradiciju žetvenih svečanosti – kazala je Vudrag.

Sve je počelo okupljanjem na trgu u Grešćevini, gdje su se pripremili srpovi i kose, a onda su, već prema običaju, sudionici i konjske zaprege krenuli u polje, ali nitko nije počeo raditi odmah – vrijedi poštivati još jednu tradiciju.

– Prije svega, piknik u polju, kak su si nekad naši stari prije nego su krenuli raditi malo prigrizli špek, kobase, sir i ostale domaće proizvode. Kad si prigriznemo, onda krećemo u prikaz žetve. Nakon posla, opet ćemo se okrijepiti uz jela koja su naše žene iz Grešćevine pripremile za mještane i naše goste, a gozba završava finim domaćim kolačima – objasnila je Biserka Vudrag.

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković ni ovoga puta nije propustila podržati Žetvenu svečanost, pohvalivši Udrugu Biserna dolina koja je, kako je naglasila, aktivna na svim poljima.

– Organiziranjem Žetvenih dana članice udruge njeguju tradicionalan način života, ali to je tek dio onoga čime se bave. Nedavno su pomogle u uređenju naše šetnice uz rijeku Bednju uz koju je zasađeno gotovo 500 stabala, redovito brinu o zdravom okolišu i zdravom načinu života i za svoj su rad zaslužile sve pohvale – istaknula je Ratković.

Gradonačelnica je poručila da ne smijemo zaboraviti našu tradiciju.

– Drago mi je da je i danas bilo mnogo onih koji su došli vidjeti kako se to nekad radilo, od sijanja pa sve do žetve. Ovaj starinski način rada je nešto posebno, nešto što trebamo pokazati i čuvati od zaborava. Jesmo za nove tehnologije, za napredak, ali ne smijemo zaboraviti osnovne stvari i moramo učiniti sve da podignemo naše selo i sačuvamo običaje. Zemlja nas hrani, bez nje nema ničega – poručila je toplička gradonačelnica.

Ručna žetva nije nimalo jednostavna, stoga je bilo i onih koji su se dobro iscrpili, ali na zajedničkoj večeri na trgu u Grešćevini svi će moći prikupiti dovoljno snage za veselicu, odnosno romantičan završetak dana uz dobru glazbu i ples pod zvijezdama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
  20:25NE DAJ IM DA NAS RASTAVE - HRNIĆ MILO
  20:22MORNAREVA PJESMA - VAJTA
  20:18U DVOJE JE LJEPŠE - DIMITROVSKA LJUPKA & IVICA ŠERFEZI
  20:14LASTAVICA - CETINIĆ MERI
  20:11DOBRA TI VEČER MATI MOJA - KOVAČ MATE MIŠO
 • Regija

  Održana prva radna sjednica Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki

  Na prvoj radnoj sjednici novog saziva O , o novoizabrani vijećnici i vijećnice raspravljali su o 14 točaka dnevnog reda, a najvažnije odluke odnose se na mlade mještane općine kao i njihove roditelje. Naime, Općina i dalje značajna sredstva ulaže upravo u mlade pomažući tako mladim obiteljima da se lakše nose sa troškovima koji dolaze s prvim danima nove školske sezone. Tako je među važnijim točkama bilo donošenje odluke o […]

  today30/07/2021 2